Naturaqua gyár: Hárommilliárd liter ásványvízzel…

  •  látta el a hazai fogyasztókat az elmúlt 20 évben a zalaszentgróti gyár

Napjainkban egyre egyértelműbb, hogy a víz az egyik elsőszámú természeti kincsünk, az ivóvíz pedig jóval több, mint elsődleges szomjúságcsillapító: frissít, energiával tölt fel, vitaminokat és hasznos nyomelemeket juttat a szervezetbe, hozzájárul a kiegyensúlyozott életmód fenntartásához, segít talpon maradni sportolás közben, vagy egy nehéz munkanap során. Magyarország egyik kedvenc vize a Naturaqua. A 14 ezer éven át szűrődött a zalai vizet a Coca-Cola HBC Magyarország szeptemberben 20 éves zalaszentgróti üzemében palackozzák.

A Coca-Cola HBC Magyarország az ország legnagyobb üdítőitalgyártó vállalataként célul tűzte ki, hogy közép-európai gyártóbázist hozzon létre Magyarországon. A vállalat 24/7 stratégiájának része, hogy széles termékportfóliójával minden fogyasztási alkalomra választ tudjon kínálni. 20 évvel ezelőtt a természetes ásványvíz nem képezte részét a bővülő kínálatnak, ugyanakkor az ásványvízfogyasztás folyamatos növekedésével egyre nagyobb piaci igény mutatkozott rá. Ezért éppen két évtizeddel ezelőtt 25 magyarországi forrás vízminőségének és összetételének összevetését követően született meg a döntés, hogy Zalaszentgróton épül fel a Coca-Cola HBC Magyarország palackozó üzeme. Zalaszentgrót nagyszerű adottságokkal bír, a város alatt több mint 600 méter mélységben 14 ezer éve szűrődő, kiváló minőségű termálvíz található. A 680 méter mélységből nyert zalaszentgróti víz ásványi anyagösszetétele élettani szempontból optimális, kiegyensúlyozott, ennek köszönheti kellemes ízét.

20 év, 19 milliárd forint hozzájárulás a magyar gazdasághoz

Az összesen három kúttal rendelkező üzem – ahol jelenleg három ország exportjára is készül ásványvíz alapú termék – kapacitása akár évi 220 millió liter, azaz naponta 900 ezer liter víz palackozása is lehetséges, így a Coca-Cola HBC Magyarország meghatározó helyet foglal el a hazai ásványvíz piacon. A vállalat büszkesége, ezzel együtt a gyár húzó márkája, a Zalaszentgróton gyártott Naturaqua, amely 20 éve az ásványvíz piac stabil szereplője. A 2021 július és 2022 július közötti hónapokat tekintve a márka értékesítése értékben a piacot meghaladó módon 118 százalékkal nőtt, míg a természetes ásványvizek piaca összesen 33,5 százalékos értékbeni növekedést könyvelhetett el ugyanebben az időszakban. 

A zöldmezős beruházás 2002-ben indult, a fejlesztés akkori értéken több mint 2 milliárd forintba (3 millió euróba) került. A Coca-Cola HBC Magyarország 2002 és 2022 között mintegy 19 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre a zalaszentgróti gyárában. A hosszú távú befektetések többsége kapacitás bővítésre, technológiai innovációkra és környezetvédelmi fejlesztésekre irányult. Kiemelendő ezek közül a 2017-2018-ban megvalósult Smartwater fejlesztés közel másfél milliárd forint értékben, a raktárbővítés és egyéb ingatlanfejlesztések több mint 600 millió forint értékben, az üzem légkezelő rendszerének fejlesztése több mintegy 325 millió forint, valamint a kapacitás növelésére irányuló beruházás 310 millió forint értékben. 

„Büszkék vagyunk rá, hogy 20 éve stabil szereplői lehetünk a hazai természetes ásványvíz piacnak és nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen kiváló minőségű víz áll a rendelkezésünkre, mint a zalaszentgróti” – mondta Kolcsár Zoltán, a zalaszentgróti gyár igazgatója. „Hosszú utat tettünk meg az elmúlt két évtizedben, felépítettünk egy hidratációs üzletágat, három országba is exportálunk, számos fejlesztést eszközöltünk, amelyek amellett, hogy hatással voltak a vállalatunk sikereire a helyi közösség számára is mindennapi megélhetést nyújtanak.”

A Coca-Cola HBC Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri a fogyasztói szokásokat és preferenciákat és ezekre válaszolva időről időre megújítja termékválasztékot, hogy minden felmerülő igénynek és elvárásnak meg tudjon felelni a hidratáció területén is. 

