Október 7-én kezdődik a Liszt Ünnep! 

  • Jön a felejthetetlen élmények, különleges fúziók, friss kezdeményezések fesztiválja

Lenyűgöző új produkciók, ősbemutatók, várva várt klasszikus és kortárs zenei együttműködések, színházi és táncelőadások, ingyenes orgonakoncertek, szenzációs jazz- és könnyűzenei formációk, kihagyhatatlan irodalmi, valamint képzőművészeti programsorozatok és minifesztiválok, zseniális szólisták és társulatok a világ minden pontjáról Izlandtól az Egyesült Államokon, Ausztrián, Nagy-Britannián és Ausztrálián át Németországig – október 7-én kezdődik és egészen október 22-ig tart a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál! 

„Vannak olyan kivételes tehetségű művészek, akik egyszerre hatnak elemi erővel a saját korukra-kortársaikra és formálják a jövő nemzedékeit generációkon át: Liszt Ferenc kétségtelenül e géniuszok egyike. Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál hatalmas sikere bizonyította, hogy mindarra, amit Liszt szellemisége jelent, nagyobb szükségünk van, mint valaha. Alkotói szabadsága, invenciózus művészete, mélyen megélt magyar identitása, világlátása példaértékű ma is. Éppen ezért a Liszt Ünnep idén is ízelítőt ad a zeneszerző páratlan életművéből, egyúttal számtalan műfajban mutatja meg azt is, kik a 21. század »Lisztjei«, akik tudásukkal, újító gondolataikkal, intenzív színpadi jelenlétükkel meghatározzák a jelent és alakítják a jövőt” – mondja Káel Csaba, az eseménysorozatot életre hívó és szervező Müpa vezérigazgatója. Hangsúlyozza, hogy a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében 16 napon át számtalan izgalmas műfaji fúzió és új produkció várja a nézőket Budapest kulturális és turisztikai szempontból egyaránt meghatározó helyszínein. 

 

Már az eseménysorozat nyitókoncertje is valódi zenei ínyencség: a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt egyik legkülönlegesebb kompozíciója, a Via crucis előadásával bizonyítja, hogy a valódi remekművek számtalan értelmezésre kínálnak lehetőséget. A Szent István Bazilika fenséges terében a jazz és a klasszikus zene olyan kiválóságait hallhatja a közönség október 7-én, mint a csodálatos amerikai jazzénekesnő, Sherry Williams, a nagyszerű magyar szoprán, Horti Lilla, a zeneszerzőként és orgonaművészként egyaránt kiemelkedő Virágh András Gábor, valamint a New York-i jazzélet meghatározó személyisége, az orgonista Brian Charette. Legújabb, Hokuspokus című produkciójával tér vissza Budapestre az összetéveszthetetlen színpadi világáról, kifejező maszkjairól híres német társulat, a Familie Flöz, akik történetükben először bepillantást engednek abba is, hogy kik rejtőznek a különös álarcok és látványos jelmezek mögött. Időn kívül címmel készül bemutatóra Barta Dóra koreográfus: a táncelőadás David Grossman felkavaró szépségű kötetéből merít inspirációt, zenéjét a kétszeres Grammy-díjas komponista, Osvaldo Golijov jegyzi.

Szívének különösen kedves programmal lép színpadra a fesztiválon az operavilág doyenje, Plácido Domingo, a ragyogó izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik Budapestre, és alig néhány héttel a bécsi premier után hozza el Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című előadását a magyar közönségnek a Neue Oper Wien. A magyarországi Wagner Társaság alapításának 150. évfordulóját ünneplő koncerten napjaink egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle és briliáns operaénekesnőnk, Schöck Atala kápráztatja el a közönséget, Oláh Kálmán Liszt-művekkel, míg a világsztárok által is rajongott, fergeteges improvizációiról és egyedi stílusáról ismert Janoska Ensemble többek közt Bernstein, Bach, Beethoven és Bartók műveivel készül a Liszt Ünnepre. A Studio 5 Kortárs Zenei Műhely, vagyis Bella Máté, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor öt vadonatúj kompozíció ősbemutatójával varázsolja el a közönséget, Liszt életének stációiból merítve inspirációt. A fesztiválon ünnepli 70. születésnapját a világhírű Rajkó Zenekar, de hogy népzene, cigányzene, világzene, komolyzene és jazz találkozásából milyen fantasztikus pillanatok születhetnek, azt Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje is remekül példázza majd, és nem kevésbé felejthetetlen élménnyel kecsegtet Szabó Dániel és zenésztársai Liszt és virtuozitás című estje is. 

A jazzfanatikusok sem fognak unatkozni idén ősszel, ez garantálható: a Jazzical Trio a világhírű szopránnal, Miklósa Erikával izgalmas dalprogramot mutat be, a romantikától a népdalfeldolgozásokon át a kamarakompozíciókig kalauzolva hallgatóságát. A jeles szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző, Ravi Coltrane pályafutása során először egy teljes esttel tiszteleg legendás szülei, John és Alice Coltrane előtt. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatkozik be a Müpa Zeneműpályázat nagy jazzformáció kategóriájának nyertes műve is, olyan közreműködőkkel a színpadon, mint Alex Sipiagin, Rick Margitza, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vincent Peirani játszott duóban és kvintettben, jazzt, sanzont és filmzenét – a fesztiválra ezúttal egy számára is új kombinációban, az olasz gitárossal, Federico Casagrandéval és a New Yorkban élő izraeli dobossal, Ziv Ravitzcal trióban érkezik. 

Karizmatikus színpadi jelenléte és sosem látott rajongótábora miatt Lisztet sokan az első popsztárként tartják számon, nem meglepő tehát, hogy a Liszt Ünnep a könnyedebb műfajok üstököseire kíváncsi nézőket is megörvendezteti ezen az őszön. Többek közt a Black Country, New Road, Westerman, Michelle Gurevich, az Efterklang és a Night Beats koncertjével debütál a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub közös szervezésű,  új programsorozata, az Isolation Budapest. A Budapest Showcase Hub, vagyis a BUSH is a Liszt Ünnep keretében hívja össze a zeneipar képviselőit és a zeneszeretőket, hogy megtudják, milyen ütemre ver a régió szíve, mik a legfrissebb trendek-jelenségek a nemzetközi zenei életben, de óriási várakozás övezi a formabontó ausztrál banda, a Hiatus Kaiyote első magyarországi fellépését is az Akvárium Klubban.

 

Idén is a Liszt Ünnep keretében valósul meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amely a könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon és beszélgetéseken túl a Magashegyi Underground, a Platon Karataev, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok koncertjével várja a látogatókat, a tavalyi Margó-díjas szerző, Halász Rita Müpa-beli estjén pedig Pálos Hanna és Beck Zoltán is közreműködik majd. Természetesen a képzőművészet szerelmeseinek is jobbnál jobb programokat tartogat a fesztivál: Kisebb világokDioráma a kortárs képzőművészetben című új kiállításával várja a látogatókat a Ludwig Múzeum, és 12. alkalommal nyitja meg kapuit Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

Az október 7-től 16 napon át tartó Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk, az eseménysorozat  hivatalos blogján pedig exkluzív tartalmak, tematikus olvasnivalók, cikkek, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat: https://lisztunnep.blog.hu/

- bdpst24.hu

Check Also

Mozgásra buzdít a Technogym a 2024-es párizsi olimpia kapcsán

Elstartolt a MOVE-ok gyűjtése Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, így a sport szeretete …