ezért nélkülözhetetlen az apák részvétele a gyereknevelésben

Az édesapák szeretetteljes és támogató hozzáállása nagyban befolyásolja a gyermek egészséges fejlődését és felnőttkori személyiségét. Fontos ezért, hogy ők is kivegyék a részüket a hétköznapi rutinból és a közös élményekből, programokból. A gyermekek testi és lelki egészségét támogató K&H gyógyvarázs a közelgő apák napja alkalmából megmutatja, mi mindent adhat egy apa gyermekének azzal, ha már az első lépésektől bevonódik a nevelésbe.

Néhány évtizeddel ezelőtt az apákra elsősorban kenyérkeresőként tekintettek, manapság azonban átalakulóban van a szerepük. Mára ugyanis több kutatás bebizonyította, milyen meghatározók a gyermekek egészséges személyiségfejlődésében. Svédországban már szinte hagyománya van annak, hogy az apukák mennek gyesre és maradnak otthon a picikkel. Ilyenkor az állam biztosítja számukra a fizetésük 80 százalékát. Itthon is egyre több a lehetősége azoknak a férfiaknak, akik úgy döntenek, sokkal jobban bevonódnak a gyermeknevelés kihívásokkal teli, ám csodálatos folyamatába. Részesülhetnek például gyedben és az egyéb, általában anyukák által igényelt támogatásokban. 

A K&H gyógyvarázs a június 19-ei apák napja kapcsán bemutatja, mennyi mindent adhatnak gyermekeiknek azok a férfiak, akik nyitottak aktívan részt venni a gyermekük életében.

nem lehet túl korán kezdeni!

Ha már a várandósság ideje alatt kialakul a kötődés a pici iránt, az apukák az új családtag érkezése után is szívesebben vesznek majd részt a nevelésben. Ennek pedig számos pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére. Egy, az ’50-es években elkezdett és negyven éven át folytatott kutatás eredményei szerint azok a babák, akiknek édesapjuk már életük korai szakaszától kezdve aktívan jelen volt, már féléves korukban sem féltek annyira az idegenektől. Sőt mi több, felnőttként is empatikusabban viszonyultak társaikhoz, szorosabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat tudtak kialakítani. 

bármiből lehet közös programot „kovácsolni”

Már nagyon pici korban meghatározó az együtt töltött idő mennyisége és minősége. Kezdetben jó választás lehet az éneklés, a meseolvasás, a repülőztetés. Később a ház körüli teendőkbe is bevonhatók a kisebbek, legyen szó akár egy madáretető vagy dekoratív virágtartóállvány készítéséről, barkácsolásról vagy kertészkedésről. Ilyenkor nemcsak az együtt töltött idő van jó hatással a gyermek lelki egészségére, de az is, ha úgy érzi valamit hasznosat csinál, segíteni tud, valami újat tanul. 

betegség esetén apuka is otthon maradhat

Ha szabadságot kell kivenni a kis beteg ápolására, és erre az apa vállalkozik, jellemzően megértőbbek, segítőkészebbek még a legszigorúbb főnökök is. A megbetegedéskor együtt töltött idő és a törődés pedig csak erősíti a kialakult köteléket. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor a szülők rengeteget tanulhatnak egy-egy betegség gyógyulási folyamatáról. 

apa-gyerek kapcsolat 

Az apa elismerő, dicsérő, biztató szavaival kislánya önbizalmát erősítheti, ami a felnőttkori párválasztását is döntő mértékben befolyásolhatja. Nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy felnőttként ugyanazt tekinti majd természetesnek, ahogyan a szülők viszonyultak egymáshoz. A kisfiúk számára kétséget kizáróan az apa az elsődleges példakép. Tőle tanulják meg, hogyan viselkedik egy férfi az élet különböző területein. Minden, amit tesz, mintaként szolgál számukra, legyen szó akár a felmerülő problémák kezeléséről vagy a nőkkel való bánásmódról. Az anyukákkal szembeni bánásmódja ugyanis nemcsak a lányok, de a fiúk jövőbeni énképére, hozzáállására is markáns hatást gyakorol. 

felnőttkorban is támaszt jelentenek

A kisgyermekkortól felépített kapcsolat nemcsak a kamaszkor nehézségein segíthet átlendülni, hanem a felnőttkori akadályok legyőzésében is döntő. Hiszen, ha addigra kialakult egy támaszt és biztonságot jelentő kötelék, a gyerek bármit meg mer majd beszélni a szüleivel. Ez pedig hatalmas erőt fog jelenteni akkor is, amikor már felnőttként önálló életet él. 

- bdpst24.hu

Check Also

Újabb presztízsbérlőkkel erősíti meghatározó belvárosi pozícióját az ACADEMIA irodaház

2024 első felében számos vezető nemzetközi és hazai vállalattal írtak alá bérleti szerződést  A ConvergenCE …