A londoni jazzszíntér szaxofonos üstököse, Nubya Garcia először a Müpában

A brit szigetország afrokaribi közösségének új generációja üde hangzásokkal rázta fel a londoni jazzéletet az elmúlt években. Ebből a pezsgő kulturális közegből indult világhódító útjára a szaxofonos Nubya Garcia, akinek afrikai gyökereit, a modern jazz elemeit és elektronikus hatásokat elegyítő zenéje a szakma lelkesedését és a közönség rajongását egyaránt kivívta. A nagy múltú DownBeat magazin a 2020-as évek meghatározó művészei közé válogatta, debütáló EP-jének összes vinyl példánya egyetlen nap alatt kelt el, besöpörte a Jazz FM és a Sky Arts legfigyelemreméltóbb új művészének járó díját, és Iggy Pop is jó szívvel ajánlotta mindazoknak, akik szerint napjainkban nem születnek olyan jó zenék, mint régen. A szaxofonos április 19-én a Müpában ad koncertet.  

London a kortárs jazzélet egyik meghatározó színtere, ahol a virágzó alternatív irányzatoknak is bőséggel jut hely az ég alatt. Klubkoncertek, underground tehetségkutatók, online rádiók és független kiadók támogatják a feltörekvő tehetségeket, közülük is kiemelkedik a kilencvenes évek elején alapított Tomorrow’s Warriors nevű tehetséggondozó ügynökség. Itt tanult, és innen indította el azóta szárnyaló karrierjét az akkor még mindössze tizenhét esztendős Nubya Garcia. A camdeni születésű művész egyébként kezdetben nem a jazzszíntéren próbálgatta a szárnyait, eleinte a klasszikus zene foglalkoztatta: ötéves korától zeneiskolába járt, és első hangszere a hegedű volt. Tízévesen próbálta ki a szaxofont, amely örökre megváltoztatta az életét: a Camden Jazz Bandben és a Royal Academy of Music junior jazzprogramjában eltöltött évei pedig megalapozták későbbi sikereit.

Innen szinte egyenes út vezetett a Berklee College of Musicra, majd a Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance jazzelőadó szakára, amelyen kitüntetéssel diplomázott. Bár egyéni hangjára igen hamar rátalált, Garciának természetesen vannak példaképei, mélyen tiszteli Sonny Rollins, Dexter Gordon és Miles Davis munkásságát, de nagy hatással volt rá rézfúvós nevelőapja hangszerarzenálja és édesanyja reggae-től a latin és a klasszikus zenén át a soulig terjedő lemezgyűjteménye is. Garcia fiatal kora ellenére is igen gazdag alkotói pályát tudhat a háta mögött, játszott például a kizárólag női előadókból álló Nérijában és a Maisha nevet viselő afrojazzszextettben, dolgozott Makaya McCravennel, Shabaka Hutchingsszal, a MOBO-díjas Moses Boyddal és a legendás producerrel, Congo Nattyvel, de az ikonikus Ezra Collective-vel és a Theon Cross Trióval is muzsikált. 

A diploma utáni évben jelent meg bemutatkozó EP-je, a Nubya’s 5ive, amelynek híre forgószélként söpört végig a könnyedebb műfajokat kedvelők és a szakmai képviselői között is. 2018-ban jelentkezett a második EP-jével, a When We Are-ral, amely a bemutatkozó korongnál kissé merészebb, elektronika és élő jazz kapcsolatával kísérletező anyag. Zenei önarcképnek is beillő első szólóalbuma, a Source 2020 augusztusában jelent meg, és a kedvező fogadtatás ezúttal sem maradt el. A Rolling Stone magazin a hónap albumaként jegyezte a korongot, a New York Times pedig a következő elismerő szavakkal illette: „egy egész életnyi élmény egyórányi hallgatnivalóba sűrítve”. Nubya a kisebb, ám kultikus helyektől a Royal Albert Hall világot jelentő deszkáiig számos helyen színpadra lépett már, turnéi keretében eljutott Latin-Amerika, Ázsia és Európa számos országába, de az Egyesült Államok és Ausztrália közönsége is élvezhette már a játékát. Az újhullámos jazz hazai rajongóinak nagy örömére a jövő héten Budapestre érkezik, hogy április 19-én a Müpában adjon koncertet.    

Nubya Garciáról szóló írásunkat a Müpa blogon olvashatja: https://mupa.blog.hu/2022/03/18/nubya_garcia

Nubya Garcia

2022. április 19. kedd, 20.00-22.00, Fesztivál Színház

További információ: https://bit.ly/NubyaGarcia_Mupa

- bdpst24.hu

Check Also

Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

május 24-27., Karaván Színház; Független Színház Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a …