Ünnep a vízen, fesztivál a parton – csütörtökön rajtol az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Július 14-én, csütörtökön reggel 9.00 órakor rajtol Európa legnagyobb és legnépszerűbb tókerülő versenye, az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A mezőnyben a legújabb fejlesztésű katamaránok mellett a Balaton klasszikus hajói, és a túravitorlások is rajthoz állnak. A regatta limitideje negyvennyolc óra, szombaton reggel kilenc óráig kell befutniuk a versenyben lévő egységeknek az érvényes eredmény megszerzéséhez. A Kékszalag hetében Balatonfüreden minden a vitorlázásról szól. A rendezvény központja idén is a Vitorlás tér, valamint a nagymóló. A Kékszalag támogatói, a sportághoz kapcsolódó aktivitásokkal, és újdonságokkal várják a városba látogatókat. 

Idén is hatszáznál is több egység nevezését várja a Magyar Vitorlás Szövetség, Európa legnagyobb tókerülő versenyének rendezője az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A regatta rajtpisztolya a hagyományoknak megfelelően csütörtökön reggel kilenc órakor dördül el. A biztonsági előírásoknak megfelelően a katamaránok, és rohanógépek, valamint az egytestű hajók az idei esztendőben is külön szektorból rajtolnak a mintegy hat kilométer széles rajtvonalon. 

Az eseményt bemutató, a balatonfüredi Anna Grand Hotelben tartott sajtótájékoztatón Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke úgy fogalmazott: a Balaton ünnepe egyben a vitorlázás ünnepe is, hiszen a mezőnyben a legújabb technika, a klasszikus hajócsodák, és a szabadidős vitorlázás képviselői mérik össze tudásukat. 

„Nagy öröm számunkra, nézve a Kékszalag verseny alakulását, hogy folyamatosan nő a verseny népszerűsége és presztízse. Miközben hatalmas élmény körbe vitorlázni a Balatont, hatalmas kihívás is, főleg azoknak, akik akár 48 órát, vagy annál is többet a vízen töltenek. Szerintem ennek a versenynek csak és kizárólag győztesei vannak, hiszen mindenki nyer, aki végig csinálja ezt az erőpróbát.”  

A verseny névadó támogatója immáron negyedik éve a Raiffeisen Bank. 

Zolnai György, a névadó főtámogató Raiffeisen Bank vezérigazgatója elmondta: Közös az irány a fenntarthatóságban, az energiahatékonyságban, a digitalizációban, és ahogy a Kékszalag, a Raiffeisen Bank sem csak szavakban tesz az innovációkért. Reméljük idén is hasonlóan izgalmas futamot láthatunk, a Raiffeisen Bank az általa támogatott hajóval is jelen van a Kékszalagon, immár harmadik éve segíti a Fifty-Fifty indulását és csapatát, továbbá hosszú ideje szponzora a Spartacus VSE-nek és Majthényi-Domokos világbajnok párosnak.  

A Kékszalag alapításától kezdve hagyomány, hogy a versenynek Balatonfüred városa ad otthont. Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere köszöntőjében kiemelte: a városvezetés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél sokrétűbb programok jelenjenek meg az év során, ezek között  a tókerülő verseny az egyik legkiemelkedőbb esemény minden esztendőben. 

„Balatonfüred életében meghatározó a Kékszalag verseny, nem hiába nevezik a várost a vitorlázás balatoni fővárosának. Az elmúlt években a Kékszalag ideje alatt városunkba érkező látogatók száma, valamint a vendégéjszakaszámok is rekordokat döntöttek és én úgy vélem ez most sem lesz másképp. Örömmel jelenthetem be Önöknek, hogy a hetekben nyitottuk meg hivatalosan a Balaton legújabb kikötőjét a KékszalagPORT-ot városunkban, hamarosan pedig elkészül Balatonfüred legújabb sétánya is, mely szintúgy a tradicionális tókerülő nevét viseli majd.”

A verseny autós partnere 2022-ben is az AUDI. Zakariás Fruzsina, az AUDI márkaigazgatója elmondta: ezúttal is több újdonsággal készülnek a Kékszalag Fesztiválra. A látogatók egyebek mellett találkozhatnak az Audi legfrissebb modelljeivel, egy vadonatúj Audi S8-assal is. 

„A márka számára ez fontos üzenettel bír, hiszen a vitorlázáshoz hasonlóan az Audi számára kiemelt jelentőségű elektromos autózás is egy olyan fenntartható mobilitási formát képvisel, amely károsanyag kibocsátás nélkül biztosítja a sebesség élvezetét. A versenyzők mindemellett az Audi jóvoltából testközelből is találkozhatnak a jövő mobilitásával: az Audi Shuttle-nek köszönhetően a Kékszalagra nevezettek a legújabb modellekkel közlekedhetnek Balatonfűzfő és Tihany között.

-fogalmazott Zakariás Fruzsina. 

Az idei esztendőben is átadják a Kékszalag – KPMG Fair Play Díját. Az alapító KPMG  2021-től minden évben azt a legénységet jutalmazza, amely valamilyen módon megmutatja, hogy verseny közben is van tere az együttműködésnek, egymás segítésének. 

