Még a közvilágítást is lekapcsolták

  • Az egész országot megmozgatta a csillagászati program

Ezrek kémlelték az eget augusztus 5. és 14. között szerte az országban az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat eseményein: a néha borús időjárás ellenére is közel 15 ezer ember vett részt a mintegy 150 észlelésen. Az idén harmadik alkalommal megrendezett programsorozat elérte céljait: felrázta és bevonta a tudományág népszerűsítésébe a hazai csillagász közösséget, amatőr csillagászok „születtek” és találtak egymásra, továbbá sok-sok gyerek és felnőtt látogató tekint ezután másként az égboltra.

Bár az időjárás nem mindig kedvezett a csillagászati megfigyeléseknek, mégis – minden szempontból – sikeresnek értékelték a szervezők az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot.

Csoda a könyvtár mellett

„A gyakorta borult időjárás miatt több eseményt is le kellett mondani, a tervezett 180 programból azért körülbelül 150 megvalósult. Mindezeken átlagosan 70-80 látogató vett részt: a magányos amatőr csillagászok akár 15-30 főt is be tudtak vonzani, egy csoport tipikus bemutatója 50-60 fővel üzemelt és volt jó pár kimagasló est is. Szegeden például közel 500 látogatónak nyújtottunk programot. Ez az idei rekord – árulta el Dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a program egyik alapító-szervezője. – Várakozáson felül teljesített a szentesi könyvtár programja is 300 érdeklődővel, akik az intézmény melletti téren kémlelték az eget. Becsléseink szerint az országos programsorozat keretében a látogatók összlétszáma akár a 15 ezer főt is elérhette.” 

Az idei rendezvény is bővelkedett a különleges mozzanatokban, jelenetekben, már az is sokat elárul a rendezvény fogadtatásáról, hogy minden jelentősebb országos és helyi médium hírt adott róla és még az utolsó órákban is jelentkeztek új eseményszervezők – jellemzően saját távcsövükkel kitelepülő amatőr csillagászok. 

A fővárosban és környékén a Magyar Csillagászati Egyesület Polaris Csillagvizsgálójának teltházas estéi mellett volt pesti járdacsillagászat, közösségi hullócsillagles és távcsövezés a Normafán, valamint bemutatók Szentendrén, Gyálon és Fóton. Augusztus 12-én, péntek este a Svábhegyi Csillagvizsgáló is különleges programmal készült, ahol egyszere 120 fő, 4 külön állomáson, térkép segítségével tájékozódva látogathatta meg az izgalmas programokat. Nagyon nagy népszerűségnek örvendtek a csillaglegendák, és a tetőteraszon felállított távcsövek, amelyekkel a látogatók elkészíthették és hazavihették saját holdfotóikat. Volt még ezen kívül Szaturnusz és Gyűrűs-köd kémlelés a Budapest kupola nagytávcsövén át, valamint valódi égből hullott meteoritokat is megfoghattak és közelről megvizsgálhattak a látogatók.  

Félezren a csillagok alatt

Idén első alkalommal csatlakoztak határontúli észlelők is a kezdeményezéshez a Csallóközi Észlelők Baráti Körének, valamint a sárréti UMa Observatorynak köszönhetően. Gyöngyöstarjánban Murányi Lajos nyugdíjas amatőrcsillagász minden este 50-60 érdeklődőnek mutatta meg a csillagok és a bolygót világát saját távcsövével. Dág közelében egy baráti társaság 70 látogatónak tartott bemutatót a Károly-hegyen, és még egy kóbor eb is társuk lett a kémlelésben. Szentesen és a Bánki-tónál a közvilágítást is lekapcsolták a nagyobb élmény érdekében. Hévízen a Pokróc Fesztivál keretében több mint háromszázan települtek ki a csillagos ég alá és a Vega Csillagászati Egyesület távcsövei mellé. A Bükki, Hortobágyi és Balaton-felvidéki Nemzeti Parkok éjszakai programjai is megteltek, a Zselici Csillagoségbolt Parkban pedig minden éjjel félszázan gyűltek össze közösségi hullócsillagvadászatra.

Jövőre még színesebb programok

A bemutatókat tartó csillagászok számos megindító jelenetről számoltak be: sokszor előfordult, hogy „alig lehetett elvonni” egy-egy látogatót (különösen a gyerekeket) a távcsőtől, hogy más is belenézhessen az eszközbe és nem ritkán fél éjszakán keresztül együtt maradt az alkalmi „csillagvizsgáló” társaság. Nagyon népszerűek voltak a vegyes, nem pusztán csillagászati bemutatót tartalmazó – zenés, illetve könyvtárlátogatással vagy természetfigyeléssel egybekötött – programok, így a szervezők jövőre több hasonló eseményt szeretnének megvalósítani.

A program támogatói voltak:

  •       Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
  •       Svábhegyi Csillagvizsgáló
  •       Magyar Csillagászati Egyesület
  •       Budapesti Távcső Centrum

Az esemény a tudomány eredményeinek népszerűsítésére kiírt NKFIH Mecenatúra pályázat MEC_N_140862 azonosítójú nyertes projekt keretében valósul meg.

- bdpst24.hu

Check Also

Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

május 24-27., Karaván Színház; Független Színház Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a …