IMMÁR TIZEDSZER: CÁPAFESZTIVÁL

18.00 és 21.00 óra között műsorra tűzött sorozatok és különkiadások egy olyan rendkívüli víz alatti birodalomba viszik a nézőt, ahol a valóság izgalmasabb, mint a fikció.

A Cápafesztivál izgalmas, képernyő elé szegező műsorfolyama több mint 30 órányi premierrel várja a világ egyik legkülönlegesebbnek tartott – ám sokak szerint gyökeresen félreértett – tengeri élőlény rajongóit. Amint azt a korábbi években megszokhattuk, a programok nemcsak a legújabb kutatási eredményeket és tudományos felfedezéseket mutatják be a cápákkal kapcsolatban, de, lenyűgöző felvételek segítségével, e nagyszerű faj szépségét és meghökkentő testi erejét, képességeit is elénk tárják. A filmek több mint 15 fajt mutatnak be, a nézőket olyan különleges helyekre kalauzolva, mint a Maldív- és a Galapagos-szigetek, Costa Rica, Ausztrália, Hawaii, Dél-Afrika, Kalifornia, Massachusetts, Maine és Florida.

A National Geographic azonban nemcsak bemutatja a cápákat, de elősegíti és támogatja is a megismerésüket; a Minorities in Shark Sciences-szel (MISS) kialakított együttműködés keretében a tengerbiológiai kutatások sokszínűbbé tételéért és az ifjú tudóstehetségek inspirálásáért dolgozik, akik közül többekkel – pl. Candace Fields-szel, Carlee Jacksonnal és Jasmin Grahammel – a képernyőn is találkozhatunk. 

A Cápafesztivál filmjeiben megszólaló tudósok és szakértők:

  • Candace Fields PhD-hallgató, a populációdinamika és a nagyragadozó-populációk földrajzi térszerkezetének szakértője
  • Carlee Jackson tengerbiológus, cápaszakértő, a tengeri teknősök megmentéséért dolgozó természetvédő
  • Jasmin Graham biológus, a cápák és a ráják ökológiájának és evolúciójának kutatója
  • Alison Towner tengerbiológus, a fehércápák elismert szakértője
  • Gibbs Kuguru nagy fehércápákra szakosodott kenyai tengerbiológus, a cápák DNS-ének feltérképezője
  • Dr. Mike Heithaus biológus, a College of Arts, Sciences & Education (CASE) dékánja, a Floridai Nemzetközi Egyetem professzora
  • Sara Casareto, a Floridai Nemzetközi Egyetem PhD-hallgatója, a cápák biológiájának és viselkedésének kutatója
  • Melissa Cristina Marquez Puerto Rico-i tengerbiológus, a porcos halak, köztük a nagy fehércápák szakértője
  • Ryan Johnson tengerbiológus, világhírű dokumentumfilmes műsorvezető

Premierek júliusban minden szombaton és vasárnap 18.00, 19.00 és 20.00 órakor

A Cápafesztivál néhány premierjének tartalmából:

Cápa-dossziék

Védekezz okosan

A tudósok átfogó viselkedéstani vizsgálatba kezdenek: Hogyan gondolkodnak és miként vadásznak a cápák? És, ezek ismeretében, milyen innovatív technológiákat lehetne kifejleszteni az emberek védelmében? Keress velünk válaszokat a víz alatt!

Premier: 2022. július 30. szombat 19:00

Cápa-dossziék

Szokatlan támadók

Amikor egy cápa elrabolja egy szigonyos halász zsákmányát, a gyanú a leggyakoribb elkövetőkre, a nagy fehércápákra, a tigriscápákra és a bikacápákra terelődik. Az esetet megörökítő videofelvétel azonban bebizonyítja, hogy ezúttal egy valószínűtlen tettessel, az általában szelíden és veszélytelenül viselkedő bronzcápák egyik példányával van dolgunk. Mi váltotta ki a támadó agresszivitását? A tudósok a nyomozás során arra a meglepő következtetésre jutnak, hogy az incidensek kimenetele nem annyira a cápák, mint inkább az emberek viselkedésétől függ…

Premier: 2022. július 31. vasárnap 18:00

Cápa-dossziék

Veszélyes roncsok

Az észak-karolinai partok előtt egy szigonyos halász egy egész raj agresszív cápával találkozik egy hajóroncs megközelítése közben. Az incidens sokkoló, ám korántsem meglepő, mivel a cápák világszerte előszeretettel költöznek tengerfenéken heverő roncsokba. Mi vonzza a ragadozókat ezekbe a mesterséges, emberi kéz alkotta objektumokba? És az itt élő példányok miért agresszívebbek a többinél? Nyomozz velünk!

