A COPPER FŐHŐSE BUDAPESTRŐL MENT 

  • A PRIMETIME EMMY-RE IS JELÖLT SOROZAT FORGATÁSÁRA

Az amerikai polgárháború idején, New York egyik leghírhedtebb kerületében, a Five Pointsban játszódik a Copper – A törvény ára című BBC-sorozat, amely egy háborús veteránból lett ír-amerikai zsaruról szól. Főhősünk, a Harcos nagysikerű sorozatból ismert Tom Weston-Jones mocskosabbnál mocskosabb ügyek nyomába ered egy olyan világban, amely a bűnbandák megalakulásának ágyazott meg. Az Oscar-díjas rendező, Barry Levinson (Esőember) és az Emmy-díjas író-producer, Tom Fonatana (Oz, Egy kórház magánélete) Primetime Emmy-jelölt sorozata 2022. július 7-étől, csütörtökönként 21 órakor dupla részekkel látható az Epic Drama műsorán. 

Íme néhány kulissza a kétévados történelmi krimiszériáról és annak főhőséről!

A sorozat 1864-ben, az amerikai polgárháború utolsó előtti évében játszódik, káosz és zűrzavar közepette. A nagyobb városokat – így New Yorkot is – beterítette a korrupció és a bűnözés hulláma. „Nézeti magát a széria, mivel mindvégig úgy érezzük, hogy bármikor történhet valami – bármikor az arcunkba robbanhat valami. Ez a feszültség pedig végigkíséri a sztorit” – jellemezte a sorozat erejét a főszereplőt megformáló Tom Weston-Jones.

A sorozatnak helyt adó Five Points (Öt Pont) nevű kerület, amely négy utca konvergálásából jött létre, New York egyik legszegényebb negyede volt, angol, skót és ír bevándorlókkal. Rengeteg szerencsejátékbarlangnak és bordélynak adott helyet, ahol éjszakánként bárki rablótámadás áldozatává válhatott. A kerület hamarosan a szervezett bűnözés melegágya lett.

Ugyanitt játszódik Martin Scorsese 10 Oscar-díjra jelölt New York bandái című filmje is, de a Five Points adott otthont a Paul Kelly által alapított Five Points Gangnek is, amely a későbbiekben olyan híres bűnözőket tudhatott a soraiban, mint Al Capone vagy Charles Lucky Luciano.

A sorozat címében szereplő „copper” szó nagyjából zsarura fordítható; eredeti jelentése egy olyan férfire utal, aki elfog másokat, és a latin capere szóból ered. A copper szó másik jelentése vörösréz, és sokan – tévesen – úgy vélték, hogy a copper kifejezés a rendőrök zubbonyának rézből készült gombjaiból ered.

A címszerepet játszó Weston-Jones épp Budapesten forgatta Az idők végzetéig című sorozatot, amikor először hallott a lehetőségről. Eleinte olyannyira nem foglalkozott a hat hónapnyi elfoglaltságot igénylő szereppel, hogy inkább egy barátjának segített jelentkezni rá, aztán nem sokkal később egyenesen őt keresték meg azzal, hogy amint végez a forgatással Budapesten, azonnal üljön repülőre, és vegyen fel egy próbajelenetet New Yorkban. Nem mondhatott nemet, hiszen a sorozat mögött Barry Levinson és Tom Fonatana állt… 

A Coppert a kanadai Torontóban vették fel, és az autentikusság kedvéért a Five Points teljes replikáját felépítették egy használaton kívüli autóösszeszerelő üzemben – a díszletrendezők még arra is ügyeltek, hogy a fiókokat történelmileg hiteles tárgyakkal töltsék fel!

A jelmeztervezők ugyanakkor a főszereplő kosztümje esetében éltek egy apró modern csavarral: a ruhát a korszak egyik leghíresebb bűnözője, Billy, a kölyök, valamint Mick Jagger 70’-es évekbeli öltözködése egyszerre ihlette meg.

Autentikus eszközök, elképesztő aprólékossággal megépített díszletek, és egy ellentmondásos nyomozó, aki személyes ügyének és egyéb bűneseteknek egyaránt a végére akar járni – ilyen a Copper – A törvény ára

- bdpst24.hu

Check Also

A Piaf! The Show után hamarosan érkezik a Paris! The Show

Ötven országban bemutatott, több mint 1 milliós közönséget vonzó, mintegy 400 előadás után a napokban …