Harsogó vattacukor és málladozó betonpanelek a Trafóban

  • A szocialista-kommunista időszak esztétikájából merít a Soharóza új előadása

Keleti Blokk címmel érkezik szeptember 9-én a Soharóza legújabb catwalk koncertje a Trafó színpadára, Halas Dóra és Nagy Fruzsina rendezésében. Az előadás egy képzeletbeli országszövetség, Kozmicke Kormorán életét mutatja be a Fúzió Napján, az állami tévé közvetítésén keresztül, melyben a produkciót alkotó V4 országok közös emlékképei elevenednek meg – extravagáns jelmezekkel, énekes-modellekkel, pulzáló vizuállal és a kóruszenét támogató elektronikával. A premier előtt kerekasztal-beszélgetés, utána pedig a Telekom Electronic Beats DJ-je várja az érdeklődőket.

Ünnepre készül Kozmicke Kormorán államszövetsége: 39. éve annak, hogy a Drági Szonszjed óvó tekintetétől kísérve lakói ráléptek a Helyes Útra, és a négy, évszázadok óta testvérként élő ország végre egybeolvadt. Az állami Tévé Csteri egész nap ünnepi adást ont magából, a műsorok megemlékeznek a gyárak dicső munkásairól, a Lalaton partján eltöltött pihentető nyarakról és az űr meghódításáról is. A Szpartakiád felemelő tornabemutatója és a Daloló Kormorán verseny felszabadultsága pedig szinte tökéletesen feledteti is azt a tarkót borzongató érzést, hogy valami ezzel az egésszel nagyon nincs rendben.

“Serceg a zsír a kislábosba’ / Otthonod immár kádárkocka

Vasbeton alapomon tégla a sikk / Nézz oda, kis szoba / Csillog a kristálynipp.”

Zakatolnak a gyárak futószalagjai, harsognak a vattacukor-süvegek a majálison, mindeközben egy kiskutya magányosan csahol a sztratoszféra felett.  A vadregényes lalatoni üdülőket panelházak rengetege váltja, és mindenki boldogan várja, hogy a munka után a betonkockákban megnyugtatóan zsizseghessen az állami tévé. Kozmicke Kormorán kitalált hétköznapjai elektronikával megtámogatott kifutón hozzák vissza egy sok részletben ismerős világ hangulati elemeit.

A Keleti blokk catwalk koncert Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország szocialista-kommunista múltját dolgozza fel soha nem látott vizualitással, egy nemzetközi koprodukció keretében.  A Halas Dóra vezetésével kialakult vokális zenei anyagot Lovász Ákos elektronikája támogatja, a Soharóza énekesei Nagy Fruzsina extravagáns jelmezeiben és Bredán Máté vetítésével keretezve mutatják be Kozmicke Kormorán állami TV-csatornájának egy teljes napját, legfontosabb nemzeti ünnepükön, a Fúzió Napján.

A Soharóza és a Halas Dóra – Nagy Fruzsina rendezőpáros a visegrádi országok alkotóival közösen gondolkozott a közös múltunkról, utalva a jelen, sőt a jövő társadalmaira is. Az esztétikai újraalkotás mellett a projektnek fontos célja az országok és a különböző generációk közötti párbeszéd kezdeményezése, hiszen meglepően eltérő emlékeink vannak erről az időszakról. Izgalmas annak átgondolása is, hogy közös örökségünk hogyan él tovább a jelenünkben, és milyen módon vet fel releváns kérdéseket mai életünkre nézve.

Halas Dóra karnagy és Nagy Fruzsina jelmeztervező 2016-ban új műfajt teremtett a Soharózával, amikor a Trafóban bemutatták Tabu kollekció című első catwalk concertjüket. A koncepcióban egyenrangúan keveredik a kórusszínház és a divatbemutatók világa, a lélegzetelállító jelmezekben flangáló modell-énekesek dalainak az elektronika ad további mélységet. Ezt követte 2018-ban Az ügy, a páros a hangos sikeren felbuzdulva onnantól Catwalk Concert Productions néven folytatta a hasonlóan színes projektek megalkotását. 2019-ben a svájci Luzerner Theater színpadára már így került fel A kis szellem c. előadás, majd 2021 nyarán, a Városmajori Szabadtéri Színpaddal közös produkcióként, a karanténba zártság gasztronómiáját körüljáró Dalok a kamrából.

Időpont: 2022. szeptember 9-11.

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Esemény: https://fb.me/e/2uecNItBD

A szeptember 9-i premier előtt a közönséget kerekasztal-beszélgetés várja „Mitől lesz egy alkotás művészet?” címmel, középpontban a kortárs művészet minőségi és hitelességi kérdéseiről, Winkler Nóra moderálásával. A premiert követően pedig a Telekom Electronic Beats tehetségkutató programjának előadója ül a DJ-pult mögé és biztosít zenét az éjszakába nyúlóan. A beszélgetés és buli szervezője a Magyar Telekom.

Előadók:

TV-moderátor: Pető Kata

A Soharóza tagjai:

Al-Farman Petra / Eckhardt Fanni

Asbóth Szaffi / Perényi Luca

Biksz Judit / Tamási Borbála

Birtalan Ilona Liliána / Rácz Dóra

Bogdán Tamás / Szilvay Máté

Eörsi Sarolta / Nagy Lilla

Jankó Dániel / Sipos András

Karosi Roland / Kégl Lóránt

Kertész Endre / Tárnoki Tamás

Lokody Ákos

Lovász Ákos

Majkut Sarolta / Nagy Zsófia

Nagy Kata / Simon Júlia

Remes Zsófia / Sebők Anna

Somogyi László / Szalontai Bálint

 

Zene: Halas Dóra, Lovász Ákos

Hangdesign: Lovász Ákos

Szöveg: Eörsi Sarolta, Dora Kaplarova (CZ), Orsolya Matejčuk (SK), Veress Anna, Agnieszka Wolny-Hamkalo (PL)

Dramaturg: Veress Anna

Jelmeztervezők: Nagy Fruzsina, Zuzana Hudekova (SK), Dorota Kuźniarska (PL), Simona Rybakova (CZ)

Jelmezasszisztens: Mészáros Dominika, Veronika Keresztesová, Grzegorz Łabuda

Díszlettervező: Balázs Júlia

Koreográfus: Joanna Jaworska-Maciaszek (PL)

Video: Bredán Máté, Šimon Caban (CZ)

Fénytervező: Jan Ptacin (SK)

Hangmérnök: Kovács Dávid

Műszaki vezető: Kiefer Tibor

Produkciós vezető: Sipos András

Technikai asszisztens: Kégl Lóránt

Hangmérnök: Szabó M. Viktor

Menedzser: Karnics Alina

Kommunikáció: Sipos András

Rendezőasszisztens: Laky Diána

Rendezők: Halas Dóra és Nagy Fruzsina

 

Producer: Catwalk Concert Productions

Az előadás a Visegrádi Alap, a Magyar Telekom és a Trafó támogatásával jött létre.

A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

További támogatóink:

iPortunus

Telekom Electronic Beats 

Memento Park

Art Collective „Action Group” (PL)

Pro Scena – The Slovak Scenographic Society (SK)

Czech Organization of Scenographers, Theatre Architects and Technicians (COSDAT, CZ)

 

A Soharóza Facebook oldala: https://www.facebook.com/soharozachoir

A Soharóza Instagram oldala: https://www.instagram.com/soharoza/

A Soharóza honlapja: https://soharoza.hu/

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …