Visszatérünk még valaha az irodába?

  • Nagyon máshogy látja a home office-t a munkavállaló és a munkaadó 

Teljesen megváltoztak az otthonról végzett munkát illetően is a dolgozók igényei a világjárvány elmúlt két évében – derül ki az első hazai, posztpandémiás felmérésből. Az Epson kutatása szerint az iroda már nem a hatékony munkavégzés helyszíne, hanem a társas érintkezés egyik fő terepe. Miközben a munkahelyi eszköz ellátottságot értékeljük, az elmélyülést igénylő feladatokat szívesebben végezzük otthonról. 

A munkavállalók és a munkáltatók véleményét egyaránt megkérdezte az Epson arról, milyen változások zajlottak a világjárvány alatt, és ez hogyan alakította át a munkaerőpiacot és a munkáról alkotott véleményünket. 

Akkor most hol is dolgozzunk?

Mindannyian megtapasztaltuk, milyen sokat változott a munkavégzésünk a pandémia alatt.  Volt itt hirtelen és kényszerű átállás távmunkára, lezárások és karantén, digitális munkavégzés és digitális oktatás egy légtérbe szorítása – és még sorolhatnánk. Számos munkaadó és munkavállaló arra számított, hogy a rugalmas munkavégzés (teljes vagy részleges home office) már örökre velünk marad, és átveszi a helyét a mindennapos irodába járásnak, az Epson legfrissebb kutatás szerint azonban ez korántsem biztos.

A felmérés eredményei alapján a munkaadók jelentős része visszatért a pandémia előtti munkaszervezéshez: csupán a vállalkozások ötöde (19%) tartja járható útnak azt, hogy a dolgozók minden munkanapon otthonról végezzék el a feladataikat. Főleg a kis- és közepes méretű cégek vélekednek így, a mikrovállalkozásoknál és a nagyvállalatoknál átlag feletti a hajlandóság: ezek körében csaknem minden második megkérdezett vállalkozásnál (48%) van mód rendszeres home office-ra. Ez elég jelentős elmozdulás, hiszen a pandémia előtt 33 százalék volt az erre nyitott cégek aránya. 

Az első magyarországi posztpandémiás közvéleménykutatás munkavállalókra kiterjedő része is ezt erősíti meg: a világjárvány lecsengését követően a többség gyakorlatilag visszatért a pandémiát megelőző állapotokhoz. A kutatásban résztvevő dolgozók 76 százaléka azt nyilatkozta, hogy szinte minden nap bejár a munkahelyére, és mindössze 24 százalékuk szokott elsősorban csak otthonról dolgozni. A gyakori bejárás ráadásul szellemi munkát végzők körében is elég magas, 64 százalékos.

A társaság és az irodai eszközök hiányoznak, a zaj és az utazás nem 

A magyarországi vállalkozások vezetői szerint a hatékony irodai munka feltétele a jó internet (84%) és a számítógép/laptop (81%) megléte. A munkaadók szintén ezek közé sorolják a nyomtatókat (62%), valamint a telefonokat (60%). A dolgozók közül pedig minden második megkérdezett (46%) szerint a munkahelyen végzett munka legnagyobb előnye a társaság. Ugyanakkor a megkérdezett közel fele (45%) számára jelentős teher az ide-odautazással töltött idő, minden harmadikat (33%) zavarja a benti zaj és az állandó nyüzsgés. 

Az irodai munka nehézségeiről megkérdezett dolgozók 14 százaléka adott hangot nyomtatóval vagy szkennerrel kapcsolatos problémáknak is, miközben a home office-ból többnyire a munkahelyen megszokott alapfunkciók is hiányoznak. A felmérés arról tanúskodik, hogy otthoni munka esetén minden ötödik otthonról (is) dolgozónak nehezítette meg feladatai ellátását a nyomtató vagy szkenner hiánya, illetve az azok működésében tapasztalható fennakadások. 

Nyomtatás: most és…?

Az egyre fontosabbá váló környezettudatosság mellett az Epson kutatásában megkérdezett céges döntéshozók közül csak minden negyedik (25%) számít arra, hogy a nyomtatás fontossága csökkenni fog. A többség (73%) úgy gondolja, hogy eltűnni nem fog, hiszen mindig lesznek olyan dokumentumok, amelyeket nyomtatni kell. Szerencsére ma már számos környezetkímélő nyomtató közül választhatnak az ökotudatos cégek: az Epson tintasugaras nyomtatóival akár 83 százalékkal is csökkenthető a nyomtatás energiafelhasználása, ami nem mellékes körülmény annak ismeretében, hogy az irodák jellemző energiafelhasználásának 10 százalékát ez adja. A multifunkciós eszközökkel ráadásul a szkennelés is könnyen megoldható, ami a megkérdezettek 40 százaléka szerint egyre fontosabbá válik a munkavégzés során. 

- bdpst24.hu

Check Also

Gyereknapon izgalmas családi nap lesz a Budavári Palotanegyed Csikós udvarán és a Lovardában

Május 26-án érdemes lesz ellátogatni a Budavári Palotanegyedbe, hiszen a Csikós udvar és a Lovarda …