Szent István Nap: tucatnyi különleges program Budapest jellegzetes helyszínein

Egyedi élmények, hagyománytisztelő és formabontó programok az augusztus 20-i állami ünnepségsorozatban. Csárdafesztivál, Panorama Classical, Hősök útja, Hold-Fény-Mesék, Operett Korzó, Road Movie Live, Sporthősök, Utcazene Fesztivál, Varázsliget, Szabadrét Fesztivál, Divat & Design Fesztivál, Városok Sétánya és Aranyvonat-kiállítás. Megannyi különleges, ingyenes minifesztivál, amelyek többek között történelmünk hősies pillanatainak felidézésével, meseirodalmunk és mondavilágunk sosem látott módon megelevenedő alakjaival, gasztronómiai és népzenei hagyományaink sokszínűségével, a labdarúgó VB-k emlékezetes magyar eredményeinek bemutatásával, rendhagyó könnyűzenei koncertekkel, egyedülálló vizuális élményt nyújtó operett és klasszikus zenei előadásokkal teszik emlékezetessé az ünnepet.

A Szent István Napi állami rendezvénysorozat keretében Budapest ikonikus helyszínei ingyenes programokkal várják az ünneplőket: fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadás, kreatív, inspiratív terek, családi és gyermekprogramokok Magyarország születésnapjának hétvégéjén, a főváros legszebb helyszínein.

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren
A magyar virtus íze és ritmusa beköltözik a belváros szívébe. Közel 50 színpadi produkció, nóta, cigányzene, népzene és néptánc az anyaországon innen és túlról a Csárdafesztivál programjai között a Vörösmarty téren augusztus 18-21. között. A vidám rigmusok és a Kárpát-medence népi kultúrájának sokszínűségét bemutató előadások mellett a magyar csárdakultúra tradicionális gasztronómia remekei varázsolják hamisítatlan mulatós élménnyé az itt tartózkodást. És ha még ez sem lenne elég élményprogramok – asztali muzsika és táncdialektusaink ezer arcát megmutató, flashmob-szerűen megjelenő néptáncbemutatók – is várják a népi hagyományokat kedvelő látogatókat.

Operett Korzó a Vigadó téren
Lenyűgöző dunai panoráma, válogatás a magyar operett műfaj legjavából, musical gyöngyszemek, Boris Vian dalok, rajzfilmslágerek nem csak gyerekeknek, és a békeidők budapesti éjszakájának szerzeményei – ezt ígéri az Operett Korzó augusztus 19-21. között a Vigadó téren.  A három napos, délidőtől estébe nyúlóan zajló színpadi operett ünnepen a műfaj elismert előadói mellett a Budapesti Operettszínház művészei – többek között Serbán Attila, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla – is színpadra lépnek.
Hold-Fény-Mesék az Andrássy úton
Többek között Arany János, Benedek Elek, Illyés Gyula és Petőfi Sándor magyar monda- és mesevilág ihlette történeteinek felhasználásával készült a Hold-Fény-Mesék, amely kifejezetten az ünnepi alkalomra íródott allegorikus műben a Tündérkert elrabolt fényének történetét meséli el. Mindezt mozgó óriás alakokkal, monumentális élőképekkel, lenyűgöző fényekkel. Augusztus 19-én, pénteken, 21 órától a Kodály körönd és a Hősök tere között megjelennek a magyar mondavilág szimbólumai, valamint mesevilágunk figurái, a csodaszarvas, János vitéz, az Aranyszóló Pintyőke, a Holdfény lovag, és az útjukat segítő vagy keresztező óriások, boszorkányok, ördögök, aranymadarak, akiket több mint 200 artista, tűzzsonglőr és táncos kelt életre. A mintegy félórányi produkcióban minden installáció megelevenedik, majd tovább halad. A mese utolsó, záró jelenete után Szent István király és a Szent Korona szimbolizált alakja zárja a sort. A nem mindennapi látványt Kodály, Bartók, Liszt, Kacsóh Pongrác művek, valamint népdalok ihlette szimfonikus zene tesz teljessé.

Hősök útja a Budai Várban
Hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős, hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből a Hősök útja programsorozatban a Budai Várban a Tóth Árpád sétányon. Augusztus 20-án és 21-én közel 150 szereplő – hagyományőrző csoportok és színészek – 10-15 perces jelenetei teszik testközelből átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait kicsik és nagyok számára egyaránt. Szent István király taktikus diplomáciai lépései, Szent László hősies önfeláldozása, Hunyadi János törököt megállító gyors helyzetfelismerése, az egri várvédő nők hősiessége, Kossuth követének halálmegvető konspirációja, Muhr Ottmár magyar huszárezredesnek az I. világháború menetét megváltoztató önfeláldozása, és a Donnál harcoló 2. Magyar Hadsereg századosának Duska Lászlónak katonáit mentő, hadbíróságot kockáztató parancsa is életre kel. Az izgalmas jelenetek élménye mellett a látogatók a Hősök útja szelfi pontján készített, történelmi alakok virtuális társaságában készített fotókkal is megörökíthetik az ünnepi pillanatokat.

Aranyvonat az Alkotmány utcában
A Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával idén is megtekinthető nemzeti kincsünk, az Aranyvonat. Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, melynek eredményeként 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, amelyet idén augusztus 19-21. között testközelből is megtekinthetnek a kilátogatók.
Panorama Classical a Gellért-hegyen
Piknikhangulat a lámpafüzérek meghitt fénye alatt, Budapest egyik legszebb panorámájával! A Gellért-hegyen megbújó Filozófusok kertjében augusztus 19-21. között megrendezésre kerülő, páratlan élőzenei élmény résztvevői kényelmes babzsákokból és puha pokrócokon élvezhetik a hazai komolyzene és jazz műfaj kiválóságainak fellépéseit. A Budai Vár, a Parlament és a Bazilika impozáns látványával egyedi koncertélményt nyújtó koncertsorozaton fellép a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Koncz Kriszta Quartet, a Modern Art Orchestra, a Kodály Kórus Debrecen, a Szent István zenekar valamint a Danubia szimfonikus zenekar és formációi. A helyszín nem csak színpadi produkciókkal vár, de az odalátogatók számára arra is lehetőség nyílik, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a hangszerekkel és a hangszerkészítés fortélyaival.
Sporthősök a Március 15. téren
Augusztus 20-21. között a Március 15. téren várja látogatóit a labdarúgás legnagyobb eseményének történeti kiállítása, amely 1930-tól napjainkig mutatja be a világbajnokságok legérdekesebb pillanatait, magyar sikereit. A 22 installáció mellett egykori játékosok, szakértők, kommentátorok kerekasztalbeszélgetéseken mesélik el élményeiket, személyes történeteiket. Az aktív kikapcsolódásra vágyok interaktív, ügyességi játékokon – lövéserősség, lövéspontosság, reakcióidő, futósebesség mérés, súlypontemelkedés – mérethetik meg magukat, és talán az is kiderül, hogy csatárként vagy kapusként van-e nagyobb esély bekerülni a magyar válogatottba.
Road Movie Live a Műegyetem rakparton
A Műegyetem rakparton augusztus 20-21. között népszerű magyar zenekarok lépnek fel, akik a Road Movie Live programsorozat keretében, a VOLT FILM felkérésére írt dalaikat adják elő, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, vagy akár csak egy utca, egy épület ihletett. Az elmúlt négy évben születtek slágerek a Balatonról, Sopronról, Debrecenről, a Mátráról, Pécsről, vagy éppen Szentendréről, minden dalhoz pedig klipek és riportfilmek készülnek, amelyek a művészek személyes kötődését mutatják be az általuk választott helyekhez. A Road Movie Live – immáron második alkalommal – ezekből is nyújt válogatást. A fellépők között olyan hazai sztárok neveit is megtalálhatjuk, mint a Csík zenekar, a Hiperkarma vagy az Ivan and The Parazol, a koncertek között pedig a riportfilmek legjobb pillanatait láthatjuk majd.

Varázsliget a Vajdahunyad váránál
A Szent István-napi ünnepségsorozat ideje alatt, augusztus 20-21. között a gyerekeké és játékos kedvű szüleiké lesz a Vajdahunyad vára és a Kós Károly sétány. Mesekiállítás és cirkuszi játszóház mellett hazai és nemzetközi fesztiválok artistái is gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról, de lesz herceg- és hercegnőképző program is. Fellép a Tintaló Társulat, valamint a vásári mutatványokat, bűvész és zsonglőrszámokat előadó Tűzmadarak csoport. Külön érdekesség lesz a Magyar Honvédség kitelepülése, ahol a katonai járművek és fegyverek technikai bemutatója mellett szabadon kipróbálható lesz egy repülőgép-szimulátor és a lézerlövészet is.

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show a Szabadság téren
Három napra a Veszprémi Utcazene Fesztivál huszonhárom külföldi és tizennégy hazai zenei előadója és számtalan foodtruck költözik a Szabadság térre augusztus 19-21. között. A rendezvényre látogatók öt színpadon és öt utcazenész megállóban ismerkedhetnek a legkülönfélébb zenei stílusokkal és előadókkal. Az európai (francia, portugál, spanyol), valamint Európán kívülről – Ausztráliából vagy éppen Uruguay-ból – érkező fellépők között ugyanúgy megtalálhatjuk a sikerszámának videóklipjét Budapesten forgató, angol Daniel Docherty-t, mint a 2022-es Veszprémi Utcazene Fesztivál győztesét, a CstDzs A’N’R-t. A kora délutántól egészen késő estig tartó eseménysorozat sztár fellépője egészen biztosan a tavaly is fergeteges koncertet adó OPSA Dehëli lesz.
Szabadrét Fesztivál az Erzsébet téren
Elektronikus és élő zene, jókedv, napsütés, természetközeli környezetben piknik hangulat kora délutántól estig augusztus 19-20. között az Erzsébet téren. A Szabadrét Fesztivál az elektronikus és az élő zene rajongóinak egyaránt kedvez: hazai fellépők, 360 fokos fotózás, silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram várja a helyszínre kilátogatókat. Egyedülálló fesztiválhangulat a város szívében.
Divat & Design Fesztivál a Bálna Budapestben
A Divat & Design Fesztivál keretein belül augusztus 20-21. között a látogatók számos kézműves foglalkozáson, fenntarthatósági programokon, figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt magyar tervezők bevonásával. A Divat & Design Fesztivál egyik fő célja, hogy minél több hasznos, de élményszerű ismeretanyagot adjon át a divat és designipar iránt érdeklődők számára. A programokon keresztül a gyerekek és a felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a hazai divat-és formatervezőkkel.

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …