FOREO: Kérdezz-felelek a tiszta szépségápolásról

  • Mi is az a ‘clean beauty’?

Ahogy a legtöbb beauty fan, valószínűleg te is kicsit összezavarodsz a ‘clean beauty’ fogalom hallatán. Mi van a trend mögött? Vajon csak egy újabb kifejezés a természetes szépségápolásra? Nos, igen is és nem is. A ‘clean beauty’ vagyis a ‘tiszta szépségápolás’ egy viszonylag új kifejezés, mely az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tágabb értelemben olyan kozmetikai és bőrápolási termékekre utal, melyek mentesek a káros vegyi anyagoktól. A FOREO kérdezz-felelek összeállításából most mindent megtudhatsz a tiszta szépségápolásról! 

Mi is az a ’clean beauty’?

A ‘clean beauty’, vagy tiszta szépség a méreganyag-mentes szépségápolás szinonimája. Egy olyan fogalom, amit a kozmetikai és bőrápolási termékek jellemzőjeként használunk, ha a termékben nincsen semmi káros vegyi anyag, például parabének, ftalátok, szulfátok vagy éppen szintetikus illatanyagok. Egyre több emberben tudatosulnak a felsorolt összetevőkkel járó veszélyek. Ennek eredményeképpen a vásárlók a tiszta szépségápolási termékek felé fordulnak, hogy elkerüljék azokat.

Miért fontos a ‘clean beauty’?

Több indok is szól a tiszta szépségápolás mellett. Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél a kozmetikai és bőrápolási termékeink összetevőivel. Az alapanyagok közül többet is összefüggésbe hoztak már olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák vagy a hormonzavar kialakulása.

Mi a ‘clean beauty’ mozgalom?

A ‘clean beauty’ mozgalom egy válaszreakció a szépségipar felé, a kozmetikai és bőrápolási termékek biztonsága körüli aggályokra. A mozgalom hívószava az őszinteség, és a fogyasztói edukáció. Küzd azért is, hogy a gyártók biztonságosabb alapanyagokat használjanak termékeikben. Valamint támogatja azokat a márkákat, akik elköteleződnek a tiszta szépségápolás mellett.

A mozgalom az alapanyagok felfedésével és kutatásával kezdődött. Elsőként a ’clean beauty’ hullám hívta fel a figyelmünket arra, hogy mennyi mindenért felelős a bőrünk. A mozgalom arra bátorítja a vásárlókat, kérdőjelezzék meg, hogy az általuk használt termékek alapanyagai tartalmaznak-e olyan méreganyagokat, melyek irritációt okozhatnak, vagy rákkeltő hatásuk van.

Eleinte a vásárlók nem mutattak különösebb érdeklődést a bőrápolási termékek egészségre gyakorolt hatásai iránt. Számos szakértő szerint a szintetikus vegyi anyagok okozta bőrirritációk növekvő száma volt az, ami elsősorban kiváltotta a megváltozott attitűdöt. A vásárlók manapság már az egyszerű és valódi alapanyagokat preferálják.

Miért legyen számodra is fontos a tiszta szépségápolás?

Van néhány indokunk arra, miért jobb, ha te is váltasz a tiszta szépségápolási termékekre. Elsőként fontos, hogy ismerd a kozmetikai és bőrápolási termékeid összetevőit, hogy elkerüld az esetleges egészségügyi problémákat.

Másodsorban, ha tiszta szépségápolási termékeket használsz, elkerülheted, hogy káros vegyi anyagoknak tedd ki magad. 

Végül, ha olyan márkákat támogatsz, akik elkötelezték magukat a tiszta szépségápolás mellett, te is segíted a kozmetikai ipar újraformálását.

Környezetre gyakorolt hatás és átláthatóság a szépségiparban

A ’clean beauty’ mozgalomnak köszönhetően szerte az iparágban diskurzusok indultak a fenntarthatóságról. A korábbi időszakban nem volt jellemző, hogy közismert márkák foglalkozzanak a környezettudatossággal, mint például a csomagolási költségek csökkentésével, vagy összefogjanak non-profit szervezetekkel, esetleg környezetvédelmi kérdésekre keressenek közös megoldásokat.

Ahogy a tisztaság iránti vágyakozás egyre nőtt, több és több megoldás született az újrahasznosított csomagolásra, a zéró hulladékra, a környezetbarát festékekre, vagy éppen a minősített fenntartható csomagolásra. A tiszta szépségápolás segít felhívni a figyelmet a környezet védelmére bizonyos termékek és szolgáltatások révén.

A ’clean beauty’ teljesen természetes?

A rövid válasz – nem. Attól, hogy egy termék címkéje azt írja, hogy természetes, nem jelenti azt, hogy az a termék automatikusan biztonságos, vagy hatékony. Valójában számos természetes alapanyag okozhat károkat. Ezért fontos, hogy tudd, hogy hogyan kell a természetes alapanyagokat a bőrápolásban használni – mindig olvass utána és próbáld ki először a kezeden a kérdéses terméket.

