Frutti és Veggi 2022-ben is keresik Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét!

  • Hétköznapi hősök a gyerekek egészségéért 

A #ZöldségGyümölcsHősök olyan hétköznapi hősök, akiknek különleges szuperereje abban rejlik: ismerik a zöldségek, gyümölcsök pozitív hatásait, nagyszerű tulajdonságait, és a legkülönbözőbb módokon küzdenek azért, hogy a gyermekek megismerjék, megszeressék azokat, és táplálkozásuk rendszeres részévé váljanak, minél többet fogyasszanak belőlük.

Orosztonyi óvodavezető lett 2021-ben hazánk #ZöldségGyümölcsHős-e

2021-ben a #ZöldségGyümölcsHős címet egy kis Zala megyei falu, Orosztony óvodavezetője érdemelte ki. Horváth Erika óvodásaival létrehozta és gondozza hazánk legszebb óvodakertjét. A gyerekek aktívan részt vesznek a kerti munkákban: ásnak, gereblyéznek, ültetnek, kapálnak, leszedik a termést és még annak felhasználását, befőzését is megtanulják. Megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, és megismerik a növénytermesztéshez kapcsolódó feladatokat, amit később saját életükben is hasznosíthatnak. Eközben pedig kívülről fújják Erika állandó mondásait, amelyek közül a kedvenc: „A zöldség az ehető egészség”.

Horváth Erika óvodai kertjével igazi csodát valósított meg a hátrányos helyzetű kis faluban, nemcsak tudást adott a gyermekeknek, hanem rajtuk keresztül reményt is a családjaiknak. Az óvodakert mintájára ugyanis már készül a település közösségi kertje, amit a szülők, akár a gyerekekkel együtt, gondoznak majd. 

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatra szükség van, mert a magyar lakosság napi átlagos zöldség-gyümölcsfogyasztása közel 100 grammal marad el az Egészségügyi Világszervezet által javasolt minimum mennyiségtől, a 6 és 18 év közötti gyerekeknek pedig csupán a fele fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt naponta. A #ZöldségGyümölcsHős pályázat célja, ahogy az Európai Friss Csapat programé is, pont az, hogy ezeken a számokon javítson. A tavasz, a friss zöldségek szezonjának kezdete a legjobb időpont a pályázat meghirdetésére” – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Fontos, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásaival, pozitív tulajdonságaival, hiszen szerepet játszanak a gyermekek optimális fejlődésében, növekedésében, és védenek a vitamin- és tápanyaghiánytól. Hatékonyak lehetnek a túlsúly ellen, és hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásának megelőzéséhez is. A #ZöldségGyümölcsHős személyes példájával és tevékenységével is erre hívja fel a figyelmet, ezért tesz nap mint nap: minél több gyermek ismerje meg a zöldségek, gyümölcsök „szupererejét”, és kapjon kedvet ahhoz, hogy megkóstolja őket, vagy épp még többet fogyasszon belőlük.

#ZöldségGyümölcsHős pályázat 2022

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot 2021-ben hirdette meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat, azért, hogy elismerje az olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elhivatottan tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében.

„Ha egyetlen szóval kellene meghatároznom, kit keresünk, azt mondanám példaképet. Olyan inspiráló személyt, aki saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet a gyermekekhez közelebb hozni, táplálkozási szokásaikba beépíteni a zöldségeket és gyümölcsöket.” – fogalmaz a NAK elnöke.

#ZöldségGyümölcsHős tehát bárkiből lehet, aki aktívan tesz a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzéséért Magyarországon. Azért, hogy a gyermekek már úgy nőhessenek fel, hogy a táplálkozásuk alapvető és rendszeres részét a zöldségek, gyümölcsök, az azokból készült ételek tegyék ki. A #ZöldségGyümölcsHős pályázatra elektronikus úton 2022. június 7-ig lehet jelentkezni, a zoldseggyumolcshos@havasmedia.com e-mail címre. A pályázattal kapcsolatban bővebb információk a https://frutti-veggi.hu/zoldseg-gyumolcshos/ weboldalon és a program közösségimédia-felületein találhatók.

A határidőre beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat szakmai zsűrije választja ki a legjobbat, aki 2022-ben Magyarország #ZöldségGyümölcsHős-e lesz. A győztes nemcsak a #ZöldségGyümölcsHős címet nyeri el, hanem részt vehet az Európai Friss Csapat idei programjaiban, valamint céljai eléréséhez 100 kg friss zöldséget és gyümölcsöt is kap. Az eredményhirdetés 2022. június 17-én a harmadik hazai Zöldség- és Gyümölcsnapon lesz.

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …