Betűbe zárva – Márai Ilona világa

  • június 21., kedd, 19:00 
  • Várkert Bazár, Oroszlános udvar, Szent György tér 2.

Szentiván éjszakája előtt kevéssel, június 21-én zárja a Várkert irodalom idei szezonját, egy rég várt témával. Ezen az estén Matzner Loláról, Márai Sándor feleségének életét mutatják be és arról beszélgetnek milyen volt a kapcsolata a híres íróval, akit haláláig szeretett. Az esten a nagyközönség számára eddig nem ismert Matzner Lola vagyis Márai Ilona Betűbe zárva című naplója elevenedik meg, amiből biztos, hogy egy teljesen új Márai-képet kap majd a hallgatóság. A 21-i esten közreműködik Ötvös Anna, Hegyi Barbara, László Zsolt és Szakcsi Lakatos Béla, az est házasszonya Juhász Anna.

Szentiván éjszakája előtt kevéssel, június 21-én zárja a Várkert irodalom idei szezonját, egy rég várt témával. Ezen az estén Matzner Loláról, Márai Sándor feleségének életét mutatják be és arról beszélgetnek milyen volt a kapcsolata a híres íróval, akit haláláig szeretett. Teszik mindezt egy igazi szenzációs íráson keresztül, hiszen ez alkalommal a beszélgetésben és felolvasószínházban a sosem olvasott és eddig a nagyközönség számára nem ismert Matzner Lola vagyis Márai Ilona Betűbe zárva című naplója elevenedik meg, amiből biztos, hogy egy teljesen új Márai-képet kap majd a hallgatóság.

Márai Sándor 1986 márciusában jegyzi le naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában – vagy ahogy ő írja, „hot line”- on keresztül – kapott egy üzenetet: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor keresi meg a hajóládában az asszony 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elkezdi olvasni ezeket: olyan érzés ez neki, mintha mindennap kapna Lolától egy levelet. Márai újra átéli az együtt töltött napokat, heteket, hónapokat, éveket. Márai Sándorné Matzner Ilona huszonéves korától írt naplót. Három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fenn férje hagyatékában.

Lola három évtizednyi naplója, egy élet, tele nehézséggel, egy világ, tele miszticizmussal, álomfejtéssel, a női lélek mélységeivel – egy zenés felolvasószínházzal gazdagított irodalmi esten.

Közreműködők:

Ötvös Anna – szerző, kutató

Hegyi Barbara – Jászai Mari-díjas színművész

László Zsolt – Jászai Mari-díjas színművész

Szakcsi Lakatos Béla – a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész

Juhász Anna – irodalmár, szerkesztő

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/betube-zarva-marai-ilona-vilaga

About bdpst24.hu

Check Also

Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket adott …