Így spórolhatunk egy szénsavasvíz készítő géppel

  • Nemcsak a Földnek, hanem a pénztárcánknak is jót teszünk vele 

Az év utolsó negyedéve várhatóan a legtöbb magyar háztartás számára a kiadások lefaragásáról fog szólni. „A költségek csökkentése azonban nemcsak az energiafelhasználás kapcsán lehetséges, hanem ott is meg lehet fogni a pénzt, amire eddig adott esetben nem figyeltünk” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. 

A KSH adatai szerint egy átlag magyar 2020-ban 97,1 liternyi ásványvizet és 40,8 liternyi ízesített, szénsavas üdítőt vásárolt1. Egy szénsavasvíz készítő gép segítségével az eldobható PET-palacos ásványvizek és üdítők vásárlása azonban teljes egészében kiváltható lenne, függetlenül attól, hogy valaki az ízesítetlen, vagy az ízesített frissítőket részesíti előnyben. A SodaStream számításai szerint ugyanis egy, a szénsavasító géphez tartozó patronnal otthon 60-80 liter szénsavas víz készíthető el, ami azt jelenti, hogy optimális esetben egy ilyen patron hónapokig elegendőnek bizonyulhat.  

Ennél is fontosabb azonban, hogy egy liter otthon elkészített szénsavas víz ára így körülbelül 50-65 Forintra jön ki, attól függően, hogy mennyire szénsavasítja egy felhasználó a palackba betöltött vizet. A SodaStream gépeihez ugyanis nincs szükség másra, csak csapvízre, ami egyébként az egyik leggyakrabban ellenőrzött élelmiszernek számít Magyarországon, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszeresen vizsgálja az ivóvizet. Az NNK az évente több tízezer mintán, nagyjából 900 ezer vizsgálatot végez el. 

„Ha valaki szívesebben fogyasztja a szénsavas vizet ízesített formában, akkor különféle szörpökkel ízesítheti az otthoni frissítőket. Mi a beszerzőktől kapott visszajelzések alapján azt tapasztaljuk, a nyár közepe óta megnőtt a kereslet a SodaStream szörpök iránt, ami azt jelzi, hogy egyre több magyar választja ezt a megoldást. Egyetlen 440 ml-es kiszerelésű PepsiCo koncentrátumból ugyanis 9 liternyi frissítő készíthető el odahaza” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina. 

Természetesen a szénsavas üdítők otthoni előállítása nem csak a háztartások kiadásainak lefaragását szolgálja, hanem a bolygónknak is hasznos lehet, hiszen a szénsavasvíz készítő géphez tartozó 1,5 literes, újratölthető palackkal legalább 2500 eldobható PET-palacktól kímélhetjük meg a Földet. 

Forrás: https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0026.html 

 www.sodastream.hu 

About bdpst24.hu

Check Also

Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket adott …