 

A Naturaqua mellett Zalaszentgróton készül a gyártástechnológiája szempontjából egyedi Smartwater márka: ugyanis a gyártás során – víz körforgásához hasonlóan- a természetes ásványvizet párává alakítják, majd lecsapódás után kerülnek hozzáadásra az ásványi sók. Zalaszentgróton készül a Naturaqua Emotion termékcsalád is, mellyel a vállalat az ásványvíz alapú szénsavas üdítők szegmensében van jelen. A legfrissebb innovációk sorába tartozik az idén megjelent természetes ásványvíz alapú áfonya-gránátalma ízű Naturaqua Emotion ital, ezenkívül a vállalat 2022 januárjában vezette be a Naturaqua 1 liter Kicsiknek és Nagyoknak természetes ásványvizet is. Ez a víz forralás nélkül adható kisbabáknak és csecsemőtápszer készítéséhez is felhasználható alapanyag. Az innovációval a Naturaqua márkán keresztül a palackozót és a márkatulajdonost tömörítő Coca-Cola Magyarország belépett a babavíz szegmensbe, amely egy egyre növekvő stratégiai szeletét adja a természetes ásványvizek piacának. 

A térség legnagyobb munkaadója

A Coca-Cola HBC Magyarország célja, hogy beruházásai nyomán stabil és megbízható munkahelyeket teremtsen, ezzel is segítve a foglalkoztatottság növekedését a térségben. A Zalaszentgróton ma több mint 100 főnek biztos munkahelyet jelentő üzemben a Coca-Cola HBC Magyarország 118 saját munkavállalót foglalkoztatott az elmúlt 20 évben. Köszönhető a rendkívül alacsony fluktuációnak, az üzem iránti magas lojalitásnak a jelenlegi munkavállalók mintegy ötöde a gyár indulása óta itt dolgozik.

Fenntarthatóság a működés középpontjában

A fenntarthatóság szerves része a Coca-Cola HBC Magyarország vállalati kultúrájának. A zalaszentgróti üzem – ahogy a dunaharaszti gyár is – 100%-ban zöld áramot használ. A zalaszentgróti gyár zöld működését hőszivattyúk is segítik, zöld hőenergiával látva el az üzemet, mely így majdnem teljes mértékben karbonsemleges a működése. A hőszivattyúknak és a kútvíz magas hőmérsékletének köszönhető geotermikus energiát többek között a szomszédos zalaszentgróti termálfürdő vizének és az üzem épületeinek fűtésére, a szociális célú melegvíz és a technológiai melegvízigény előmelegítésére használják fel, miközben a hőszivattyúk által termelt geotermikus energiának köszönhetően éves szinten több százezer köbméter földgázt takarít meg a vállalat. 

Magyarország legnagyobb üdítőitalgyártója évről évre csökkenti a termelés során a tisztításhoz, karbantartáshoz, gyártástechnológiához felhasznált víz mennyiségét, amivel jelentős mértékben hozzájárul vízkészletünk megóvásához.  Több sikeres vízcsökkentési intézkedéssel sikerült optimalizálni a folyamatokat és jelentősen mérsékelni a felhasznált és később visszagyűjtött, visszaforgatott öblítővíz mennyiségét. 

A Coca-Cola HBC Magyarország folyamatosan fejleszti ásványvizei és üdítőitalai csomagolását, hogy egyre fenntarthatóbb megoldásokat tudjon bevezetni. Az elmúlt esztendők innovációs tevékenységének köszönhetően a Coca-Cola Magyarországon forgalmazott italcsomagolásai, így a Zalaszentgróton palackozott termékeké is 100 százalékban újrahasznosíthatók. A vállalat a Naturaqua termékek gyártásához felhasznált csomagolóanyagok mennyiségének csökkentését tűzte ki célul. Az innováció 2014-ben indult el az egyedülálló csavarható PET Twist palack bevezetésével, ez a beruházás mintegy 200 millió forint értékben valósult meg. Az évek során több lépésben tovább csökkent a palackok súlya, valamint ma már a korábbinál kisebb nyakmérettel, kisebb kupakkal is rendelkeznek: ennek eredményeként mára a másfél literes műanyag palackok súlya 37,2 grammról a szénsavas termékek esetében 32,95, a szénsavmentes ásványvizeknél pedig 25,50 grammra, a fél literes PET palackok súlya 16,7 grammról 14,6, illetve11,5 grammra csökkent. Ma a Naturaqua termékek csomagolásához 31 százalékkal kevesebb PET alapanyagot használnak fel, mint a projekt indulása előtt.

Videó: A forrástól a palackig – 20 éves a zalaszentgróti Naturaqua gyár 

- bdpst24.hu

Check Also

Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. …