Premier: 2022. július 31. vasárnap 19:00

Kalóz cápák

Az interneten egymást érik az olyan meglepő és ijesztő videók, melyeken hajókra és csónakokra támadó agresszív cápák láthatók. Mi áll a ragadozók különös viselkedése mögött? Az izgalmas különkiadásban erre keres választ Dr. Mike Heithaus biológus és Sara Casareto PhD-hallgató.

Premier: 2022. július 2. szombat 18:00

Cápabébik

Hogyan zajlik egy tengeri ragadozó gyerekkora? Milyen veszélyek leselkednek a cápabébikre az első hónapokban, miként tanulják meg megvédeni magukat, és hogyan sajátítják el a vadászat mesterfogásait? A látványos különkiadás ez kutatja 4-5 különböző faj fiatal egyedeinek nyomon követésével – vigyázat, hőseink garantáltan belopják majd magukat a szívünkbe, nem kizárt, hogy a film végére alapvetően megváltoznak az érzelmeink e rettegett tengeri húsevővel kapcsolatban!

Premier: 2022. július 2. szombat 19:00

Színváltó cápák

A tudósok hosszú ideje gyanakodnak egy lenyűgöző képességre a nagy fehércápákkal kapcsolatban: feltételezésük szerint a híres ragadozók vadászsikerei mögött részben az áll, hogy szükség esetén meg tudják változtatni a bőrszínüket, hogy jobban beleolvadjanak a környezetükbe. A színváltást mindazonáltal eddig nem sikerült megörökíteni vagy más módon bizonyítani, így adódik a kérdés: nem csupán legendáról van szó? Az izgalmas különkiadásban két cápabiológus ennek jár utána.

Premier: 2022. július 3. vasárnap 18:00

Megszámolni a cápákat

Kalifornia partjai közelében egyre több a nem kívánt cápa. Vajon mi áll a riasztó jelenség mögött? Csak arról van szó, hogy a cápák valamilyen okból közelebb húzódnak a szárazföldhöz, vagy a számuk is nő? Hányan vannak egyáltalán? A filmben egy ambiciózus kutatócsoport veszélyes küldetésre vállalkozik: elhatározzák, hogy megszámolják a nagy fehércápákat a faj egy nemrégiben felfedezett part közeli gyülekezőhelyén…

Premier: 2022. július 3. vasárnap 19:00

Cápák inváziója

Józan ésszel azt hihetnénk, hogy a cápák a tengerben élnek, és annak, aki fél tőlük, elég elkerülnie a strandokat. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: a világ e téren is megváltozott, és a rettegett tengeri ragadozók immár egyre több nagyvárosi tóban, csatornában, medencében, sőt golfpályán is jelen vannak! Miért? Mi vonzza a cápákat a jól megszokott természetes élőhelyükről az emberi településekre? Járj utána neves tudósainkkal és szakértőinkkel!

Premier: 2022. július 9. szombat 18:00

Maui cápái

A Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Maui partjai előtt minden évben tigriscápák sokasága gyülekezik. Miért? Miben áll e tengerrész különlegessége, ami ilyen vonzóan hat az óceán egyik leghatalmasabb ragadozójára? A filmben fiatal biológusok megkísérlik megfejteni a rejtélyt – alámerülve a tigriscápák közé, az életüket kockáztatva, védőfelszerelés nélkül…

Premier: 2022. július 9. szombat 19:00

A Hold cápái

A filmben példátlanul közeli bepillantást kapunk a pörölycápák életébe, és választ kapunk egy különös kérdésre, melyet talán még soha nem tettünk fel magunknak: Mi köze a cápák viselkedésének a Holdhoz?

Premier: 2022. július 10. vasárnap 18:00

Cápakirálynők

A filmben nem mindennapi feladatra vállalkozik egy tudóscsoport: Föld körüli útra indulva megkísérlik beazonosítani és tüzetes vizsgálat alá vetni a világ legagresszívebb, legtámadókedvűbb cápafajait. Kutatásaik során bizonyítást nyer a régi keletű feltételezés, mely szerint a nőstények nagyobbra nőnek a hímeknél. Adódik hát a kérdés: a „cápakirálynők” vajon nemcsak nagyobbak, de veszélyesebbek is az ellenkező nemű társaiknál?

Premier: 2022. július 10. vasárnap 19:00

A világ legnagyobb pörölycápája?

A pörölycápák méretével kapcsolatban legendák keringenek, egyes tudósok szerint a legnagyobb példányok hossza a hat métert is meghaladhatja. Mi hát az igazság? A filmben erre keres választ egy kutatócsoport Florida partjai előtt és a cápák által körülrajzott Bahamáknál…

Premier: 2022. július 16. szombat 19:00

Cápák a magasból

A drónok az élet számos területét forradalmasítják, így többek közt a tengerbiológusok előtt is új távlatokat nyitnak. De vajon ez jó-e a lelki nyugalmunk szempontjából? A légi felvételek tanúsága szerint ugyanis több – jóval több – cápa él a partok közelében, mint ahogy azt eddig sejtettük…

Premier: 2022. július 17. vasárnap 18:00

Rekordok cápái

A tigriscápát és a nagy fehércápát a biológusok a legnagyobb és legveszélyesebb cápafajok között tartják számon. Hol élnek a leghatalmasabb példányaik, és milyen érzés személyesen találkozni egy ilyen hatméteres óriással? Az izgalmas filmben két tudóscsoport is a legendás fajok nyomába ered.

Premier: 2022. július 23. szombat 20:00

Bikacápa a kertemben

A környezeti viszonyokhoz kitűnően alkalmazkodó bikacápa a világtenger szinte valamennyi pontján megtalálható – sőt, a kevert vizű folyótorkolatokban is jelen van, mi több, gyakran előfordul, hogy a folyókon is felúszik. És a klímaváltozással és a vizek melegedésével a faj további terjeszkedése várható…

Premier: 2022. július 24. vasárnap 20:00

Cápaolimpia

Testi adottságaik és kivételes képességeik miatt valamennyi cápafajt tisztelet övez, de ki a legjobb közülük? Első ránézésre a nagy fehércápa tűnik a befutónak, de vajon a röviduszonyú makócápa nem veri meg száz méteren? A rókacápa nem ugrik magasabbra nála? És mi a helyzet az étvággyal? Nem lehet, hogy e tekintetben a cetcápa messze lekörözi? A látványos különkiadásban tíz versenyszámban mérik össze tudásukat a „cápaolimpia” mindenre elszánt versenyzői…

Premier: 2022. július 30. szombat 20:00

Cápák a világ ellen

Úgy tűnik, gyakorlatilag nincs olyan élőlény a világ óceánjaiban, mely ne válhatna a cápák célpontjává. A látványos epizódban többek közt egy oroszlánfóka-kolónia és egy bálna is a rettegett ragadozó célkeresztjébe kerül. Mi áll a cápák vadászsikerei mögött? A stratégiájuk? A türelmük? A helyzetfelismerésük? És a tudósok napjainkban milyen új – minden korábbinál modernebb – eszközökkel igyekeznek megfigyelni őket? Tarts velünk egy sok ezer éves tengeri háború veszélyes frontvonalára!

Premier: 2022. július 31. vasárnap 17:00

Kardszárnyú delfinek a nagy fehércápák ellen

1997 októberében olyan dolog történt a kaliforniai Farallon-szigeteknél, amitől tátva maradt a tudósok szája: Két kardszárnyú delfin megtámadott és megfojtott egy nagy fehércápát, majd kitépte a máját. Azóta több hasonló attak történt a világ különböző pontjain, így egyre többen találgatják: Mi folyik az óceán két csúcsragadozója között? Egyelőre több a kérdés, mint a válasz…

Premier: 2022. július 31. vasárnap 20:00

- bdpst24.hu

Check Also

A Night Verses lesz PLINI előzenekara 

A Night Verses rajongókra jó idők járnak, az instrumentális trió ugyanis idén nyáron PLINI vendégeként …