Mit kell tudni a gerincsérvről? Akár spontán is meggyógyulhat?

A gerincsérv és az egyéb porckorong elváltozások sokszor félelmet keltenek bennünk, és amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, akkor ezzel indokoljuk a derékfájdalmukat. A félelmünket pedig csak tovább fokozzák az interneten olvasható, különféle korlefolyásokról szóló, hátborzongató történetek.

Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza, manuálterapeutája szerint azonban nem kell azonnal kétségbeesni, ugyanis az esetek többségében a gerincsérv jól kezelhető probléma. Ráadásul egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a gerincünkben kialakuló strukturális elváltozások és a tüneteink között nincs szoros összefüggés.

Panaszok, tünetek – Mi okozhatja?

– Az idő előrehaladtával fokozódik a gerinc degenerációja. Évről évremeszesedik a gerinc, kilapulnak a csigolyák, ezért már 40 évesen alacsonyabbak vagyunk, mint 20 évesen voltunk. Ez egy megállíthatatlan, természetes folyamat, akárcsak a bőrünk ráncosodása.
Mégis megrémülünk, ha az MR leleten ezt olvassuk: kilapult csigolyák, gerincsérv, protrusio (kitüremkedés). Azonban a legtöbb esetben nem a leletünkön olvasott diagnózis a panaszunk oka – magyarázta a szakértő.

Mi pontosan a porckorong sérv?

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongnak fontos szerepe van a mozgásban és a kompressziós erők leküzdésében. A külső rostos kéreg (annulus) adja a vázat, amiben egy kocsonyás anyag (nucleus) található. Akkor beszélünk gerincsérvről, ha ez a körkörös rost átszakad és a belső kocsonyás mag kitüremkedik.

Tünetmentes embereknél is lehetnek elváltozások

Egy 2015-ben végzett tanulmány során 3110 tünetmentes személy gerincállapotát vizsgálták meg MR és CT felhasználásával.
A szakemberek korcsoportokra lebontva tették közzé eredményeiket:

 • A 20 éves, tünetmentes résztvevők 30 százalékának porckorong kiboltosulása volt, 24 százalékának pedig csökkent a porckorong vastagsága.
 • A tünetmentes 40 évesek 30 százalékának protrusio-ja volt, míg 68 százalékának porckorong degenerációja.

A gerinc elváltozások a betöltött évek számával párhuzamosan egyre gyakrabban alakulnak ki. Ennek alapján, ahogy öregszünk, elhasználódik a gerincünk és az idő még azokat sem kíméli, akiknek nincsenek deréktáji panaszaik.

Tudta?

A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet.

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás

– Logikusan gondolkodva, minél nagyobb a sérülés, annál több időt vesz igénybe a regenerálódás – ez alól azonban a gerincsérv az egyik kivétel. Számos tanulmány kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (pl. kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb valószínűséggel gyógyul spontán – mondta a gyógytornász, hozzátette: – Emellett több kutatás is igazolja, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziója 77 százalékos valószínűségű, még az enyhébb változatú protrusio-nál ez az arány mindössze 33 százalék.

A teljes visszahúzódás aránya is ezt a tendenciát mutatja: kiszakadt gerincsérvnél 43 százalék, protrusio-nál pedig 15 százalék. Ez azt jelenti, hogy akinek kiszakadt a gerincsérve, annak nagyobb eséllyel húzódik vissza, mint annak akinek kisebb méretű a kitüremkedése. Ennek ellenére, nagyon sok kiszakadt sérv lesz idő előtt a szike áldozata.

Íme a magyarázat

A gerincsérv visszahúzódására három elmélet létezik:

 1. A visszahúzódás elmélete:
  Ezt veszi alapul a McKenzie terápia is, azaz a sérv biomechanikai okok miatt képes teljesen visszahúzódni. Ezt az elméletet a szakemberek in vitro kutatásokkal igazolták.
 2. Dehidrációs elmélet:
  A folyamatos kiszáradás és zsugorodás miatt a sérv eltűnik. Erre az elméletre MRI vizsgálatokból következtettek a szakértők.
 3. Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet:
  Amikor a sérv bekerül az epidurális térbe, a szervezet “idegen testként” érzékeli és elindít egy gyulladásos folyamatot. Ez a porcszövet neovaszkularizációját (új erek képződnek) eredményezi és gyulladásos sejtek jelennek meg, amelyek elkezdik a helyreállítást. Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb a gyulladás, és annál több kis ér alakul ki a helyreállítás során.

Időre van szükség

Készüljünk fel, hogy a „helyreállítási folyamat” néhány héttől akár több hónapig is eltarthat. A gyógyulás idejét nehéz előre megjósolni, hiszen számos tényező befolyásolja. A szakértők szerint a gerincsérv egyharmada az első 6 hétben felszívódik, a maradék kétharmad pedig 6 hónap alatt tűnik el.

De, ha az idő meggyógyítja a sérvet, akkor nincs is egyéb teendőnk?
– Fontos tudni, hogy jelentősen csökkenthető a gyógyulási idő, ha olyan konzervatív terápiát – gyógytorna, manuálterápia, masszázs, jóga, séta stb. – alkalmazunk, amelyek segítségével csökkenthetőek a tünetek. Ez az egyik jele, hogy sikerült támogatni a regenerációt.

Ha viszont valamilyen testmozgás vagy testhelyzet felerősíti a panaszokat, akkor a regenerációs idő meghosszabbodhat. Adjunk időt és megfelelő mozgással támogassuk a gyógyulást – javasolta a szakértő.


A cikk szerzője

Olosz József
vezető gyógytornász, manuálterapeuta

A cikk teljes verziója és a felhasznált források listája:
https://sherlockrehab.hu/blog/2022/05/25/mit-kell-tudni-a-gerincservrol-akar-spontan-is-meggyogyulhat/

sherlockrehab.hu
facebook.com/sherlockrehab

About bdpst24.hu

Check Also

Világszerte ma kerül a boltokba az új iPhone 15!

Az új széria mostantól hazánkban is megvásárolható az iSTYLE üzletekben Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, …