Daróczi Csaba három tippje a lélegzetelállító telefonos természetfotókért 

  • Fényképezz, akár a profik

A Theodora ásványvíz és a Varázslatos Magyarország közös fotópályázattal népszerűsíti a Balaton-felvidék természeti sokszínűségét a kirándulók körében. Az ásványvíz forrásának otthont adó térség gazdag élővilága számtalan témát kínál a fotósoknak, az emlékezetes fényképek elkészítéséhez pedig Daróczi Csaba természetfotós szerint sem kell más, csupán egy okostelefon.

A Balaton északi partja számtalan látnivalót rejt, legyen szó hegyekről, vízforrásokról, vagy a környék gazdag állat- és növényvilágáról.  A Theodora ásványvíz és a Varázslatos Magyarország által közösen indított Sokszínű Balaton-felvidék pályázat célja, hogy minél többekkel megismertesse a tájegység páratlan természeti kincseit, felhívja a figyelmet a természet védelmére és a biológiai sokféleség fenntartásának fontosságára. 

A látványos fényképek készítéséhez nincs feltétlenül szükség drága fotós felszerelésre. Sokszor elég egy okostelefon is, ám érdemes minél jobban megismerni a készülék kameráját és felfedezni a különböző funkciókat és extra kiegészítőket. Daróczi Csaba természetfotós most három tippet oszt meg arról, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy okostelefon kamerájából a természetfotózás során. 

Állati szelfik

A szelfibot leggyakrabban híres városi látványosságokat csodáló turisták kezében tűnik fel, azonban a szakértő szerint a természetfotózás során is hasznos eszközként szolgálhat. A bot végére helyezett telefonnal nem csupán a távolabb zajló különleges pillanatok, de akár közvetlenül az állatvilág is megörökíthető. „A szelfibot bluetooth-kapcsolóját leválasztva máris egy távirányított kamerát kapunk, amellyel akár 10 méteres távolságból is készíthetünk fotókat. A Balaton partján ráadásul kifejezetten egyedi képek születhetnek, ha ember jelenlétéhez szokott állatok közelében tesszük le az eszközt, és természetes közegükben próbáljuk őket lencsevégre kapni” – mondja Daróczi Csaba. 

Hasznos applikációk

Érdemes szétnézni a telefonokra fejlesztett fotós alkalmazások között, amelyek számtalan új funkcióval képesek bővíteni a kamera tudását. A természetfotós szerint hasznos lehet egy olyan applikáció, amely hosszú expozíciót tesz lehetővé, azonban az igazán elszántak akár villám vagy meteor fotózására kifejlesztett alkalmazást is találnak a kínálatban.

Nagy változás egy apró kiegészítővel

Daróczi Csaba kedvenc kiegészítői közé tartoznak a telefon kamerája elé csatolható kis objektívek, amelyek jelentősen megnövelik a természetfotósok lehetőségeit. A néhány ezer forintért beszerezhető kis készülékek teljesen megváltoztatják a beépített kamera jellegét, így akár akkor is készülhetnek makro vagy halszem jellegű fotók, ha a telefon alapvetően nem tartalmazza ezeket a funkciókat. 

A profi és amatőr fotósok a meghosszabbított jelentkezési határidőnek köszönhetően egészen 2022. szeptember 30-ig nevezhetnek a Sokszínű Balaton-felvidék fotópályázatra a https://varazslatosmagyarorszag.hu/user/login oldalon. A beérkezett természetfotókat nívós szakmai zsűri értékeli, az első három helyezett magas pénzjutalomban és ajándékcsomagban részesül. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatásával indított pályázatról további információk a Varázslatos Magyarország hivatalos oldalán érhetők el: https://varazslatosmagyarorszag.hu/fotopalyazat.

About bdpst24.hu

Check Also

Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket adott …