megtisztítja a Duna-part egy részét a K&H mozdulj! ploggingja

  • 6 tipp a fenntarthatósági futáshoz

A futás egyike a legfenntarthatóbban végezhető sportoknak, mivel nem használunk hozzá gépeket és csupán minimális felszerelés szükséges hozzá. De hogyan hozhatjuk ki a maximumot a sportolásból úgy, hogy közben a környezetet is óvjuk? Ehhez ad tippeket a K&H mozdulj! program, amely idén szemétszedő testedzést is szervez a környezettudatos sportolók számára, július 2-ai futóestjén pedig kiemelten figyel a környezetvédelemre. 

A legjobb, amit a megfelelő táplálkozás mellett az egészségünkért tehetünk, a sportolás. Magyarországon az egyik legnépszerűbb mozgásforma a futás, hozzávetőlegesen egymillió ember választja ezt a sportot. A futás azonban nemcsak testedzés, de környezetvédelmi szempontból is jó választás, ugyanis legtöbbször nem kell hozzá utazni és az edzőtermek energiafelhasználása helyett a szabad levegőn, minimális felszereléssel végezhetjük. Ha szép környezetben futsz, az ráadásul nemcsak a testednek, de a lelkednek is jót tesz. Budapesten a Duna-part kedvelt hely a futók körében is, ezért a K&H mozdulj! szemétszedő testedzésén, úgynevezett ploggingon ezt a területet veszik célba a résztvevők, akik a környezetvédelmet egy kiadós testmozgással kombinálva megtisztítják a Nemzeti Színház környékét június 25-én.  Az edző által vezetett K&H mozdulj! futóest bemelegítő ploggingra bárki regisztrálhat itt

A K&H mozdulj! program mutat még néhány tippet, hogy művelhetjük kedvenc sportunkat fenntarthatóbban, bárhol is fussunk az országban:

  • futógép helyett a szabadban 

Az edzőtermekben nemcsak a gépek, de a nagy hatékonyságú fényforrások és a légkondicionálók miatt is magas az áramfogyasztás, ami terheli a környezetet. Futógép helyett ezért érdemesebb a friss levegőn edzeni. Legjobb, ha az útvonalat az otthonodtól és vissza tervezed, így még az utazás környezetterhelését is megspórolhatod. 

  • tedd szebbé a futóútvonaladat

Egyik futóalkalmadat nevezd ki szemétszedő testedzésnek, és indulj útnak egy szemeteszsákkal és gumikesztyűvel, amivel felszedheted az utadba kerülő hulladékot. Így nemcsak megtisztítod a környezeted, de a guggolások, hajlítások, nyújtások hatására egy komoly intervall edzést is végzel. A helyi futókkal, ismerőseitekkel együtt akár közösségi ploggingot is szervezhettek, hiszen csapatban vidámabban telik a szemétszedés, és jelentős nagyságú területet hulladékmentesíthettek.  

  • ne vásárolj felesleges dolgokat

Igyekezz csak a legszükségesebb felszereléseket beszerezni. A futáshoz elég egy jó cipő, megfelelő ruházat, és ha mérni akarod a teljesítményedet, akkor egy okoseszköz.  

  • frissítsd magad természetesen

Inni futás után mindenképpen, nagyobb távolságok esetén pedig mozgás közben is szükséges – de nem mindegy, mivel pótlod a folyadékot. Palackozott ásványvíz helyett válassz csapvizet, teát vagy otthon facsart gyümölcslevet. Ha pedig magaddal viszed az innivalót, rendszeresíts erre egy BPA mentes kulacsot.

  • fenntartható futóruhát válassz

A biopamut mellett a bambusz és a szója alapanyagú ruházat is tökéletes választás lehet, hiszen ezek gyorsan száradnak, kényelmesek, antibakteriálisak és teljes mértékben lebomlanak. Ezekből igyekezz olyat választani, amelynél az elkészítés során is figyeltek a fenntarthatóságra, azaz a terméket méltányos körülmények között felnőtt munkaerő állította elő, ökológiai módon termesztett alapanyagokból. Ma már újrahasznosított anyagokból készült ruhákat és cipőt is találsz a boltokban.

  • a futóversenyen is figyelj a fenntarthatóságra

A kulacs a futóversenyeken is jól jön, hiszen a fenntarthatóságra figyelő sporteseményeken a frissítőpontokon ebbe is kérheted az innivalót, így kevesebb pohár kerül a szemétbe. Érkezz a rendezvényre gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel – erre buzdítanak a K&H mozdulj! futóest szervezői is, akik épp ezért nagy kerékpártárolóval készülnek július 2-án a Hősök terén. Az eseményen figyelnek a papírhulladék minimalizálására is, ezért a rajtcsomag nem tartalmaz szórólapokat. Ha mégis keletkezik újrahasznosítható hulladék, azt a helyszínen található szelektív kukákba gyűjtik. 

About bdpst24.hu

Check Also

A Legjobb Szállodák Budapesten: Milyen Szórakozást Kínálnak?

Fedezze fel Budapest és a Duna-part legjobb szállodáit tökéletes kényelemmel és luxussal. Tekintse meg a …