Beats From My Heart: Tálas Áron legfrissebb albumát mutatja be a Müpában

Május 1-jén igazi örömzenélésre számíthat a közönség a Müpában: rendhagyó lemezbemutató koncertjén Tálas Áron kiváló zenésztársakkal szólaltatja meg 2020-ban felvett, Beats From My Heart című albumának zenei anyagát, amelyet eredetileg egyszemélyes zenekarként rögzített otthoni stúdiójában. Az esten többek közt a slam poetry koronázatlan királyával, Saiiddal kiegészült felállás a szó legjobb értelmében feszíti majd szét a jazz műfaji kereteit, felejthetetlen élményt kínálva a hallgatóságnak!

Fiatal kora ellenére Tálas Áron már zongoristaként, zeneszerzőként és tanárként is beírta magát a hazai jazz történetébe. Billentyűsként olyan klasszisokkal lépett fel együtt, mint Borbély Mihály, Lantos Zoltán vagy Fekete-Kovács Kornél, de hallhattuk a Modern Art Orchestra és a Budapest Jazz Orchestra tagjaként, vagy Pátkai Rozina és Micheller Myrtill partnereként is játszani – kíváncsiságának és veleszületett muzikalitásának köszönhetően szinte minden műfajban otthonosan mozog. 2020-ban nem szokványos módon került be a bázeli Focusyear programba: zongoristaként jelentkezett, de a bizottság fülébe jutott, hogy dobon is mesterien játszik, ezért egy rögtönzött meghallgatást követően ezzel a hangszerrel hívták be az ösztöndíjprogramba, ahol a világ különböző pontjairól érkező fiatalokkal együtt olyan világsztárokkal dolgozhatott, mint Kurt Rosenwinkel, Jorge Rossy, David Virelles, Malcolm Braff vagy Lionel Loueke. 

Önálló formációja, a Tálas Áron Trió is egyre inkább megkerülhetetlen entitás a zenei palettán. A trió repertoárján elsősorban Áron saját szerzeményei szerepelnek, amelyekből két album, a 2016-os Floating Island és a 2018-as Little Beggar született. Első lemezüket Zipernovszky Kornél zenekritikus így méltatta: „Rengeteg finom utalás hallható ki Tálas játékából, de ez mellékes. A lényeg, hogy a ma már szinte elvárható virtuozitáson túl eredetisége, közlékenysége, elképesztően kifejlett formaérzéke és muzikalitása valami olyat produkált ezen a lemezen, aminek saját világa van. De nem ez az egyetlen elismerés, amit zeneszerzőként bezsebelhetett. A triónak írt daraboknak köszönhetően 2020-ban Artisjus-díjat nyert, ami azért különleges megtiszteltetés számára, mert ezzel azoknak a hazai jazz-zenészeknek a sorába emelték – Oláh Kálmán, László Attila vagy Borbély Mihály –, akiket végtelenül nagyra tart és tisztel.

A pandémia időszaka még a legjobb csapatjátékosokat is izolációra kényszerítette, amiből Tálas Áron egyértelműen erényt kovácsolt: elkészítette régóta tervezett önálló albumát. A Beats From My Heart című lemezen felhangzó valamennyi hangszert Tálas Áron szólaltatja meg. Egy nagyon személyes albumról beszélünk tehát, amelyen a számok címei is szinte egytől egyig a fiatal komponista életének meghatározó eseményeire reflektálnak. És hogy mit lehet tudni a Beats From My Heart hangzásvilágáról? Áron szavaival „groove alapú zenének jellemezhetnénk, helyenként páratlan ritmusú dalokkal”, vagyis „valahol félúton áll az akusztikus és az elektronikus hangzás között”.

Ez alkalommal fültanúi lehetünk, ahogy a tehetséges és inspiráló zenésztársaknak köszönhetően ez a gazdag zenei anyag kinyílik. Basszusgitáron Gudics Martin, billentyűs hangszereken Ocsovay Damján, dobokon Klausz Ádám játszik majd Tálas Áron partnereként, a slam poetry sztárja, Saiid, azaz Süveg Márk pedig a szavak erejével hozza azt a bizonyos beatet május legelső napján a Fesztivál Színház színpadán, a Müpában.

Tálas Áron: Beats From My Heart

  1. május 1. 20.00

Müpa – Fesztivál Színház

Közreműködik:

Tálas Áron – Fender Rhodes, zongora, Ocsovay Damján – billentyűk, Gudics Martin – basszusgitár, Klausz Ádám – dob

Vendég

Süveg Márk – Saiid

https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/talas-aron-beats-from-my-heart-2022-05-01_20-00-fesztivalszinhaz

- bdpst24.hu

Check Also

Tündöklő fények és mikulásvirág

Ötletek adventi dekorációhoz Elérkezett az adventi időszak, ami mindig a meghittségről és a kellemes, nyugodt …