Programötletek a magaslatok kedvelőinek

A nyáresti baráti beszélgetések során számtalanszor elhangzik a tipikus kérdés, aminek a gondolatával mindannyian eljátszunk olykor-olykor: “milyen szupererőt választanál magadnak?”. A szokványos válasz pedig sokszor a “repülni szeretnék”.

A szabadságérzés, a lélegzetelállító látvány, a szabad levegő és a temérdek adrenalin, amit magával hoz a repülés, rendkívül csábító gondolat. Szerencsére nem kell szuperhősnek lennünk ahhoz, hogy átélhessük ezeket a pillanatokat: számos lehetőség áll rendelkezésünkre már, ha egy adrenalin bombát robbantanánk fel magunkban a levegőben.

Most 3 szuper programötletet javaslunk, amik által megtapasztalhatod a repülés csodáját: a tandemugrás, a hőlégballonozás és a sárkányrepülés más-más szempontból hozza el számodra a felejthetetlen élményt.

1. Tandemugrás: az igazi adrenalinlöket

Kezdjük is rögtön az egyik legmerészebb programmal: a tandemugrás, azaz az ejtőernyős ugrás kifejezetten extrém sportnak számít, azonban ha fegyelmezetten és nagyfokú figyelemmel követjük az előírt szabályokat, akkor csak minimális kockázattal és veszéllyel kell számolni. Viszont annál nagyobb élvezettel és élménnyel!

A tandemugrás során lényegében egy oktatóval összecsatolva ugrotok ki egy repülőgépből egy speciálisan erre a célra kialakított ejtőernyővel – amiben tartalék ejtőernyő is van, hogy még biztonságosabb legyen az ugrás. A tandemugráshoz semmilyen előképzettség vagy orvosi engedély nem kell: nagyon kisarkítva gyakorlatilag ma kitalálod és holnap már egy repülőgépből ugorhatsz ki a hátadon egy képzett szakemberrel.

Az ugrás 3-4 ezer méter magasról történik: a gép nyitott ajtajából minden kétséget kizárva elképesztő látvány és érzés keríthet hatalmába. Ennél már csak az ugrás első 1 perce okozhat nagyobb adrenalinfüggőséget, hiszen kb. 50 másodpercig a semmiben száguldasz a föld felé 200-230 km/h sebességgel. 1500 méternél kerül az ejtőernyő kinyitásra, ekkor akár te magad is kipróbálhatod az irányítást, de pihenhetsz is és csodálhatod a tájat.

2. Hőlégballonozás: a maximális béke és nyugalom

Habár a repülés sok esetben igazi adrenalinlöketnek számít, ha szabadidős tevékenységről van szó, de nem feltétlen kell csak extrém sportokban gondolkodni. A hőlégballonozás egy rendkívül kellemes és nyugodt variációja a repülésnek: igazi közös családi program is lehet, de akár elképesztően romantikus randevú is válhat belőle. Akár 1000 méter magasról megcsodálható a Balaton, a Velencei tó, Budapest vagy akár a szekszárdi borászatok.

A hőlégballonos sétarepülésen lényegében bárki részt vehet 10 éves kor felett, annyi a kitétel, hogy a kosárba önállóan be kell tudni mászni. Nagyon biztonságos repülési formáról van szó, amihez semmilyen előkészületre nincs szükség. Mivel a hőlégballon nem repül fel túl magasra, ezért nem kell kifejezetten hidegre készülni, azonban érdemes kiránduláshoz hasonlóan sportos, kényelmes, melegebb ruhával és vízhatlan cipővel készülni.

A levegőben töltött idő általában 40-70 perc, ami szélcsendes és csapadékmentes időjárás során lehetséges csak. A tökéletes repülési időpont napfelkelte után vagy naplemente előtt van: lélegzetelállító és örökké emlékezetes látványt nyújtanak a nap sugarai a magasból.

3. Motoros sárkányrepülés: nyitott gépen a levegőben

A tandemugrás és a hőlégballonozás mellett a motoros sárkányrepülés egy újabb dimenziója az extrém repülési élményeknek, hiszen egyszerre élhetjük át a nyugalom és az adrenalin hatását. A motoros sárkányrepülés során egy szakképzett pilóta társaságában egy nyitott fedelű, nagy sebességgel haladó gépből érezheted át a repülés szabadságát.

A kis repülőgép 500 méter magasan akár 110 km/h sebességgel is száguldhat, emiatt zajosabb és hűvösebb körülményekre kell számítani, ezért érdemes rétegesen és melegen öltözködni. Mindezt azonban maximális biztonságban élheted át, hiszen többpontos biztonsági öv és mikrofonnal ellátott bukósisak biztosítja a zavartalan élményt. A sárkányrepülést az időjárás befolyásolhatja csak: nyugodt, szélmentes időben szabad repülni, általában napfelkelte után vagy napnyugta előtt.

Bármelyik programot is próbálod ki, akár egyedül, akár csoportosan, a maradandó élmény garantált minden esetben. Egy a biztos: két lábbal a föld felett fogsz lebegni még a repülés után is.

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …