Felhőtlen hétvége a Pilis szívében

  • Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Ilyen volt a második Szeláví! Fesztivál

A természet és művészet szeretetét hirdető Szeláví! Fesztivál ebben az évben a gyereknapi hétvégén várta az érdeklődőket Pilisborosjenő határában. A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az Egri vár másolatának környékén rendezkedett be, s az élet apró örömeinek élvezetére invitált mindenkit, aki egy gondtalan hétvégére vágyott, távol a város zajától.

Május 27. és 29. között koncertekkel, irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, valamint workshopokkal és zöld programokkal várták a szervezők az érdeklődőket. A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitotta meg, aki barátaival együtt indította útnak a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatta meg a közönség, ahol a dalszerző-író nem csupán saját könyveit mutatta be, de az Elefánt dalok szövegeit is górcső alá kerültek. A pénteki nap fő programját Lovasi András adta, aki három szólólemezét (a Bandi a hegyről, a Tűzijáték délben, valamint a legújabb, Grand Hotel Halmahera című lemezek) dalait mellett Kiscsillag és Kispál számok áthangszerelt változatait is eljátszotta zenésztársaival. Lovasi és barátai az elmúlt 35 év több száz dala közül válogattak ezen az estén! A fesztivál első napját a Hét Hat Club fellépése zárta. A világ minden táján fellépett zenész kollektíva különös egyediséggel vegyítette az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével.  Így csendült fel ezen a koncerten a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad buli hangulatának egyvelege a pilisi éjszakában.

A fesztivál szombati napján közös műsort adott a Tranzkaphka Live, azaz Závada Péter és Ratkóczi Huba, Pilisborosjenő képviseletében fellépett a Baló Sámuel Trió, valamint a Lépjünk a holdra zenekar is. Szintén ezen a napon tartott Jazzkívánságműsort a Sárik Péter Trió, Falusi Mariannal kiegészülve. A csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogatott és dolgozta át azokat a saját stílusára. A Jazzkívánságműsor magyarul lemezen 15 dal található, mindegyik más időszakból és más stílusból. A közös bennük, hogy ebben a formában még soha, sehol nem voltak hallhatók eddig – így a Szeláví! Fesztivál közönsége előtt debütáltak a gyönyörű Pilisi Parkerdőben. A koncertek sorát bővítette a Random Trip is – a sorozat ez alkalommal Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor ‘Biga’, Nagy Kristóf, valamint Mc Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével érkezett a Szelávíra. A szombati napot a Zűrös Banda fergeteges koncertje zárta. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólaltak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztotta alá a gyönyörű dallamokat.  

Vasárnap fellépett többek között a Jazzbois csapata, egy fúziós jazz-hip hop trió Budapestről, de Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska kettőse is ott volt a Szelávín. Ők a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadással érkeztek. A fesztivál hétvégéjét az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárta Benkő Dávid és Subicz Gábor közreműködésével. A koncert száz százalékig Anima, vagyis elektronika, kísérlet és szabadság és persze száz százalékig jazz volt, vagyis improvizáció és játékosság, de főleg tánc és elrévedés. Az Anima producereinek és a hazai jazz-szcéna kiválóságainak közös, másfél órás utazása méltó lezárását adta a második pilisborosjenői eseménynek.

A Szeláví! programjai között a legkisebbek számára is bőven találtunk választékot a hétvégén. A fesztiválon fellépett Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trió, de Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi előadását is láthatták a családok. A gyereknapi előadások sorát vasárnap természetes dalokkal indította Gryllus Vilmos, akinek a műveiben mindig is nagy szerepet kapott a természet, a játékosság és a kaland. És ha már játékosság: a hétvége a koncerteken túl számos izgalmat tartogatott az egész család számára. Részt vehettünk kézműves foglalkozások Hellenbach Gabriellával, ahol többek között mezei virágokból készíthettek a gyerekek virágkoszorúkat. Volt közös, gyereknapi papírsárkány eregetés és saját rajzainkat kelthettük életre az idén 10 éves TRÉV (Te Rajzolsz, én varrok!) alkotóinak jóvoltából. A fesztiválon találkozhattunk a gyerekkönyveit bemutató Kolibri Kiadóval, emellett játéksarok és műemlék körhinta is várta a kicsiket. 

A Szeláví! szervezőcsapata idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy az intim, családias hangulatú pikniken kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. A Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében megvalósuló beszélgetés mellett a Capsul Farm csapata bemutatta, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A beszélgetéssel egybekötött gyakorlati bemutatón a kisléptékű ökológiai szemléletű élelmiszer termelés mellett szemléletváltást is elsajátíthatták a látogatók. Részt vett a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készültek. Míg a Green Guide Budapest kitelepülésénél interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel találkozhattunk.

Fotók: Kelemen Gergő Photography

A Szeláví! kézműves vásárában a minőségi termékeken túl egyéb iránt kiemelt szerephez jutottak a helyben előállított finomságok is. Nem titkolt célja ugyanis a fesztiválnak, hogy Pilisborosjenő helyi értékeire is felhívja a figyelmet működése során. Paksi Erzsi vezetésével napi két alkalommal például helytörténeti sétán vehettünk részt. A pilisborosjenői újságíró az Egri vár másolatánál kalauzolta körbe az érdeklődőket. A különféle túrák és kirándulások mellett, amiket a környéken tehetünk, nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg, de borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhattunk a Szeláví! gasztronómiai bemutatóin. Csak hogy néhányat említsünk, ott voltak többek között a Hajnali Sörfőzők és Jani Papa Pincéje is, de a fesztivál együttműködői között találjuk a pilisborosjenői Mandelbrot Pékséget is. Ínyencségekből sem volt hát hiány a május végi fesztiválon, ahol pazar környezetben piknikezhetett minden odalátogató. 

Bővebben a fesztiválról: www.szelavifesztival.hu 

Videók: Reisinger Dávid

- bdpst24.hu

Check Also

Megérkezett a málna ízű, alacsony kalóriatartalmú Dreher 24

Már kapható a boltokban az alkoholmentes Dreher 24 legújabb, frissítő málna ízű variánsa. A termék …