Világsztárok a vízben, élmények a vízparton 

Látványos mozdulatok, kiélezett küzdelmek, érmekről döntő tizedek, örömkönnyek és fergeteges hangulat – ez vár mindenkit, aki a hétvégén kilátogat a vizes világbajnokság hat helyszínének egyikére vagy a szurkolói zónába. 

Már javában zajlik a 19. FINA „vizes” Világbajnokság, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok egész sora ugrik vízbe a hétvégén is Budapesten három helyszínen, illetve Szegeden, Debrecenben és Sopronban. Július 25-én, szombaton, a Duna Arénában az úszás zárónapján magyar versenyzőkért és nemzetközi klasszisokért is szurkolhatunk. 400 méter vegyesúszásban rajtkőre áll a szám olimpiai, háromszoros világ- és sokszoros Európa-bajnoka, Hosszú Katinka, valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória. De medencébe várjuk többek között az olimpiai, sokszoros világ- és Európa-bajnok svéd úszófenomént, Sarah Sjöströmöt is. A program végét jelentő 4×100 méteres vegyesváltók pedig az úszóversenyekhez méltó, izgalmakkal teli zárást ígérnek. Vasárnap aztán a műugrók veszik birtokba az arénát, olyannyira, hogy 3 méteres férfi szinkronugrásban még aznap bajnokot is avatnak.

Ezzel párhuzamosan a Margitszigeten szombaton a Széchy uszodában két döntővel, valamint egy látványos gálával búcsúznak a küzdelmektől a műúszók, míg este Georgia ellen zárja a csoportküzdelmeket férfi vízilabda válogatottunk. Vasárnap aztán a hölgyeké – köztük a Bíró Attila vezette magyar válogatotté – a főszerep, a keresztbejátszással megkezdődik ugyanis az egyenes kieséses szakasz, míg a csoportok negyedik helyezettjei Szeged szállnak vízbe a helyosztókon.

Két vidéki helyszín, Debrecen és Sopron búcsúzik szombaton, ahol a csoportmérkőzések utolsó fordulójával búcsúzik a két város. Debrecenben a horvátok Japán elleni mérkőzése unikális élményt nyújthat, míg a meccsnap rangadóját Sopronban játszák, ahol Olaszország legjobbjai a spanyolokkal csapnak össze.

Június 26-án a világbajnokság legkülönlegesebb helyszíne, a tengerparti hangulatban úszó Lupa-tó is megnyitja kapuit, a 6 km-es váltók versenyével elrajtol a nyíltvízi úszás is. Rögtön az első versenyszámban érintettek is vagyunk: a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf fémjelezte, Európa-bajnoki bronzérmes négyes képviseli hazánkat ezen a távon.

Családi Zöld Nap a FINA Szurkolói Zónában

A versenyszámok és meccsek között érdemes útba ejteni a margitszigeti Wonder Island & Wonder Garden Kertmoziban található FINA Szurkolói Zónát, ahol számos színes és izgalmas program kíséretében magyar sportikonokkal találkozhatnak testközelből a kilátogatók: Risztov Éva szombaton Gyurta Dániellel, Wladár Sándorral, Varga Dániellel és Verrasztó Evelynnel, másnap pedig Késely Ajnával és Mihók Attilával tart kerekasztalbeszélgetést. A szombat ráadásul a környezettudatosság jegyében telik, hiszen a ZöldForgó ingyenes szemléletformáló innovatív játszóház a világbajnokság Családi Zöld Napján zárja országjáró körútját melynek keretein belül fellép az Alma Együttes, de lesznek ökotudatos kézműves foglalkozások, ökolábnyom számítás, rajzeszköz gyűjtés sérült gyerekek számára, AR/VR sarok és sok izgalmas program.

- bdpst24.hu

Check Also

Top koreai író és rejtett terek

 készül Dél-Korea az Irodalom Éjszakájára Debrecenben a kistemplomban, Budapesten a Gül baba türbéjénél lesznek koreai …