A TIER a Vertical Values startuppal összefogva hosszabbítja meg az e-rollerek akkumulátorainak élettartamát

  • A TIER Mobility, Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója és a berlini Vertical Values startup partnerséget kötött az akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása érdekében. 
  • A Vertical Values a lítiumakkumulátorok javításával és újrahasznosításával segíti a TIER fenntarthatósági törekvéseinek teljesülését az európai piacokon.
  • Az együttműködés célja a hagyományos és értéknövelt újrahasznosítás, valamint a körforgásos gazdaság megvalósítása, a járművek környezeti hatásának minimalizálása érdekében.

A TIER, Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója partnerségi együttműködésbe kezdett a német Vertical Values startuppal, amely lítiumakkumulátorok javításával és újrahasznosításával teszi lehetővé az akkumulátorok újbóli felhasználását, és ezzel élettartamuk meghosszabbítását.

Az elektromos rollerekben és kerékpárokban használt lítiumion-akkumulátorok gyártásához szükséges nyersanyagok bányászata jelentős környezetterheléssel jár. A TIER fenntarthatósági törekvéseinek fontos része az új eljárások meghonosítása a környezettudatos fogyasztás, gyártás és működés terén. Az akkumulátorcellák újrahasznosítása – a német Vertical Values startuppal együttműködve – egy újabb fontos mérföldkő a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálásában, illetve teljes felszámolásában.

Az értéknövelt újrahasznosítás elsődleges forrásai az elektromos járművek akkumulátorai lehetnek, mivel jellemzően akkor vonják ki ezeket a forgalomból, amikor a jármű teljesítménye kezd elmaradni az ígért hatótávolságtól. Az akkumulátor azonban ilyenkor még mindig 70-80 százalékos töltöttséggel bír. Az újrahasznosítás legnagyobb kihívása abban rejlik, hogy ezek az akkumulátorok több száz lítiumion-akkumulátorcellából állnak, amelyek mind különbözőképpen öregednek, és egy láncszemhez hasonlóan a leggyengébb elem jellemzően az egész rendszer kapacitását csökkenti.

Lawrence Leuschner, a TIER társalapítója és vezérigazgatója széles körű tapasztalattal rendelkezik a termékek felújítása terén. A környezeti szempontokat a kezdetektől prioritásként kezelő mikromobilitási szolgáltató éppen ezért támogatja a hagyományos, illetve értéknövelt újrahasznosítást, és a körforgásos gazdaság előnyeit alkalmazza a járművek környezeti hatásának minimalizálása érdekében.

„Örömmel tölt el minket, hogy együtt dolgozhatunk a Vertical Values-szal az e-rollerakkumulátorok élettartamának meghosszabbításán. Segítségükkel még inkább környezetbaráttá tehetjük az elektromos járműveinket. A körforgásos gazdaság elveinek megfelelően mindig az újrafelhasználást helyezzük előtérbe az újrahasznosítással szemben. Az elektromos járművek mellett az akkumulátorokban rejlik a legnagyobb lehetőség az újbóli felhasználásra, mivel több száz töltési ciklus után is több mint 80 százalékos kapacitással rendelkeznek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy növeljük az akkumulátorok újrafelhasználásának mértékét” – mondta Ailin Huang, a TIER Mobility fenntarthatósági vezetője.

„Izgatottan várjuk az együttműködést a TIER-rel, hiszen közös erővel jelentősen javíthatjuk a mikromobilitási iparágban az akkumulátorok használatának fenntarthatóságát” – tette hozzá a Vertical Values csapata.

A Vertical Values megjavítja a meghibásodott e-rollerakkumulátorokat, és kivonja a cellákat a működésképtelen akkumulátorokból. Minden egyes kivont cellán alapos állapotfelmérést végeznek, majd átválogatják és újrahasznosítják ezeket, hozzájárulva ezzel az akkumulátorok élettartamának meghosszabbításához.

A TIER célja, hogy a fenntarthatósági szempontokat érvényesítő fejlesztésekkel újítsa meg a mikromobilitási iparágat, és folyamatosan úttörő szerepet töltsön be az új szabványok kidolgozásában. 2021-ben a vállalat partnerségi kapcsolatra lépett a Northvolttal, a fenntartható, kiváló minőségű akkumulátorcellák és -rendszerek piacvezető fejlesztőjével és beszállítójával, annak érdekében, hogy javítsa az elektromos járművekben használt akkumulátorok környezeti hatását. A TIER emellett partnerséget kötött a Nunammal, egy német-indiai hatásorientált startup vállalkozással, amely a zöld áramellátást támogatja a vidéki Indiában.

A TIER tavaly szeptemberben indította el e-rollerszolgáltatását Budapesten, és rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert a városlakók körében. A TIER környezetbarát e-rollerjei jelenleg Budapesten az I., II., III., VI., VII., VIII., IX., XI., XII. és a XIV. kerületben érhetőek el, és a tervek szerint a közeljövőben több budapesti kerületre és vidéki városra is kiterjeszti szolgáltatását.  

- bdpst24.hu

Check Also

Saját villamosenergiát termel a Magyar Suzuki

Átadták az esztergomi gyár területén az új napelemparkot Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki …