Új életre kel Czeizel doktor álma

Április 3-án lenne Dr. Czeizel Endre 87 éves, és hiába nincs már közöttünk 7 éve, szellemi hagyatéka a mai napig velünk él. A 2015-ben elhunyt orvos-genetikus professzor nevéhez számos, – világszinten is elismert kutatás, illetve prevenciós eljárás fűződik, mint pl. a magzatvédő vitamin vagy a minőségi családtervezés. Ez utóbbi Optimális Családtervezési Szolgáltatásként vált Magyarországon ismertté és népszerűvé a ’80-as években. S bár mára megszűnt a világon elsőként létrehozott, 34 központtal működő országos rendszer, most új életre kel Czeizel doktor egyik fő műve.

Czeizel Endre nyughatatlan, karizmatikus, teremtő ember volt. Magzatvédő vitamin, Optimális Családtervezési Modell, Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása, hogy csak néhányat említsünk azon eredmények közül, ami a maga idejében nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon ismertté tette a nevét. Emellett jutott ideje, ereje arra, hogy számos népszerű ismeretterjesztő tévésorozat és könyv alkotójaként a genetika, a születés, a várandósság, a magzati élet titkaiba kalauzolja el nézőit, olvasóit.

Nyilván nem lehet tudományos életművéből kiragadni egy momentumot, mint legfontosabb kutatási területet, de Czeizel doktor még életében megvallotta, melyekre a legbüszkébb. Ezek közé tartozik az Optimális Családtervezési Modell, melyre vitathatatlanul élete egyik fő műveként tekintett. A WHO által is támogatott program, aktív időszakában több tízezer fő részére nyújtott támogatást abban, hogy tudatosan készülhessenek fel a gyermekvállalásra, s esetükben bizonyítottan csökkent a koraszülések és fejlődési rendellenességek aránya.

Ezt a programot indítja április 4-ével újra a Czeizel Intézet azokon az alapokon, melyeket Dr. Czeizel Endre lefektetett, de modernizált, napjaink lehetőségeihez és kihívásaihoz igazított formában. Névadónk szellemi örökségét ápolva bízunk benne, hogy Optimális Családtervezési Szolgáltatásunkkal hozzájárulhatunk ahhoz a célkitűzéshez, hogy a gyermekvállalás tudatos és felelősségteljes döntés legyen, a várt csöppség egészségesen jöjjön a világra, a szülők pedig a várandósság minden pillanatát aggodalom nélkül, örömteli várakozással éljék meg. 

- bdpst24.hu

Check Also

Tony Leung Chiu-Wai szereplésével elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a …