Az idei Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz

2022. június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját. A Zentai Magyar Kamaraszínház a fesztivál díszvendégeként három produkcióval érkezik, a középiskolások által minden évben várt workshopot ezúttal Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, ismét készülnek előadásokkal a határon túli színészhallgatók és fellép a beregszászi társulat is a háború árnyékából.

Balogh Tibor, a fesztivál művészeti vezetője, a versenyprogram összeállítója így fogalmaz: „A fesztivál-műfaj immunrendszere két évig dacolt a koronavírussal.” Kisvárda ugyan 2020-ban és 2021-ben is meg tudta rendezni a fesztivált, de mindkét alkalommal komoly kockázattal. Sajnos az idei program összeállítása sem ígérkezett könnyebbnek, de végül szerencsésen összeállt és ismét három helyszínen várják a szervezők régi és új nézőiket. 

Az idei év díszvendége a törekvő, fiatal és tehetséges Zentai Magyar Kamaraszínház. Tamási Áron halála 55. évfordulója kapcsán szövetkeztek a Soproni Petőfi Színházzal és színre vitték az Ördögölő Józsiás című tündérjátékát Szarka Gyula kitűnő zenéjével, Pataki András rendezésében. A produkció a felnőttek, a gyermekek és a szakmai közönség számára is egyaránt figyelemreméltó lesz. A járvány miatt nem érkezett meg tavaly Zentáról, de idén itt lesz A fogadósnő, Mészáros Tibor vígabszurd felhangú Goldoni-rendezése. Mirandolinát Székely Bea játssza, aki nemrégiben bemutatkozott egy monodrámával is. Alessandro Baricco: Novecento c. darabját is láthatjuk tolmácsolásában versenyen kívül, Táborosi Margaréta rendezésében.

 

A versenyelőadások között szerepel Keresztes Attila átköltésében A doktor úr című Molnár Ferenc zenével dúsított darabja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója Az élő holttest (Lev Tolsztoj elbeszélése nyomán) Tapasztó Ernő rendezésében eredetileg egy hullaházszerű pincevendéglő lakodalmi asztala körül játszódik. A 2020-as év legjobb előadásának rendezője is új munkával érkezik. Botos Bálint ezúttal Nyikolaj Erdman művét, Az öngyilkos-t állította színpadra.  A rendező a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadásával nyerte el a legjobb előadásnak járó díjat. A beregszásziak Forráspont (Yasmina Reza: Az öldöklés istene) c. előadását ukrán művész, Oleh Melnicsuk színrevitelében láthatjuk. A vígabszurd mintadarabja lesz a gyergyószentmiklósi Káosz című előadás, Myka Myllaho tollából. Deli Szófia instrukciói szerint, sok közös ötlettel, hárman játsszák el egymás élettörténeteit.

Az Urbán András művészeteszményét követő Kosztolányi Dezső Színház ismét markáns ízlésű rendezőt hívott Kokan Mladenović személyében, akinek munkáját (Gusztáv a hibás mindenért) már láthattuk Kisvárdán. Az ember árulény, az önmagát kínáló portéka, mondja Maja Pelević szavaival Az utolsó kislányok előadása. A tetteik mentségét vagy éppenséggel a vétkük szépségét kereső, magyarázó, hirdető hősök arcképcsarnoka ez a témablokk. Ide tartozik Sebestyén Abától a Három nővér (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat), Vladimir Anton rendezése, a Száll a kakukk fészkére (Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely), Theodor Christian Popescu színrevitelében a Szerelem és más bűntények (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy). Hol a polgármester, amikor prostituáltnak adják el a gyerekeket? – teszi fel a kérdést Schwechtje Mihály: Az örökség c. drámája kapcsán Rédli Károly rendezésében, a Komáromi Jókai Színház tolmácsolásában. Klaus Manntól a Mephisto jól ismert történet, Boris Liješević rendezésében, korrektül idézi fel az Újvidéki Színház. Albu István rendezése a témakör leg-lényegéig hatoló, a bűnkörök egymásra és egymásból rajzolódását precízen megmutató előadás: Büchnertől a Woyzeck (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat).

Teljes műsor, egyéb információk: www.kisvarda.szinhaz.hu/fesztivál

Kövessék a fesztivál Facebook oldalát is, ahol részletesen is olvashatnak a programokról, a szervezés menetéről és bepillantást nyerhet a közönség a kulisszák mögé is. 

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda város Önkormányzata

Médiatámogatók: Friss FM Rádió, Kisvárda

- bdpst24.hu

Check Also

MEGNYÍLT A REGUS FÉSZEK IRODAHÁZ PÉCSETT

A Fressnapf International Business Services az első a bérlők között A Fressnapf International Business Services …