Ki a jobb? – Idolok és riválisok a Bécsi Szépművészeti Múzeumban

A versengés áll a középpontjában a Bécsi Szépművészeti Múzeum őszi kiállításának. Az Idolok és riválisok című tárlat nemcsak azt mutatja meg, miként versenyeztek egymással az ókori, a reneszánsz vagy a barokk művészek, hanem újra szembeállít több, akkoriban egymással rivalizáló alkotást is. De melyik a jobb? A választ a közönségtől várják.

Napjainkban a versenyről elsősorban a sport, a gazdaság, az építészet vagy éppen a televíziós vetélkedők jutnak az emberek eszébe, noha a versengés már az ókor óta jelen van a művészetben is. Sőt, egyes műalkotások a versenyszellemnek köszönhetően születtek meg, majd váltak a művészettörténet ikonikus darabjaivá. 

Ki a jobb? Idolok és riválisok a bécsi KHM-ben © KHM-Museumsverband

Erre a versenyre fókuszál a Bécsi Szépművészeti Múzeum 2022. szeptember 20-án nyíló új kiállítása, az Idolok és riválisok – Művészek versengése. A múzeum legféltettebb kincseiből és hatvan nemzetközi gyűjteménytől kölcsön kapott alkotásból álló tárlat az ókortól az 1800-as évekig mutatja be a művészek versengését – Michelangelo, Tintoretto, Tiziano, Benvenuto Cellini, Peter Paul Rubens –, és újra szembeállítja az egymással rivalizáló műveket. A kiállításon ugyanis több olyan alkotás is látható, amelyek a versengésnek köszönhetik létrejöttüket és már eleve azért alkották őket, hogy aztán összemérhessék mások művével. A korabeli művészek sokszor nemcsak kortársaikkal versenyeztek, de régóta halott hírességekkel is. 

Euthymides például kora egyik legjobb athéni vázafestője volt, és minden elkészült darab elejét büszkén szignálta, míg a hátuljára gondosan ráírta, „amint az Euphronios soha nem [képes lett volna]”. Akkoriban ugyanis valószínűleg Euphronios számított Athén legjobb vázafestőjének. 

Vagy ott van például Pheidiasz, Krészilasz és Polükleitosz, akik az Epheszoszi Artemisz-templomba készítettek szobrokat sebzett amazonokról és nem tudták eldönteni, kié lett a legjobb. Természetesen mindegyikük a saját alkotását tartotta a legkiválóbbnak. 

Idolok és riválisok – a bécsi KHM új kiállításának plakátja © KHM-Museumsverband

© Skulpturensammlung, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Foto: Elke Estel/Hans-Peter Klut

A 2023. január 8-ig látható tárlat különlegessége, hogy számos festmény és szobor most először látható Ausztriában, és egy közönségszavazás is csatlakozik hozzá. A kiállítás honlapján bárki szavazhat, hogy az egy témára készült alkotások közül szerinte melyik a legjobb, illetve ki a jobb művész?

Idole & Rivalen

Künstler*innen im Wettstreit

Kunsthistorisches Museum Wien

  1. szeptember 20. – 2023. január 8.

www.khm.at

- bdpst24.hu

Check Also

Új kiállítás és új műtárgy az Iparművészeti Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájára több éve új kiállítással készül az Iparművészeti Múzeum, az idei évre a …