Operabemutató a Bartók Tavaszon: norvég sztáríró kötetéből merít Eötvös Péter új alkotása 

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyik legjobban várt eseménye a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter Sleepless (Álmatlanság) című operájának magyarországi premierje. A komponista „opera-balladaként” definiált alkotása – amely a berlini Staatsoper felkérésére készült el 2020-ban – április 12-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben első alkalommal hallható koncertszerű előadásban. A magyarországi bemutatón a szerző vezényli új művét, amelyet neves nemzetközi szólóénekesek, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő.

A hosszú ideje ismét Magyarországon élő zeneszerző, Eötvös Péter legújabb – sorrendben a tizenharmadik – operája librettójához a norvég sztáríró, Jon Fosse Trilógia című kötetéből merített. A Sleepless „főszereplője két tizenéves fiatal, akik gyereket várnak, de semmijük sincs, kilátástalan a jövőjük, és a környezetükben élő felnőttektől sem számíthatnak segítségre. Valahányszor azt látja a fiú, hogy nem tud másként javítani a lány és a születendő gyermek helyzetén, sorra eltünteti az embereket, akik kiközösítették őket. Három gyilkosságot követ el, így végül felakasztják. És itt jön az opera fő kérdése: szabad-e egy tizenéves fiúnak a családja megmentéséért megölni azokat, akik megtagadták tőlük a segítséget?” – teszi fel a kérdést Eötvös Péter.

A zeneszerző az operái librettistájaként közreműködő Mezei Marival gyakran akár húsz-harminc kortárs irodalmi mű közül választja ki azt az alkotást, amely legjobban illik a színpadi zeneművet megrendelő operaház évados tematikájába. Emellett rendkívül fontosnak tartja, hogy operáinak szövege kortárs irodalmi alapanyagból származzon, mert véleménye szerint műve így képes a legtöbbet elmondani arról a korról, amelyben létrejött. „Egy színházi szerzőnek mindent ismernie kell, minden hatást keresztül kell engednie magán azért, hogy a megfelelő pillanatban el tudja azt helyezni valamelyik művében. Minél szélesebb az olvasmányaim palettája, minél színesebb körülöttem a hangzó kép, annál gazdagabb lesz az az anyag, amit én adok a közönségnek”  – fejti ki véleményét a zeneszerző a Bartók Tavasz Magazinnak adott interjújában.

Az április 12-i magyarországi bemutatón – amely egyúttal az opera első koncertszerű előadása lesz – az opera főbb szerepeiben Victoria Randemet, Linard Vrielinket és Katharina Kammerlohert láthatja a fesztiválközönség. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart a hazai premier alkalmából a szerző, Eötvös Péter vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az opera angol nyelven – magyar nyelvű nyersfordítás kivetítése mellett – hangzik el.

Többet is megtudhat a Sleepless című opera keletkezésének történetéről a Bartók Tavasz Magazin 2022-es kiadásában olvasható, Eötvös Péterrel készült interjúból, valamint a Bartók Tavasz blogjának ismeretterjesztő cikkéből.

A program leírása: https://bartoktavasz.hu/opera/20220412/etvs-peter-sleepless-almatlansag-8211-magyarorszagi-bemutato-132277-hu

Eötvös Péter: Sleepless (Álmatlanság) – magyarországi bemutató

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

  1. április 12., 19.00

Szereposztás:

Alida: Victoria Randem

Asle: Linard Vrielink

Anya / Bába: Katharina Kammerloher

Idős nő: Hanna Schwarz

Lány: Sarah Defrise

Fogadós: Jan Martiník

Férfi feketében: Tómas Tómasson

Csónakos: Roman Trekel

Ékszerész: Siyabonga Maqungo

Asleik: Arttu Kataja

Szextett: Samantha Britt, Alexandra Ionis, Rowan Hellier, Kristín Anna Guðmundsdóttir, Kirsten-Josefine Grützmacher, Alexandra Yangel

Hat halász: Matthew Peña, Sotiris Charalampous, Fermin Basterra, Jaka Mihelač, Rory Green, Jonas Böhm

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Eötvös Péter

Zenei munkatárs: Antony Shelley

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek budapesti és országos programjáról a bartoktavasz.hu weboldalon vagy a Bartók Tavasz programfüzetében találhatók. 

Az előadásokhoz kapcsolódó érdekességekért érdemes online is fellapozni a frissen megjelent Bartók Tavasz Magazint, vagy ellátogatni a www.bartoktavasz.blog.hu oldalra. 

- bdpst24.hu

Check Also

Mozgásra buzdít a Technogym a 2024-es párizsi olimpia kapcsán

Elstartolt a MOVE-ok gyűjtése Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, így a sport szeretete …