Adóbevallás: százezrek maradhatnak a kasszában

  • Kevesen tudnak az állami támogatásról

Jelentős összegek mehetnek pocsékba, ha a pénztártagok nem módosítják az szja-bevallásukat. A pénztárakon keresztül történő takarékoskodáshoz ugyanis állami támogatás, évente 20 százalék adó-visszatérítés, maximum évi 150 ezer forint is jár, azonban nem automatikusan – figyelmeztet az szja-bevallás május 20-i határidejének apropóján a Prémium Pénztárak. Az adókedvezményről rendelkezni kell az éves adóbevallásban, ha ezt valaki elmulasztja, akkor komoly összegről mond le. A Prémium Pénztárak felmérése szerint ráadásul csak minden harmadik ember tudja, hogy a pénztári tagság mellé állami támogatás is jár. 

Fontos dátum közeleg: a tavalyi személyi jövedelemadóról szóló bevallásokat május 20-ig, péntekig kell beadni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta több millió magánszemélynek készíti el a szja-bevallási tervezetét, azonban érdemes ezeket a bevallásokat ellenőrizni – hívja fel a figyelmet a Prémium Pénztárak. Az 1%-ok felajánlásáról is külön kell rendelkezni, de emellett például az egészség- és nyugdíjpénztári tagoknak járó kedvezményt is igényelni kell az adóbevallás elkészítésekor. Az a pénztártag, aki ezt nem teszi meg, jelentős összegtől eshet el. Sokan azonban nem is tudnak arról, hogy állami támogatással is takarékoskodhatnak. 

Nem automatikusan jár

Az idei határidő különleges helyzetet hozott: a gyermeket nevelőknek adott egyszeri adóvisszatérítés összegét az érintettek már megkapták, de akik erre nem jogosultak vagy van még miből visszaigényelni a kedvezményt, azoknak továbbra is május 20-ig kell ezt megtenniük.   

„A pénztárakon keresztül történő takarékoskodást állami támogatással is ösztönzik, ez azt jelenti, hogy tagság mellé, az egészség- és nyugdíjpénztári befizetések után egyaránt évente 20 százalék adó-visszatérítés, maximum évi 150 ezer forint jár. Összességében tehát az egészségpénztári tagok esetében az egészségügyi kiadások, legyen szó vizsgálatról vagy éppen gyógyszervásárlásról, 20 százalékkal mérsékelhetőek. Hasonlóképpen a nyugdíjpénztári befizetések után is a tagok minden évben a befizetéseik 20 százalékát, maximum évi 150 ezer forintot kaphatnak. Ez az összeg a hosszú távú nyugdíjmegtakarítás esetén kvázi a vagyont növelheti, ha az érintett az összeget újra befizeti – mondta Pataki Tímea, a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke.

A Prémium Egészségpénztárnál 2021-ben a tagok 2,9 milliárd forint, míg a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 687 millió forintot igényeltek vissza, ami fejenként 45 ezer és 49 ezer forintot jelent, így még bőven akad lehetőség az évi 150 ezer forintos keret maximális kihasználására. A szakember hozzátette, hogy a visszatérítés azonban nem jár automatikusan: az adókedvezményről rendelkezni kell az éves adóbevallásban. Ha ezt a pénztártagok nem teszik meg, akkor elvesztik ezt az összeget. 

„A pénztár évente január 31-éig küld a tagoknak egy igazolást, ennek alapján kell az adókedvezmény visszaigényléséről rendelkezni az szja bevallásban. A visszatérítést a nyugdíj- vagy az egészségszámlára lehet kérni, hiszen ebben az esetben ezzel az összeggel is tovább gyarapodik a megtakarítás vagy éppen az egészségcélokra elkölthető összeg. Az adóbevallásban tett rendelkezés alapján az adókedvezmény összegét egyébként a NAV 30 napon belül visszautalja” – mondta Pataki Tímea. 

Kevesen tudnak róla

A Prémium Pénztárak reprezentatív kutatása szerint azonban csak minden harmadik ember tudja, hogy a pénztári tagság mellé állami támogatás is jár. Az állami támogatás ismerete egyébként az önkéntes nyugdíjpénztár esetében magasabb mint az egészségpénztárnál, azaz kevesebben vannak azzal tisztában, hogy az egészségügyi kiadásaikat állami támogatással mérsékelhetnék. A Prémium Egészségpénztárnál például a tagok 2021-ben az egészségszámláikról alkalmaként átlagosan 11 ezer forint értékben fizettek a különböző szolgáltatásokért vagy termékekért, a pénztár pedig a tagok több mint 1,7 millió számláját finanszírozta.

A kutatásról

A nem egészség- vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagok közötti kérdőíves, online reprezentatív kutatást a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak) körében végezték, ezer fős mintán, amely nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely alapján reprezentálja a vizsgált sokaságot. Az adatfelvétel 2021. augusztus 24. – szeptember 7. között történt. 

About bdpst24.hu

Check Also

Friss kutatás: Minden 2. magyar előfizetne wc-papírra vagy borotvára

A magyarok háromnegyedének van online előfizetése valamilyen termékre vagy szolgáltatásra, esetleg ezek ötvözetére, és a …