Pakolási tippek különböző típusú autós nyaralásokhoz

Adrenalinfokozó kalandok, kempingezés a természetben, városi séták vagy napsütötte tengerpart: a nyaralás típusától függően változnak az autós utazást megelőző pakolás követelményei. De mégis hogyan? A Semperit gumiabroncsgyártó négy klasszikus nyaralástípushoz ad pakolási javaslatokat és tippeket ahhoz, hogy mindenki biztonságosan és nyugodtan indulhasson útnak autójával.

Ha nyár van, akkor utazunk. Az előző két év nehézségei és kihívást okozó körülményei ellenére Európa lakosai továbbra sem tettek le arról, hogy utazzanak. Az autó már nem csak a családosok első számú közlekedési eszköze, amikor a vakáció megtervezése kerül szóba: az európaiak 55 százaléka autóval vág neki a nyári szabadságnak. Az utazás előtt azonban fontos, hogy megfelelően tároljuk a csomagjainkat az autóban. De hogyan lehet hatékonyan és biztonságosan megtölteni a csomagtartót, ami amúgy is mindig pont éppen kicsinek tűnik? A válasz a nyaralás típusától függ, mivel a különböző szabadidős tevékenységek különböző pakolási kihívásokkal járnak. Amíg a tengerpart szerelmesei nem hagyhatják otthon a fürdőruhájukat és az ekönyv olvasójukat, a szörfdeszka és a mountain bike az aktív kikapcsolódók számára elengedhetetlen. Az önellátó kempingező család nem indulhat el elektromos hűtőtáska nélkül, a városnézésért rajongóknak pedig minden eshetőségre fel kell készülniük. 

Az adrenalinkereső kalandozók

A sportimádó nyaraló számára nem is kérdéses, hogy saját sportfelszerelésével indul útnak meghódítani a tengeri hullámokat vagy a következő alpesi hágót. Esetleg majd a helyszínen béreljen eszközt? Az adrenalinkalandoroknál ez szóba sem jöhet! De ez azt is jelenti, hogy minél nagyobb és ormótlanabb a sporteszköz, annál óvatosabban kell elpakolni – kivéve, ha megengedhetjük, hogy minden alkalommal a sportfelszereléshez igazítsuk autónk méretét, erre azonban nincs sok esély. A kisebb eszközöknek így mindenképp az autón belül van a helye, természetesen, ha még elfér tőle a többi csomag. Na de mi van akkor, ha egyszerre többen utazunk, és így a felszerelés mennyisége is növekszik? Ebben az esetben a csomagtartó valószínűleg már nem lesz elég. Ilyenkor például a klasszikus tetőcsomagtartó az ideális megoldás. Főleg az olyan testes sporteszközök, mint a kenuk vagy szörfdeszkák számára a legalkalmasabb ez a szállítási módszer, mivel alakjuk hasonló az autóéhoz. Az e-kerékpárokkal azonban legyünk óvatosak, az elektromos alkatrészek jelentősen megnövelik a kerékpár súlyát, ami így meghaladhatja a tető teherbírását. Általánosságban elmondható, hogy minden típusú kerékpár számára jobban megfelel a hátsó kerékpártartó. Ez a megoldás kisebb hatással van a vezethetőségre, mint a tetőn elhelyezett tárgyak, valamint a bicikliket is könnyebb rögzíteni és mozgatni. Az akkumulátorok viszont mindig maradjanak az autón belül. Végül pedig, amennyiben nem léptük túl a megengedett összsúlyt és megfelelünk mind a saját országunk, mind a választott úti cél törvényi előírásainak, nyugodtan megkezdhetjük az aktív kikapcsolódást. 

A kempingezők

A kempingezők lehetnek nagyobb csoportok, családok, vagy akár csak párok, de azzal minden természetrajongó kiránduló pontosan tisztában van, hogy mi az, ami még befér az autóba, és mi az, ami már nem, illetve mindegyikük tapasztalt veteránja a csomagtartó-tetrisnek. Kiemelt figyelmet kell fordítani a csomagok súlyára, illetve a jármű minden szegletét maximálisan ki kell tölteni. A gyártók szerencsére egyre több high-tech megoldással állnak elő a hely- és súlytakarékos kempingfelszerelések érdekében, ami megkönnyíti a pakolást. Azok a kempingezők, akik hosszabb útra indulnak és az autópálya-pihenőkön is meg szeretnék csillogtatni tudásukat, még indulás előtt nézzenek utána az adott országban hatályos lakóautókra vonatkozó közlekedési szabályoknak. Például Svájcban a lakókocsik nem használhatják a háromsávos autópályák bal oldali sávjait. Emellett az utánfutó és a vontató jármű között egy további biztonsági csatlakozásnak is meg kell lennie, amelyet speciális fűzőlyukkal vagy konzollal kell rögzíteni, illetve azt a megoldást is elfogadják több helyen, ha a vontatókábel kerül külön rögzítésre az utánfutóhoz.

