Kiemelkedő eredményeket értek el a magyar vitorlázók a külföldi vizeken

  • közben nagyüzem volt a Balatonon is

Több hajóosztály nagyszabású versenyére került sor augusztusban külföldön és a Balatonon egyaránt. A magyar vitorlázók pedig kiemelkedő eredményeket értek el – közölte a Magyar Vitorlás Szövetség. A 29er hajóosztályban korosztályos világbajnoki címet szerzett Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel kettős.

Komoly nemzetközi sikereket könyvelhettek el a magyar vitorlázók az elmúlt hetekben. A 29er hajóosztályban korosztályos (U17) világbajnoki címet szerzett a Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel (Kereked Vitorlás Klub) kettős az augusztus elején Spanyolországban megrendezett világbajnokságon. A Fehér Boróka Fehér Szonja (Kereked Vitorlás Klub) alkotta duó pedig világbajnoki bronzérmet szerzett szintén az U17-es korosztályban.

Nemzetközi szinten szintén kiemelkedő eredményt ért el a Nacra 15 hajóosztályban – amely egyébként az olimpiai Nacra 17 hajóosztály „előszobája” – a Litkey Sámson – Egervári Marcell (Pöff SE) alkotta páros, akik az u16-os korosztályban bronzérmes helyen fejezték be az olaszországi Garda-tavon augusztus végén megrendezett versenyt. Ugyanitt a Dardenne Naia – Moore Liam, Illinger Petra – Illinger Péter, Kolcsár Csenge – Kutas Fülöp, Litkey Sámson – Egervári Marcell versenypárosokból álló magyar csapat a Nemzetek Kupájában a harmadik helyen végzett.

Portugáliában pedig a Laser hajóosztály (ILCA) történetének legjelentősebb eseményére került sor ugyancsak augusztus közepén. A világbajnokságra ugyanis 43 nemzet 272 fiú és 154 lány versenyzője nevezett be. Ezen a versenyen kettős olasz győzelem született, a lányoknál Ginevra Caracciolo, a fiúknál Nicoló Cassitta lett az első. A magyar csapat tagjai közül Molnár Lilla 68., Kátai Boglárka 144., Demjén Olivér 98., Lackó Dávid 123., Szokody Vincent 210. lett.

Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel

Világbajnokságok a Balatonon

Augusztus során nemcsak külföldön voltak kiemelkedő versenyek, hanem a Balatonon is. Alsőörsön, a Balatoni Yacht Club adott helyet a hónap közepén a 420-as hajóosztály világbajnokságának, amelyen a férfi/vegyes kategóriában a Fernando Flethes Anaya – Carlos Flethes Anaya spanyol kettős végzett az élen, a nőknél a francia Solenza Mariani – Antea Mariani páros szerezte meg a világbajnoki címet. Az U17-es korosztály bajnoka pedig a Németországból érkező Severin Gericke – Xaver Schwarz duó lett. A legjobb magyar egység, Szűcs Benedek – Csizmazia Bence kettős tizenötödik lett a férfi/vegyes kategóriában. A nőknél a Bakonyi Fanni – Andrik Adél páros az 53. lett, az U17-es korosztályban pedig a Vándor Botond – Tóth Lőrinc (Magyarország) a 36. helyen végzett.

A Tihanyi Hajós Egylet (THE) két nagyszabású verseny házigazdája volt augusztusban. A 470-es hajóosztályban a juniorok világbajnokságán francia győzelem született, miután a Matisse Pacaud – Lucie De Gennes összetettben az első helyen zárta a többnapos versenyt. Második lett összetettben az Agnieszka Pawlowska – Bartek Szlija lengyel duó, a dobogó harmadik fokára pedig a Rosa Donner – Sebastian Slivon alkotta osztrák duó állhatott fel. A THE-ben a 470-es junior világbajnokság előtt került sor az úgynevezett Master’s Cupra, amelyre a párosok összesített életkora (60, 70, 100 és 120 év) alapján lehetett nevezni. Összesítésben az Uti Thieme – Frank Thieme német duó örülhetett az aranyérmes helynek, második helyezett lett a Sallai Gábor – Perjés Bálint László (THE-YKA), harmadik helyezést pedig a Litkey Botond – Batiz Ábel (THE) páros érte el.

Ezekkel a versenyekkel még nem ért véget a sor, a szezon végéig még nemzetközi szinten és Magyarországon is több nagyszabású verseny lesz. A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) a júniusban újonnan átadott kikötőben, a Kékszalag Portban rendezi meg októberben a 49er és 49erFX hajóosztály U23-as világbajnokságát. Szeptember elején lesz a repülő hollandizók világbajnoksága Olaszországban, ahova győzelemre esélyesként utazhat Majthényi Szabolcs – Domokos András páros, akik többszörös világbajnokok ebben a hajóosztályban. Közben számos nagyhajós osztály országos bajnokságára és versenyére kerül sor a magyar vizeken. A nagyszabású versenyek közé sorolható a Félszigetkerülő – Széchenyi István Emlékverseny – BDO Nagydíj, amely szeptember 17-én reggel rajtol Balatonfüredről.

About bdpst24.hu

Check Also

A rangos üzleti egyetem, az ESSCA budapesti Kampusza 30. évfordulóját ünnepli

Előkelő hely a Financial Times menedzsment képzési világranglistáján, a szakma csúcsának járó „Triple Crown” minősítés, …