Immunizációs Világhét: Karikó Katalint méltatja videójában az UNICEF

A Liam Neeson narrációjával készült kisfilmben kiemelik, milyen fontos eredményeket ért el a világhírű magyar kutatóbiológus a szintetikus mRNS-alapú vakcinák terén végzett kutatásaival.

Április 25-én indult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghirdetett Immunizációs Világhét, amelyet az UNICEF egy, a világszervezet jószolgálati nagyköveteként is dolgozó világhírű színész, az Oscar-jelölt Liam Neeson narrációjával készült videóval harangozott be. A kisfilmben az UNICEF azoknak a tudósoknak, szülőknek, egészségügyi dolgozóknak és aktivistáknak a közreműködését méltatja, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a gyerekek vakcinációjáért és a pusztító járványok visszaszorításáért. 

Köztük a világhírű magyar kutatóbiológusét, Karikó Katalinét, aki a hatékony COVID-19 oltóanyagok kifejlesztését is lehetővé tévő szintetikus mRNS-alapú vakcinák terén végzett kutatásaival írta be magát a tudománytörténetbe.

A kisfilmben Neeson olyan tudósok munkásságának fontosságát hangsúlyozza, mint Jonas Salk amerikai virológus, az első gyerekbénulás elleni vakcina kifejlesztője – de azokról az elhivatott munkásokról is megemlékezik, akik az életmentő vakcinákat tartalmazó fiolákat töltik, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy évente két-hárommillió gyerek életét óvhassuk meg.

„A vakcináció az emberiség egyik legfigyelemreméltóbb sikertörténete. A tudósoknak, egészségügyi dolgozóknak és önkénteseknek köszönhetően az elmúlt 75 évben gyerekek milliárdjait tudtuk beoltani. Ha téged is beoltottak, vagy te is beoltattad a gyerekedet, te is cselekvő részese vagy annak a kart karba öltő kezdeményezésnek, amely az egész emberiség biztonságát szavatolja – mondta Neeson. – Ma már nem kell aggódnunk az olyan betegségek miatt, mint a himlő, és a világ túlnyomó részén az egykor rettegett gyerekbénulástól sem kell tartanunk. Mégis, az elmúlt évek vakcinációról szóló társadalmi párbeszéde során mintha elfeledkeztünk volna arról, hogy mennyi mindent köszönhetünk az oltásoknak. Pedig van miért hálásnak lennünk. Talán ez az emberi történelem legnagyobb közös sikere.”

Április 25-e és május 10-e között az ENSZ Shot@Life alapítványa és a Bill & Melinda Gates Alapítvány minden #longlifeforall hastatggel ellátott bejegyzésre érkezett like, megosztás, hozzászólás vagy bejegyzés után 1 dollárt – összesen akár 10 millió dollárt – adományoz az UNICEF-nek, amelyet a gyerekvédelmi világszervezet teljes egészében az életmentő vakcinációs programokra fog költeni.

Az UNICEF figyelmeztetett: minden támogatásra szükség van, hiszen a sikerek ellenére még 2020-ban is ijesztően sok, közel 23 millió gyerek maradt beoltatlan. Annak ellenére is, hogy a szervezet a vakcinák legnagyobb szállítójaként száz különböző országban van jelen oltási programokkal; a Gavi, the Vaccine Alliance nevű szervezettel közösen a világ öt évnél fiatalabb gyerekeinek 45 százalékát látja el oltásokkal; és 130 ország kormányával dolgozik együtt a helyi egészségügyi és immunizációs programok megerősítésén.

„Az elmúlt két év megtanította nekünk, hogy az az egészségügyi rendszer, amely egyetlen gyereket is magára hagy, valamennyi gyereket magára hagyja – hangsúlyozta Catherine Russell, az UNICEF elnöke a COVID-19 járvány kapcsán. – A legjobb módja annak, hogy a világ talpra álljon ebből a járványból, és hatékonyan felkészüljön az elkövetkező évek egészségügyi vészhelyzeteire az, ha a jelenleginél is erősebb közegészségügyi rendszerek felállításába, immunizációs programokba és a gyerekek számára alapvetően fontos egészségügyi szolgáltatásokba invesztálunk.”

A WHO kezdeményezésére indult Vakcinációs Világhetet évek óta megünnepeljük április utolsó hetében. A kezdeményezés célja, hogy globális partnerek bevonásával népszerűsítse a vakcinák használatát, és előmozdítsa az új oltási programok elindítását. Az idei kampány mottója #LongLifeForAll – „Hosszú életet mindenkinek!” az élethosszig tartó oltási programok fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

„Versenyt kell futnunk az idővel, hogy helyreállíthassuk a COVID-19 járvány miatt megszakadt oltási programokat, és felgyorsíthassuk a vakcinák által megelőzhető betegségek elleni harcot – hangsúlyozta Gargee Ghosh, a Bill & Melinda Gates Alapítvány globális célkitűzésekért és érdekképviseletért felelős igazgatója. – Ezért is örülünk annyira annak, hogy az UNICEF-fel és más, a világ számos pontján tevékenykedő partnereinkkel együtt dolgozhatunk azért, hogy a gyerekek – különösen azok a gyerekek, akik a világ legszegényebb országaiban élnek – megkaphassák azokat a vakcinákat, amelyek hozzásegítik őket a hosszú és egészséges élethez.”

„Az UNICEF gondoskodik arról, hogy az életmentő vakcinák beadásával a világ öt évnél fiatalabb gyerekeinek közel felét »szeretettel megvédjük« a betegségektől – hangsúlyozta Martha Rebour, az ENSZ Shot@Life alapítványának ügyvezető igazgatója. – Megtiszteltetés a számunkra, hogy az Immunizációs Világhét keretében is támogathatjuk és népszerűsíthetjük a munkájukat; bízunk benne, hogy mások is csatlakoznak majd hozzánk ezeknek a kritikusan fontos globális oltási programoknak a képviseletében.”

Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/legy-te-is-rendszeres-tamogatonk

About bdpst24.hu

Check Also

Duna Művészegyüttes: Apák és fiak (Fotókkal)

„Az, ki életében sokat érzett és gondolkozott; s érzeményit ésgondolatait nyom nélkül elröppenni nem hagyta: …