A ’clean beauty’ nem kell, hogy organikus vagy zöld szépségápolási termék legyen. Például, bizonyos nem-organikus vagy szintetikus alapanyag ugyanolyan biztonságos, mint a természetes. 

A tiszta szépségápolási termék jellemzői:

  • biztonságos (számodra és a környezet számára is)
  • növényi eredetű
  • vegán
  • erőszak-mentes
  • környezetbarát
  • fenntartható forrásból származik

Mely összetevők kerülendők?

A válasz egyszerű: kerüld azokat az összetevőket, amelyek ártalmasak lehetnek. Ezek a következők:

Parabén ftalátok

A parabén ftalátok hormonzavart okozó vegyi anyagok, melyeket a kozmetikai és bőrápolási termékek tartósítására használnak. Mindenben megtalálhatók, a sampontól kezdve, a hidratáló krémen át egészen a sminktermékekig. A parabén összefüggésben van a rákkal, a terméketlenséggel, és a különböző hormonzavarokkal. A ftalátok ugyancsak összekapcsolhatók a meddőséggel, hormonzavarokkal és a fejlődési rendellenességgel.

Szulfátok

A szulfátok erős vegyi anyagok, amelyek a kozmetikai és bőrápolási termékek tisztító adalékai. Rengeteg termékben megtalálhatók, a sampontól kezdve a tusfürdőig. A szulfátok összefüggésben vannak a bőr irritációval, a hormonzavarral és a terméketlenséggel. Kerüld azokat a termékeket, melyek tartalmaznak szulfátokat, és keresd azokat, amiket szulfát-mentes címkével jelölnek.

Illatanyagok

Az illatanyag egy gyűjtőfogalom, amely arra utal, hogy számos káros anyagot tartalmaz a termék. Parfümökben, kölnikben és egyéb illatosított termékben is megtalálhatók ezek a vegyi anyagok. Az illatanyagok összefüggésben vannak az allergiákkal, az asztmával, stb.

Talkum

A talkum, más néven zsírkő egy ásványi anyag, melyet gyakran használnak kozmetikumokban, baba púderben és egyéb személyi higiéniában használt termékben. A talkum összefüggésben van a petefészekrákkal, a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. Kerüld azokat a termékeket, amelyek talkumot tartalmaznak, és keresd azokat amelyek ‘talkum-mentes’ címkével vannak jelölve.

Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxidot nedvszívó, csomósodás gátló és csiszoló anyagként használják a szájápolási termékektől kezdve az alapozókig, mindenben. A szilícium-dioxid összefüggésben hozható a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. Kerüld azokat a szépségipari termékeket, amelyek ezt tartalmazzák, és keresd azokat, amelyeket ‘szilícium-dioxid- mentes’ címkével jelöltek.

Hidrokinon

A hidrokinon egy bőrvilágosító adalék, melyet gyakran használnak az öregedés gátló és halványító termékekben. A hidrokinont összefüggésbe hozták a rákkal, a terméketlenséggel, és a szervek méreganyaggal való telítődésével.

Finomított kőolaj

A finomított kőolaj termékeket gyakran használják olyan kozmetikumokban, mint a hidratáló krémek, hajápolási termékek, és make-up paletták. A kőolaj alapú termékek összefüggésben vannak a rákkal, a szervek méreganyaggal való telítődésével, és a légzőszervi problémákkal.

Hogyan válts ’clean beauty’, avagy tiszta szépségápolási termékekre?

Ha fontos számodra, hogy tiszta szépségápolási termékekre válts, van pár dolog, amit tehetsz. Először is vizsgáld meg azokat a kozmetikai és bőrápolási termékeket, amiket most használsz a mindennapos szépségápolásod során. Írd össze egy listára termékek összetevőit, majd olvass is utána azoknak. Nézd meg, hogy összefüggésben lehetnek-e bármilyen egészségügyi problémával. Ha bármelyik összetevő kapcsán aggodalom merül fel benned, válts olyan termékre, amiben nincsen káros anyag.

Támogatni is tudod azokat a márkákat, akik elkötelezettek a tiszta szépségápolás iránt. Keress olyan brandeket, ahol méreganyag-mentes összetevőket használnak a termékekben. Végül, segíts a ’clean beauty’, avagy tiszta szépségápolás népszerűsítésében. Mesélj a tapasztalataidról a barátaidnak, családodnak. Minél több ember áll a tiszta szépségápolás mellé, annál nagyobb a nyomás a kozmetikai iparban, hogy itt az ideje a változásnak.

Ha igazán érdekel a tiszta szépségápolás, ismerkedj meg közelebbről a FOREO termékeivel, arctisztítóival. A svéd beauty-tech brand termékei hosszú távra szólnak, igazi befektetésként tekints rájuk, amelyek nemcsak a szépségedre, hanem a bolygóra is pozitív hatást gyakorolnak.

- bdpst24.hu

Check Also

Mozgásra buzdít a Technogym a 2024-es párizsi olimpia kapcsán

Elstartolt a MOVE-ok gyűjtése Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, így a sport szeretete …