A SÉRÜLT VADÁLLATOK KEZELÉSE IS LEHET HASONLÓ, MINT AZ EMBEREKÉ

Az utóbbi években hazánkba is egyre gyakrabban érkeznek hírek ausztráliai katasztrófákról: a szárazság, tüzek és az emberi felelőtlenség nyomán a vadvilág folyamatos veszélynek van kitéve. Egy forgatófilmes csapat arra vállalkozott, hogy bemutassa, hogyan segítenek a szakemberek a bajba jutott állatokon. Egy speciális vadkórház, a Byron Bay csapatának munkáját rögzítették, akik életében a koalák, kenguruk, hangyászsünök mentése mindennapos. Az Ausztrál vadállatmentők tízrészes sorozat itthon szeptember 4-én mutatkozik be a Viasat Nature műsorán, és vasárnaponként 17:15-kor érkeznek az új epizódok. Íme néhány példa, milyen feladatokkal szembesülnek az ott dolgozó szakemberek!

Vajon mennyi esélye marad egy kistestű madárnak, akit elütött az autó?

Egyik nap egy kokabura érkezik a Byron Bay Vadkórház csapatához, amit elütött egy autó. A kokabura egy kacagójancsi, ami nevető hangjáról ismert, de most sajnos semmi oka az örömre: a csapat szerint eltört a szárnya. Sok esetben egy törött szárnyú madáron nem lehet segíteni, de ez a kokabura szerencsés, ugyanis középen tört el a kis csontja, és ortopédiai tűk segítségével rögzíteni lehet azt. Aprócska méretei ellenére hasonló eljárásban részesül, mint egy ember: a csontot összeillesztik, majd tűk segítségével rögzítik, végül szorítókötést is kap. Ez viszont csak egy napig marad rajta, ugyanis egy madár nehezen tűri, ha a szárnya fel van kötve. Mindenesetre a csontja 2-3 hét alatt összeforr, utána a tűket sorban eltávolítják, majd jön egy kis fizikoterápia, aztán a kokabura mehet is vissza a szabadba – remélhetőleg kacagva. 

Okozhatja-e stressz egy kengurubébi hasmenését?

Amikor a kenguruk megszületnek, mindössze 2 grammot nyomnak, és akkorák, mint egy cukorka. Életük első évében szinte végig a mamájuk erszényében élnek, 6-8 hónapos korukban merik azt először elhagyni, akkor is csak rövid időre. A Vadkórházba most egy olyan kengurubébi érkezik, akinek még az anyja mellett lenne a helye, és komoly hasmenéssel küzd. Ezt okozhatja fertőzés, a környezetváltozás vagy hogy más tejet kap, mint amit megszokott, de ennél a kis állatnál valószínűleg az felel a bajért, hogy idő előtt el kellett válnia az anyjától. Ez olyan trauma, ami stresszessé teszi a kis állatot. És ha ez nem lenne elég, a kis kenguruk gyakorta immunhiányosak, amin szintén az anyjuk tud segíteni. Dr. Bree előbb nagyobb tápanyag bevitelére próbálja rávenni a kengurut, aztán amikor ez nem jön be, akkor antibiotikum-kúrát rendel el. Ez pedig szerencsére hamar meggyógyítja a szó szoros értelmében elanyátlanodott kengurubébit. 

Egy sirály, aminek halászkampó akadt az orrlyukába, és egy teknőc, amely egy motorcsónak propellerével ütközött. Ők és még megannyi szerencsétlenül járt vagy lebetegedett állat érkezik a vadállatok mentésére hivatott csapathoz, akik nap mint nap a legdurvább esetekkel szembesülnek. Hivatásuk és tudásuk legjobbját adva igyekeznek minden állatot meggyógyítani a vadon mellett a Viasat Nature csatornán. 

- bdpst24.hu

Check Also

Tony Leung Chiu-Wai szereplésével elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a …