Megteltek zenével, tánccal, képzőművészettel a városi közterek a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóhétvégéjén

Április 29-én elindult a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál, ami Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti seregszemléje. A programok egészen május 15-ig a személyes találkozás lehetőségét kínálják mintegy 100 helyszínen, közel 170 eseményen keresztül. Valódi városi fesztivál született idén, amelyet immár hét kerülettel közösen valósítottak meg a szervezők.

Az idei Tavaszi Fesztivál a Tánc világnapján kezdődött, így az egész nyitóhétvégén kiemelt helyet kapott ez a műfaj. Április 29-én a város számos pontján tűntek fel flashmob-szerűen táncosok a Kolosy tértől a Teleki térig, a Fény utcai piactól Újpalotáig, este pedig a Duda Éva Társulat Golden Section / I Shall Be Free című dupla bemutatója avatta fel az egykori margitszigeti ásványvízpalackozóban megnyílt Kristály Színteret. A fiatal koreográfusok által létrehozott előadás előtt április 30-án Mozduljunk együtt! címmel egésznapos közösségi táncprogrammal készült a társulat, ahol táncórák, workshopok és buli is várta a családokat. Szombaton a Madách téren mutatkoztak be a legkülönfélébb műfajokban aktív tánciskolák közösségei. Volt többek között néptánc, tangó, swing és salsa – a Tavaszi TáncTéren bárki beszállhatott a közös táncba, majd esti örömzene zárta a napot.   

Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye nyitotta meg hivatalosan a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatát, Klasszikus zene a 20. századi Amerikából címmel. A koncert az „afroamerikai szerzők doyenje”, a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével kezdődött, majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódott. Olyan meghívott előadók tolmácsolásában csendültek fel a különleges dallamok, mint a szerzővel személyesen is dolgozó Leila Josefowicz hegedűművész és David Robertson karmester. A koncertet Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely ajánlotta a nézők figyelmébe.

A zene és tánc mellett kiállításmegnyitó is szerepelt a nyitóprogramok között. Április 29-től már látható a Városháza Park új, ingyenes szabadtéri kiállítása. Milyennek lát minket egy svájci fotóművész? Lovasnemzet, paprika, matyóhímzés? Vagy valami mélyebbet ragadott meg a magyar néplélekből? Michael von Graffenried bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja, mi adja számára a magyarság esszenciáját. Érdemes tehát megnézni „A magyarok” című sorozatot, amelynek nagyméretű panorámaképeit szabadtéren, a Városháza Parkban, valamint május 2-án és 3-án a Bárczy István utcai pop-up kiállításon mutatják be a Tavaszi Fesztiválon.

A május 15-ig tartó programsorozat korunk és környezetünk jelenségeit járja körül művészeti és kulturális eszköztárral, sok esemény lehetőséget nyújt a bekapcsolódásra, a közös tapasztalat megélésére, a formák kialakítására. Ettől igazán egyedi, izgalmas és kortárs ez a fesztivál. A nemes hagyományokat tiszteletben tartva, egyúttal bátran megújítva a BTF nemzetközi sztárok és helyi fiatal alkotók számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosít, műfajokon átívelően és folyamatosan építkezve, hogy együtt alakítsuk fővárosunk, egy kivételes adottságú európai metropolisz kulturális profilját. 

Még több program a Budapesti Tavaszi Fesztiválon – ezen a héten:

Wéber Kata, Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman, a Vígszínház színpadán (a TR Warszava előadása)

Saját szoba – színházkoncert Virginia Woolf esszéje nyomán 

Zsinór nélkül – független felnőtt bábfesztivál 

ESZME Fesztivál – kortárs színházi fesztivál kísérletezőknek és határátlépőknek

Alexander Vantournhout / Not standing (BE) Screws – a Trafó újcirkusz produkciója 

Anyacsak1   színházi fesztivál a szülővé válásról 

A további részletes programok itt érhetőek el.

Facebook: https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival 

Instagram: https://www.instagram.com/tavaszifesztival/ 

Fotókredit:

Bartha Dorka

Budapest Városháza

- bdpst24.hu

Check Also

Új kiállítás és új műtárgy az Iparművészeti Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájára több éve új kiállítással készül az Iparművészeti Múzeum, az idei évre a …