5+1 tipp, hogy jól sikerüljön a kempingezés

Amellett, hogy még mindig a megfizethetőbb nyaralási formák közé tartozik, a kempingezés jó alkalmat jelent arra, hogy kicsit kiszabaduljunk a mindennapok rohanásából. Kalandokra hív, ahol újra kapcsolatba kerülhetünk az anyatermészettel. Ahhoz azonban, hogy a kempingezés kényelmes és élvezhető kikapcsolódás legyen, nem árt felkészülni és beszerezni a megfelelő felszereléseket. Ha nem így teszünk a tökéletes kempingezésről alkotott elképzelés a valóságban rémálommá válhat. A rossz tapasztalatok elkerülése érdekében, az Euronics kempingeszközök terén illetékes szakértői összegyűjtötték, mire érdemes odafigyelnünk.

  1. GYAKOROLJUK A SÁTOR FELÁLLÍTÁSÁT MÁR OTTHON

Amikor a dobozon az szerepel, hogy a sátor felállítása mindössze 5 percet vesz igénybe, azt gondolhatjuk, hogy ez egy kezdő kempingezőre is igaz. Vegyük figyelembe, hogy nem minden sátor egyforma, és a fajtától is függhet, hogy mekkora kihívással jár az első pár alkalommal – amíg még ismerkedünk a szerkezetével – felállítani azt. Amennyiben egy erdő közepén táborozunk és már csak néhány percünk van a naplementéig, nem szerencsés kipróbálni, mennyire vagyunk ügyes kempingezők. Inkább állítsuk fel néhányszor a sátrat az udvarunkon vagy a közeli réten, hogy gyakorlatot szerezzünk még a túra előtt.

  1. A SÁTOR KIVÁLASZTÁSA, FELKÉSZÍTÉSE

A sátor kiválasztásánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen körülményeknek tesszük majd ki a nyaralás során. Általában a választék az egyszerűbb, 1-2 személyes sátraktól a nagyobb, 4-5 személyesekig tart (persze még méretesebbek is léteznek a piacon). Ugyanakkor a sátor súlya sem mindegy. Ha intenzív túrázásra készül a társaság, inkább könnyebb sátrat válasszunk, ha viszont lazább, akár autós kempingezésre indulunk, fontosabb, hogy kényelmesen elférjünk benne.

A sátrak víztaszító képességére mindenképpen fordítsunk extra figyelmet, sőt akár használhatunk impregnáló szprét is, amivel a vászon mellett a cipzárakat is érdemes befújni. A mostani kánikula idején különösen fontos az is, hogy a sátor szellőztetése megoldható legyen. Van olyan sátor, amelynek két ellentétes oldalon van ajtaja és ablaka is, így kis kereszthuzat megkíméli a táborozót a melegtől. Fontos, hogy mindenképpen szúnyoghálóval felszerelt terméket válasszunk. Persze a rovarűzésről ettől függetlenül is gondoskodjunk.

  1. GONDOLJUNK A FEKHELYÜNKRE IS

A sátorban való alvás nem szükségszerűen kényelmetlen! Vannak eszközök, amelyek kifejezetten segíthetnek abban, hogy jól aludjunk éjszaka ilyen körülmények között is.

A pihentető alvásban segíthet a megfelelő alvópárna, pikniktakaró, polifoam, esetleg felfújható matrac és egy jól megválasztott hálózsák. Bármi is legyen az extra párnázás, semmiképpen ne feledkezzünk meg róla! A kempingezés sokkal élvezetesebb lesz, ha kipihentek vagyunk, és nem sajog a hátunk a reggeli ébredéskor.

  1. VIGYÜNK MAGUNKKAL SZABAD TŰZÖN KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ ÉTELEKET

Finom ételt nem csak egy jól felszerelt konyhában készíthetünk – a szabad ég alatti főzésnek közismert a bája. Ha kempingezés közben nem szeretnénk konzerveket enni, akkor tervezzünk előre és készítsünk olyan fogásokat, amelyeket könnyű a tábortűz fölött megsütni vagy -főzni. Az útra akár kisebb mobilgrillt vagy tűzrakót, nyársat és bográcsot is magunkkal vihetünk.

Ehhez természetesen a szükséges edényekről, evő- és tűzgyújtó eszközökről se feledkezzünk meg. Általában is jól jön, ha viszünk magunkkal zsebkést, vagy még inkább valamilyen multifunkciós szerszámot – az Euronicsnál már 7000 forint körül kapható például olyan multitool, amin 14 funkció – többek között fogó, kábel olló, kés, sörnyitó, halmérleg, konzervnyitó, reszelő – található meg egy egyszerű, zsebre rakható eszköz formájában.

A meleg, száraz időben különösen figyeljünk arra, hogy csak ott gyújtsunk tüzet, ahol ez engedélyezett, és ha már nincs rá szükség, figyelmesen oltsuk is el azt. A katasztrófavédelem honlapján tájékozódjunk a tűzgyújtási szabályokról és az érvényben lévő tilalmakról is.

  1. LEGYEN MIVEL ELÜTNI A SZABADIDŐT

A kempingezés alatt nyilván sokat fogunk túrázni és esetleg úszni, ha víz közelében vagyunk, de egy dolgot az emberek gyakran elfelejtenek: táborozás közben elég sok szabadidő is van. De hát ez az egész lényege, nem igaz? Hogy kiszakadjunk a rohanó hétköznapokból és egyszerűen csak pihenjünk. A pihenőidő pedig remek alkalom arra, hogy elővegyünk néhány kártya- vagy társasjátékot, vagy éppen olvassunk egy jót. Ne feledkezzünk el a szabadtéri sportokról, mint a tollas, a frizbi, vagy csak egy focilabda. A túrázáshoz érdemes magunkkal vinni egy túrabotot is. A pihenést segítheti egy függőágy is, és ha szeretünk horgászni, a horgászfelszerelést se hagyjuk otthon! 

+1 HAGYJUK ÚGY A KÖRNYEZETET, AHOGYAN TALÁLTUK

Ez egy nagyon fontos szabály, amit nem csak az utánunk érkezők iránti tiszteletből, hanem a természet védelme érdekében is be kell tartani. Vigyük magunkkal a szemetet a kijelölt lerakóhelyig, és győződjünk meg arról is, hogy minden felszerelésünket összepakoltuk és semmit sem hagytunk hátra.

- bdpst24.hu

Check Also

Merülj el az ínycsiklandó csemegék illatában!

Ha ínyencségként illatoznál, a Lush-ra számíthatsz! Limitált kiadású új csemegék és ínycsiklandó klasszikusok ennivaló illata …