ELEMZÉS KÉSZÜLT GRACE KELLY (ELTŰNT) VAGYONÁRÓL

Grace Kelly történetét sokan ismerik: hollywoodi karrierje csúcsán emberek millióira volt hatással. Mindenki úgy akart kinézni, mint ő, így a színészet mellett ezzel is rengeteg pénzt keresett. Becslések szerint vagyona a mai viszonylatban több mint 21 milliárd forintra rúgott. De valójában mivel és mennyit keresett, hogyan lett végül mégis karcsú a végrendelete, illetve ő maga hogyan vált a kettős mérce áldozatává? A Viasat History legújabb dokumentumfilmje, a Grace Kelly eltűnt milliói június 19-én vasárnap 21:10-től Anglia egyik vezető befektetési guruja, Gemma Godfrey segítségével igyekszik feltárni az ikon pénzügyi titkait.

Grace Kelly nem ápolt túl jó viszonyt tehetős apjával, és mivel keményfejű volt, hátat fordított a családi vagyonnak – elhatározta, hogy maga keresi meg a pénzét. Már modellként is sikereket ért el: éves bevétele ma 110 millió forint körüli összeget jelentene. Aztán jött a színészet, mindössze 23 évesen, amikor Gary Cooper oldalán szerepelt a zsánerklasszikus Délidőben. Ezt követően szerződött le az MGM-mel, ahol akkoriban hetente 275 ezer forintnyi összeget keresett, és ha leforgatott évi három filmet, akkor kapott bónuszként 7,3 milliót. Ez hét év alatt mai értékben számolva közel 1 milliárd forintot jelentett! Miután Kelly a Vidéki lánnyal Oscar-díjat nyert, az ázsiója tovább emelkedett, és 5 év alatt a bevételei elérhették az 550 millió forintot, amit mai értéken megszorozhatunk tízzel.   

Ám mindez kevés ahhoz képest, amennyit a férfiak kerestek akkoriban Hollywoodban. Míg Kelly a Mogamboban való szereplésért heti 275 ezerben részesült, szívtipró partnere, Clarke Gable heti bére több mint 1,5 millió forintra rúgott. És hiába volt már Oscar-díjas színésznő, Alfred Hitchcock Fogjunk tolvajt című filmjéért Cary Grant háromszor annyit tett zsebre, mint ő. De a hátrányos megkülönböztetés nem csupán a bérekre terjedt ki… Grace Kelly több kollégájával is összeszűrte a levet, és Ray Millanddal való szerelmi viszonya majdnem tönkretette karrierjét. Ha a románc sokáig tartott volna, az MGM szerződésbontással millióktól fosztotta volna meg. Az 1950-es évek Hollywoodjában abszolút elfogadott volt, hogy a férfi sztárok viszonyt folytattak fiatalabb nőkkel, ugyanakkor ezeknek a nőknek a hírét és karrierjét könnyen tönkre tehette egy-egy ilyen liezon (ha véget ért a kapcsolat, valakit hibáztatni kellett…).

Hiába volt színésznőként sikeres, nőként Hollywoodban már ketyegett az órája: hihetetlen, de 25-26 évesen már közel járt a kiöregedéshez, ezért mindennél jobban vágyott házasságra és gyerekekre. Talán ezért is ment bele olyan könnyen abba, hogy Rainier herceg jegyese legyen. A frigynek azonban komoly ára volt: Grace-nek hozományt kellett fizetnie a monacói királyi családnak, egészen pontosan 734 500 000 forintot (ami mai értékben több mint hétmilliárd forint). Bár színészi pályafutása a házassággal véget ért, de nevével még akkor, sőt halála után is pénzt hozott a házhoz. De akkor vajon hogyan állhatott a dúsgazdag színésznő amerikai végrendelete mindössze 3,6 millió forintnak megfelelő dollárból és egy írországi kis viskóból? A Viasat History dokumentumfilmje június 19-én igyekszik lerántani a leplet a titokról. 

- bdpst24.hu

Check Also

V4 szobrásztalálkozóval jön a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep és ArtPiknik

Az ArtColony Cered idén augusztusban is megrendezi a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepet, melyet augusztus 10-én …