Elindult a Cordia legújabb átfogó városnegyed-rehabilitációs projektje Lengyelországban

Az ünnepélyes alapkőletétellel elkezdődött a Cordia legújabb átfogó városnegyed-rehabilitációs fejlesztése, a lengyelországi Poznan városában található egykori Modena ruhagyár területének revitalizációja. A területen egy modern, tágas és zöld lakópark épül, amelynek építészeti stílusa közvetlenül utal majd a környező bérházakra.

Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia ünnepélyes alapkőletétellel kezdte meg a lengyelországi Poznan belvárosában található egykori Modena ruhagyár területének revitalizációs munkáit. A régóta bezárt üzem ikonikus helyszínnek számít, hiszen a szocializmus korszakában, vagyis a Lengyel Népköztársaság idején hosszú ideig a lengyel divat meghatározó szereplője volt. A projekt volumene is azt jelzi, hogy itt sokkal többről van szó, mint egy egyszerű lakópark-fejlesztésről: a város központjában egy egész negyed újul meg.

A több mint két évtizede kihasználatlanul álló területet újra birtokba vehetik majd Lengyelország ötödik legnépesebb és egyben egyik legrégebbi városának lakói. A fejlesztés a telken található, több mint százéves platánokkal szegélyezett sétány köré szerveződik, amelyet a Cordia tervei szerint megnyitnak majd a város polgárai előtt. A projekt megvalósítása során olyan fontos részletek megőrzésére is figyelnek majd, mint egy, az 1980-as évekből származó neonfelirat, vagy egy ipartörténeti emléknek számító vízszivattyú.

A poznani városrehabilitációs fejlesztés további különlegessége, hogy az új negyedben több zöldterület lesz majd, mint amennyi bármikor is volt a területen. Mindemellett a fejlesztő számos környezetbarát megoldást alkalmaz, így napelemeket, zöldtetőket, esővízgyűjtőt és automata öntözőrendszert is telepítenek.

„Ez az első poznani fejlesztésünk, így különösen büszke vagyok rá, hogy olyasvalamit sikerült elérnünk, amivel mások korábban kudarcot vallottak: azt, hogy új életet adjunk ennek az elfeledett, de a város identitása szempontjából kulcsfontosságú területnek. A Cordia számára ez egy valóságos álomprojekt, hiszen vállalatcsoportunk jelentős tapasztalattal rendelkezik a városnegyed-rehabilitáció terén. E portfóliónkba tartozik többek között a többszörös nemzetközi díjnyertes Corvin Sétány, ami Közép-Európa legnagyobb átfogó városrész-megújítási projektjének számít” – mondta Tomasz Łapiński, a Cordia lengyelországi lakóingatlan-fejlesztésekért felelős vezetője.

A budapesti Corvin Sétány kialakítása volt a Cordia legelső városnegyed-megújítási projektje. A mintegy 500.000 négyzetméteres területen végrehajtott átfogó fejlesztés 2007-ben indult és még jelenleg is zajlik, hiszen a sétány mentén épülő utolsó lakóépület, a Grand Corvin második üteme 2022-ben készül el. A VIII. kerületi önkormányzattal együttműködésben megvalósított projektnek köszönhetően Budapest egyik leginkább hátrányos helyzetű negyede egy közkedvelt, modern, ikonikus helyszínné vált, ahol a tágas, zöld sétányt körbeölelő új lakóépületek és irodaházak mellett számtalan üzlet, étterem, sportolási és szabadidős lehetőség is megtalálható. A fejlesztést számos neves díjjal ismerték el, így megkapta a ULI Global Awards for Excellence-t (ULI Globális Kiválósági Díj) is.

A Futureal-csoport közreműködésével zajlott le az a szintén budapesti városnegyed-megújítási projekt, amelynek keretében Kelenföldön 2013 és 2022 között egy új városközpont létesült. Itt épült fel hazánk legnagyobb intermodális közlekedési csomópontja, a vállalatcsoport pedig Magyarország első okosplázáját, az Etele Plazát, valamint az ikonikus formavilágú, a fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező Budapest ONE irodaparkot alkotta meg.

Mindezzel párhuzamosan a Cordia több olyan projekten is dolgozik Európa-szerte, amelyek a városszövet revitalizációját célozzák: a vállalat például hamarosan egy ilyen fejlesztésbe kezd a lengyel főváros Wilanów negyedében.

„A nagy kiterjedésű városi területek és egész negyedek megújítása a Cordia és a Futureal DNS-ének részévé vált. E tapasztalatunkra építve dolgozunk a további revitalizációs ötleteink megvalósításán: Lengyelországon túl Magyarországon és az Egyesült Királyságban is vannak ilyen, előkészítés alatt álló terveink. Az a célunk, hogy fenntartható, élhető, zöld és okos tereket hozzunk létre, kivételes szolgáltatási környezettel” – mondta Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke.

A Modena fejlesztése négy ütemben valósul meg, az utolsó fázis befejezése 2028-ban várható.

- bdpst24.hu

Check Also

Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. …