„A tiszta szabályok, a sportszerű versenyzés, a tisztelet, a bizalom fontos, hogy jelen legyenek a sportban, így a vitorlázásban is, mint ahogyan alapkövetelmények az üzleti életben is, amelyben a KPMG tevékenykedik. Az a feladatunk, hogy bizalmat teremtsünk az üzleti életben, a Kékszalag – KPMG Fair Play Díjjal pontosan ezt a szemléletet szeretnénk hangsúlyozni a vitorlás sportban és ezen belül természetesen a vitorlázás ünnepén, a Kékszalagon. Bízunk benne, hogy az egymásra való odafigyelés, a bizalom a versenytársakban, egymás tisztelete és a sportszerű magatartás az idei versenyen is maximálisan velünk lesz.-fogalmazott Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója 

A verseny díjait idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készítette. Dr. Simon Attila vezérigazgató kiemelte: a tradíció és innováció gondolatiságából kiindulva a Herendi Porcelánmanufaktúra ebben az évben megújította a Kékszalag fődíját. 

„A Herendi trófea egyik tükrén egy új minta jelenik meg, ez utal a Herend innovatív gondolkodására. A kék szín dominál, amelyet arany festés nemesít. Az arany 24 karátos mattarany, amely az aranyfestékek legdrágább változata.” Az új kreatív egy vitorlás hajó sziluettjét mutatja. A vitorlás hajó alatt a Balaton vize fodrozódik, amely átvált szalagba, így utalva a verseny elnevezésére.” 

– mondta el Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Az Ilcsi Kozmetikumok hosszú évek óta hűséges támogatója a hazai vitorlázásának, ezen belül kiemelten a Kékszalagnak. Molnár Ferenc alapító maga is ott lesz a mezőnyben, Álom nevű hajójával.  

„A versenyen legfontosabb a nap elleni fizikai védelem: lehetőleg mindenki viseljen kalapot, hosszú ujjú felsőt. A bőrünk UV terhelését így sem ússzuk meg, de a káros hatásokat nagyban segítenek mérsékelni az Ilcsi speciális, természetes alapú készítményei. „ -fogalmazott Molnár Ferenc. 

A Kékszalag Fesztiválhoz csatlakozott a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program is. Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a vitorlázás és a Kékszalag a Balaton életének, kultúrájának meghatározó mozgatóereje; összeköt országokat, városokat, partokat, embereket – így egyértelmű volt, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a Kékszalag verseny mellé álljon.

„Örömmel várjuk a Kékszalag résztvevőit és rajongóit is, hogy ismerjék meg a 2023-as EKF programjait, legyenek azok Füreden, vagy máshol a Balaton mellett, a Bakony-alján, esetleg éppen Veszprémben. A Tagore sétányon a kulturális régiónk értékeit bemutató fotókiállításon és az információs pontunkon már az idei programjainkról is sok részletet elárulunk.” -fogalmazott Markovts Alíz. 

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nevezése szerdán 11.00 órakor kezdődött a balatonfüredi Anna Grand Hotelben. Az előnevezésen, egy nap alatt közel 441 hajó nevezett, az idei esztendőben több, mint hatszáz hajó részvételére számítanak. 

„A Kékszalag népszerűségét mutatja, hogy évről évre egyre többen érdeklődnek a verseny iránt. Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei esztendőben több külföldi egységet is vendégül láthatunk, amelyek a hazai vitorlázókkal mérik össze tudásukat. 2022-ben, a csütörtöki rajt után is számos vízparti program és rendezvény, majd a szombati díjátadó ünnepség, és az azt követő utcabál várja az érdeklődőket. Hozzátette: az idei esztendőben több új támogató partner is csatlakozott a Kékszalaghoz.”

A versenyt ezúttal is élőben közvetíti csütörtökön az M4 Sport televíziócsatorna. 

„Egész nap élő közvetítést láthatunk a versenyről a Vitorlás térre kihelyezett nagykivetítőn, valamint az idei esztendőben a Samsung támogatásával külön stúdióval készültünk a nagymólón, ahol a versenyről szóló helyzetjelentéseket, beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők a verseny egésze alatt. Csütörtökön délelőtt a balatonfüredi Tagore-sétány előtti vízterületen rendezzük meg már hagyományosan a modellvitorlás-versenyt. A Kékszalag befutóját ismét közösen várjuk a balatonfüredi nagymólón. Pénteken délután megrendezésre kerül a leggyorsabb hajók versenye az Audi Speed Challenge, melynek keretében testközelből láthatják szintén a nagymólóról az érdeklődők a rohanógépek teljesítményét. Szombaton 18:00 órától a Gyógy tér ad otthon a Kékszalag díjkiosztójának, melyet hagyományosan Kékszalag utcabál követ majd.” 

A sajtótájékoztatón a vitorlázók közül részt vett Vándor Róbert, a Kékszalag-címvédő RSM kormányosa, Kellermayer Sándor, a legtöbb Kékszalag-győzelemmel rendelkező Tramontana csapattagja, és  Berecz Zsombor olimpikon vitorlázó. 

- bdpst24.hu

Check Also

Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

május 24-27., Karaván Színház; Független Színház Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a …