Új résztvevővel gazdagodik a Múzeumok éjszakája

  • Éjszaka az aranytömbök között

Az idén márciusban megnyitott Pénzmúzeum is csatlakozott a Múzeumok éjszakája eseményéhez, a pénztörténeti és pénzügyi kiállítást így eddig még sosem látott köntösben tekinthetik meg az érdeklődők. A Pénzmúzeum állandó kiállítása mellett interaktív foglalkozásokkal és ismeretterjesztő elemekben bővelkedő programmal várja a látogatókat június 25-én.

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi példák mintájára abból a célból hozta létre, hogy kicsik és nagyok számára is érthetően, játékos formában mutassa be a minket körül vevő pénzügyi világot. A pénz útja nevű állandó kiállítás a modern múzeumpedagógia eszközein alapuló módszertannal, látványos és interaktív digitális eszközökkel kiegészülve vezet végig a pénz gazdaságban betöltött szerepén és felhasználási módjain. 

A tavaszi megnyitás óta már több, mint 10.000 látogató számára élményeket nyújtó múzeum június utolsó szombatján további színes programokkal várja az érdeklődőket rendkívüli nyitvatartással, az interaktív játékoktól a gyermekeknek szóló kreatív foglalkozásokon keresztül komoly numizmatikai előadásokig.

Felismered tapintásról a forintot?

Az állandó kiállítás során a látogatók már megnézhették nagyító alatt a különböző forint bankókat, a különleges éjszakára azonban további izgalmas elemekkel bővült a Pénzmúzeum repertoárja. A Bankjegylaborban tesztelhetjük magunkat, hogy csukott szemmel, pusztán tapintás alapján felismerjük-e a különböző bankjegyek közül a forintot, az UV szekrényben pedig a jól ismertnek hitt bankók sosem látott részletei is szemünk elé tárulnak. Bankjegyekről és pénzérmékről szerzett friss tudásunkat egy játékos kvízben tesztelhetjük az est során.

Mágikus pénzérmék

A pénzügyek világa számos rejtelmet tartogat a mindennapokban is, most azonban egy bűvész szemszögéből is megismerhetjük a pénz mágikus oldalait. Csizmadia András interaktív előadásából megtudhatjuk, milyen trükköknél használják a bűvészek a pénzérméket és bankjegyeket, és a legnagyobb titokra is fény derül: tudnak-e maguknak többet varázsolni belőle. 

Így óvd meg gyűjteményed

Az MNB Pénzmúzeuma a numizmatikai szerelmesei számára is igazi kincsesbánya, hiszen itt találkozhatunk Magyarország második legnagyobb pénzérme és bankjegy gyűjteményének legizgalmasabb darabjaival. A rendhagyó júniusi estén a téma iránt érdeklődők vagy hobbigyűjtők hasznos tanácsokat is kaphatnak a Gyűjteményre leselkedő veszélyek című program során, amelyben Horvát Sz. Emma műtárgyvédelmi felelős a rendszerezés és a tárolás kritikus pontjaira hívja fel a figyelmet. Ezzel azonban nem ér véget az érmék szereplése, Tóth Csaba ugyanis az aukciók világát mutatja be. Előadásából megtudhatjuk, hogy mitől lesz értékes egy régi pénzérme, illetve melyek voltak a legmagasabb áron eladott, magyar vonatkozású numizmatikai tárgyak.

Lounge, zene és kreatív játékok

Aki úgy érzi, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos izgalmas ismeretek forgatagában némi pihenésre van szüksége, könnyed zene kíséretében mulathatja az időt, hiszen a korzón este 7 és 10 óra között koncerteket tartanak. A kreativitást kedvelők kézműves foglalkozáson gyűjthetnek élményeket vagy a Fotósarokban örökíthetik meg az éjszaka pillanatait.

A Pénzmúzeum színes programjai között gyermekektől az idősebbekig mindenki talál kedvére valót, így a látogatási listánkra mindenképp érdemes felvenni a Múzeumok éjszakája egyik legújabb résztvevőjét is. 

About bdpst24.hu

Check Also

Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket adott …