L1-est(ek) IZP módra

 • április 13-14., 18.00-21.00 – Bakelit M. A. C.
 • Az L1 Egyesület a 2022-es évben folytatja az „L1-est(ek)” elnevezésű rendezvénysorozatát
 • Április 13-14. között ismét egy est-sorozat keretében mutatkoznak be az L1 Egyesület művészei, az L1-est(ek)-en. A szervezők bővítik az előadók körét, 2022-ben az NKA Imre Zoltán Program fiatal és pályakezdő alkotóinak produkciói is bemutatásra kerülnek.

2018-ban indította el „L1-est(ek)” című sorozatát az L1 Egyesület, ahol az egyesület művészei – aktuális rezidensek és tagok egyaránt – közös estek keretében mutatkoznak meg friss munkákkal, akár munkabemutatókkal. Az esemény lehetőséget ad az évközbeni találkozásra nemcsak a nézőkkel, de állandó helyszín nélküli szervezetként a konkrét művészi együttműködésre is. A hagyományos „L1-est(ek)” előadóinak körét az egyesület 2022-ben bővíti az NKA Imre Zoltán Program támogatásával, valamint annak célcsoportját jelentő fiatal és pályakezdő alkotók produkcióival. Különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a művészeknek mentorálásban is segítsenek, valamint online és offline interjú-sorozattal a nézőknek és egymásnak is bemutatják az alkotókat. 2017-ben került először kiírásra az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának első felhívása kifejezetten pályakezdő táncművészek, előadóművészek, alkotók számára. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal művészeknek a bemutatkozáshoz és segítse a pályakezdésüket. A két előadásnapon két különböző összetételű estét lehet megnézni; így 13-án a Bot / Gálos / Ellenbacher / Szász / Turós-Máté & Katona / Veres programot és 14-én a Berger & Weidmann / Branc & Szász / Fischer / Gálos / Ellenbacher / Ladjánszki & KET estet.

Az L1 Egyesület olyan előadásokat hívott meg a sorozatra, ahol az alkotó a független kortárs tánc stílusból érkezve alkot és társművészeket hív a produkció megvalósításához – az egyesület is elkötelezetten vallja a társművészetekkel való együttműködést, az összművészetiséget egy-egy alkotásnál –. Olyan produkciók is bemutatásra kerülnek, melyek már a korábbi években debütáltak, de azóta újragondolták őket, vagy az idei évben bemutatásra kerülő munkák, melyek megtekintésére kevés lehetőség nyílt. Az adott estek alkalmával a már L1-művészek munkáit kiegészítik a nem L1-művészek munkájával. Így egy szakmai közegbe ágyazva jelennek meg az alkotások.

Az L1-est(ek) során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a művészek mentorálását is támogassák: a főszervező L1 Egyesület, valamint Ladjánszki Márta művészeti vezető és házigazda nyújt mentori segítséget az alkotóknak. A meghívott művészeket azokba az estekbe is bevonják, ahol nem előadással vannak jelen, ezzel serkentik az egymásra figyelést és a szakmai közeg jelenlétét.

Az L1 Egyesület 2012 óta hivatalos rezidens-programja keretében mentorálással foglalkozik, ahol egy éven át, a program kezdetekor meghívás alapján, az utóbbi években pályázati rendszerben segíti a kiválasztott művészeket a saját alkotói kiteljesedésükben.

Program:

április 13., szerda – Bakelit M. A. C.

Az est térítésmentesen látogatható, mert a Köszönjük, Magyarország! program keretében valósul meg!

18.00 a kulTÚRA – irány a gyár! keretében

 • Szász Zsófia: Komolytalan jóslatok
 • Gálos László: Szelfimámor c. kiállítás megnyitója

19.00

 • Ellenbacher Ádám: Jelenetek/Scenes c. kiállítás megnyitója
 • Veres Flóra (Talking Bodies): Egy az Egyben
 • Bot Ádám: Homályállapot
 • Szász Zsófia: Komolytalan jóslatok
 • Turós-Máté Kinga Réka (TMK Alkalmi Társulás) & Katona Gábor: Prométheuszról…

április 14., csütörtök – Bakelit M. A. C.

Az este egy jegy megváltásával látogathó.

18.00 a kulTÚRA – irány a gyár! keretében

 • Veres Flóra (Talking Bodies): Az otthon emlékezete – bevezetés a kutatómunkába

19.00

 • Ana Fischer (L1-rezidens 2022): Interwoven-Connect! durational installation
 • Berger Gyula & ZéróPlusz TáncMűvek: Éntérképek (benne Naomi Weidmann CH)
 • Alja Branc & Szász Zsófia: Ne csináld, próbáld – work in progress
 • Ladjánszki Márta & Közép-Európa Táncszínház: EFFIGY / KÉPMÁS
 • Gálos László: Szelfimámor c. kiállítás
 • Ellenbacher Ádám: Jelenetek/Scenes c. kiállítás

Kísérőesemény: a PH21 Galériában 04.14-én nyílik Gálos László kiállítása.

Az előadás a Bakelit aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. A program az NKA támogatásával került megvalósításra.

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Főszervező: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület

Művészeti vezető, program-kurátor, házigazda: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Főtámogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA IZP Ideiglenes Kollégiuma, „Köszönjük, Magyarország!” program

Befogadó helyszínek, partnerek: Bakelit M. A. C., Fészek Fotó Stúdió

Médiapartner: Táncművészet, Színház Online

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/l1-estek-izp-modra-bergerweidmannbrancszaszfishergalosellenbacherladjanszkiket-132750

További információ:

http://l1.hu 

https://www.facebook.com/hirek.elegy/ 

https://bmac.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Április 17., a Hemofília Világnapja

A világnap idei mottója: „Mindenkit megillet az egyenlő hozzáférés a kezeléshez: ismerjük fel a vérzékenység …