A városnézők

Kényelmes cipő a város felfedezéséhez, megfelelő ruha egy elegánsabb étteremben eltöltött vacsorához, és persze a csúcsminőségű fényképezőgép alapfelszerelést jelent azoknak, akik a klasszikus módon nyakukba akarnak venni egy várost. A városnézők a nyaralók világának kaméleonjai, hiszen nem bíznak semmit a véletlenre, és többnyire minden eshetőségre fel vannak készülve. Ideális esetben a kocsi feltörésének veszélyét is szem előtt tartják. Természetesen ezt nem lehet teljes biztonsággal megelőzni, de egy pár jó tanács megfogadásával minimálisra csökkenthető a kockázat. Kerüljük el a sötét sikátorokat, ahol bizonyítottan magasabb a bűnözési mutató, és ne hagyjuk értéktárgyainkat, papírjainkat, navigációs rendszereinket vagy okostelefonjainkat szem előtt a leparkolt autónkban.

Ugyanilyen odafigyelést illendő tanúsítani a célország speciális közlekedési szabályaira is. Ez nemcsak a városnézőkre vonatkozik, hanem mindenki másra is, akinek útja egy város történelmi belvárosába vezet, hiszen az ezekbe való behajtás gyakran külön díjfizetés után vagy engedély birtokában lehetséges. Olaszországban például tisztában kell lenni a Zona Traffico Limitato (ZTL) határaival. Előfordul, hogy az ilyen speciális megkötések ideiglenesen kerülnek felállításra, a népszerű nyaralóhelyeken éppen aktuális helyzethez igazítva. Például, bizonyos környezetvédelmi zónákban, például a Genfi-tó körüli városi területen egyedi ideiglenes behajtási és sebességkorlátozások lépnek hatályba, amennyiben a fokozott nyári forgalom következtében megemelkedik a légszennyezés szintje.

Jó tudni: ha segítségre van szükség a célország szabályainak bürokratikus dzsungelében való eligazodáshoz, számos autóklub és portál rendelkezésre áll, hogy releváns szolgáltatásokat és az országgal kapcsolatos információkat kínáljon.

A strandolók

Azoknak, akiknek a tengerpartért dobban meg a szívük, kevesebb szabályozást kell, hogy fejben tartsanak. Számukra az a legfontosabb, hogy autójukkal az álomstrandjukhoz lehető legközelebb tudjanak eljutni. Az, hogy a homok bekerül az autó belterébe, már szinte természetes velejárója a nyaralásnak. Azonban a levegővel töltött tárgyak, például matracok vagy egyéb felfújható játékok esetében egy fokkal jobban oda kell figyelni kis- és nagy vízrajongóknak egyaránt. Noha eredeti csomagolásukban általában könnyen kezelhetők és az odaúton probléma nélkül elférnek, a következőt szem előtt kell tartani, ahogy megérkezünk a nyaralás helyszínére: minél melegebb helyen parkol az autó, annál nagyobb az esély arra, hogy az adott tárgy – felfújva és a meleg autóban hagyva – felrobban. Ha direkt kevés csomaggal utazunk, mert szimplán csak ki szeretnénk élvezni a tengerpartot, akkor a csomagtér már inkább túl nagy, mint túl kicsi. Ilyenkor úgy akadályozhatjuk meg, hogy oda-vissza dülöngéljenek a csomagjaink, ha egy gumiszőnyeget teszünk alájuk.

A megfelelő felkészüléssel megalapozzuk a jó vakációt  

Lehetsz strandoló, kalandor, kempingező vagy városnéző, amikor a kocsi megpakolására kerül szó, fontos előre végig gondolni, hogy mit kell mindenképp magunkkal vinni az utazásra. Gondolkoztál már azon, hogy a helyszínen bérelsz egy vadonatúj trendi SUP-ot vagy kerékpárokat az egész családnak? Vagy azon, hogy rákérdezel a kempingben, vagy a hotelben, hol vannak árnyékos helyek vagy szabad napernyők? Azt meg már mondani sem kell, hogy meg szoktad-e indulás előtt nézni a nyaralóhelyre vonatkozó időjárás jelentést, hogy tudd, milyen ruhát kell elcsomagolni.

Hogyan működik a csomagtartó-tetris?

Ha mindennel megvagy, van egy aranyszabály, ami minden vakáció-típusra igaz: a tárolóhelyeket és a lábterületet hagyd szabadon, a nehéz tárgyak kerüljenek alulra, és ne lépd túl a maximális teherbírást (ennek mértéke benne van az autó kézikönyvében). Ha még a bepakolás előtt minden csomagot az autó mellé raksz, segít átlátni a mennyiséget, és így lerövidül a csomagtartó-tetris játék. Továbbá oda kell még arra is figyelni, hogy a csomagok ne csúszkáljanak, illetve ne felejtsük el azt sem, hogy mekkora a csomagtér magassága.

Fontos, hogy minimalizáljuk a kockázatokat még az utazás megkezdése előtt: a gumiabroncs nyomását és a fényszórók pozícióját mindig a megemelkedett összsúlyhoz igazítva állítsuk be! Mivel a megfelelő guminyomás a modelltől függően változhat, ezen a téren az autógyártó honlapján megtalálható erről szóló részletes információ nyújthat segítséget.

A kesztyűtartóban, a tanksapkára, illetve az ajtókeretre felragasztott matricák is rövid tájékoztatást tudnak nyújtani az út során. Amennyiben még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy az autó beállításai helyesek-e, amikor teljesen megpakoltuk, ezt még mindig leellenőriztethetjük egy autószervizben.

- bdpst24.hu

Check Also

Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa …