A kapcsolati erőszak nem csak a nőket veszélyezteti

  • Attól, hogy erős, még lehet áldozat!

Amikor kapcsolati erőszakra gondolunk, legtöbbünknek elsősorban egy párkapcsolatban élő nő fizikai bántalmazása jut eszünkbe, azonban a kapcsolati erőszak kérdésköre nem ilyen egyszerű. Habár a hivatalos statisztikák szerint a nők elleni erőszak a leggyakoribb jelenség, tudomásul kell vennünk, hogy nemcsak őket érinti ennek veszélye, nem szabad más eseteket sem elbagatellizálnunk! Az AVON szépségipari vállalatként, az erőszak elleni küzdelem és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elhivatott támogatójaként évek óta küzd azért, hogy felhívja a bántalmazottak figyelmét arra, hogy van segítség, és edukálja társadalmunkat a kapcsolati erőszak formáiról.

A kapcsolati erőszak a fizikai és szexuális bántalmazáson túl a lelki erőszakot is magába foglalja, többek között a verbális bántalmazást, a megfélemlítést és a gazdasági erőszakot. Éppen ezért sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak az válhat bántalmazóvá, aki képes fizikai erővel legyűrni egy törékenyebb testalkatú nőt. A kapcsolati erőszak minden esetben egy visszaélést jelent, amikor a bántalmazó előnyösebb pozícióba kerül áldozatával szemben, és kihasználja áldozata kiszolgáltatott helyzetét. Ez nem csupán fizikai erőfölény lehet, gyakori többek között az anyagi helyzettel, szellemi fölénnyel, vagy valamilyen adottsággal való visszaélés is. 

Ahogyan a bántalmazó személyét, úgy az áldozatot sem lehet, és nem is szabad beskatulyázni. A kapcsolati erőszak nem csupán a nők ellen elkövetett párkapcsolati erőszakot jelenti, ide sorolhatjuk még az idősek-, a gyermekek- és a fogyatékkal élő családtag bántalmazását, és ezen felül természetesen a férfiak ellen elkövetett fizikai vagy lelki abúzust is. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Krízisambulanciáihoz forduló segítségkérők 10%-a férfi, akik elsősorban verbális bántalmazás elszenvedése miatt fordulnak segítségért.

Annak érdekében, hogy minél több emberhez eljussanak a témával kapcsolatos legfőbb tudnivalók, az AVON a Segélyszervezet szakembereinek közreműködésével készített egy edukatív kérdőívet. Az anonim kérdőív számos fontos információt tartalmaz a kapcsolati erőszak formáiról és jellemzőiről, valamint hasznos adatokkal szolgál a vállalat és a segélyszervezet számára, hogy munkájukat még hatékonyabban végezhessék.

A Kapcsolati erőszakról készített kérdőív a következő linkre kattintva érhető el:

https://avon.surveymonkey.com/r/RV2BBT9

„Nőként, feleségként és anyaként mélységesen felháborít, hogy a 21. században is emberek millióinak kell nap, mint nap fizikai vagy lelki bántalmazást elszenvedniük. Az AVON-nál minden nap azon dolgozunk, hogy jobb világot teremtsünk mindenki számára, ahol az erőszak semmilyen formája nem elfogadott és ahol szüleink, férjeink, feleségeink, gyermekeink és barátaink mind békében és egyenlőségben élhetnek. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek nyújtott nagy összegű támogatásokkal és termékadományokkal igyekszünk segítséget és támogatást nyújtani minden bántalmazott számára, és kampányaink során felhívni mindenki figyelmét arra, hogy van hova fordulnia segítségért” – nyilatkozta a téma kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a sztereotípiák ellenére, nemcsak a nők válhatnak áldozattá, és nemcsak a férfiak lehetnek bántalmazók, a családon belüli erőszak többi formáját is fel kell tudnunk ismerni. A kapcsolati erőszak ezerarcú lehet, a bántalmazás sokszor külső szem számára láthatatlanul zajlik a családban. Az általánosítás vagy a bagatellizálás megnehezítheti az érintettek számára, hogy segítséget merjenek kérni. Ne hunyjunk szemet az erőszak fölött, minden áldozatnak joga van segítséget kapni!

Van kitől segítséget kérni, és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! A Krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre. Továbbá az AVON támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

- bdpst24.hu

Check Also

Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. …