Szépségipar: Egyre jobban képben vannak a magyar vásárlók

  • Jó évet zárt a 40 éves Helia-D

Az utóbbi évek tudatosabb vásárlókat, míg a járványhelyzet átalakuló keresletet hozott a kozmetikai és szépségiparban. A magyar Helia-D tapasztalatai szerint a járvány kevésbé volt hatással a forgalomra, de néhány ellátási csatornában már jelentkeztek problémák: egyes csomagolóanyagok, például pumpák, tégelyek és a készítményekhez szükséges néhány speciális anyag is több hónapos késésben van. Az idén 40 éves Helia-D árbevétele a folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően a piaci nehézségek ellenére tavaly elérte a 2 milliárd forintot. Idén új márkák és közös vállalkozások indulnak, és egy többszáz milliós beruházás keretében épül az új, korszerű eszközökkel felszerelt gyógynövény feldolgozó üzem és fejlesztő labor Veszprémben.

Nagyot ütött a kozmetikai iparon a koronavírus-járvány, a McKinsey tanácsadó cég összefoglalója szerint 2020-ban globálisan 33 százalékkal esett a dekorkozmetikumok forgalma, míg a szépségápolási kategóriában az összesített kiskereskedelmi forgalom 15 százalékkal csökkent. Azonban 2022-re éves szinten újra növekedést várnak a szakértők. 

Jól teljesített a 40 éves magyar márka

A nehézségek ellenére sikeres évet zárt a Helia-D. Budaházy Péter tulajdonos, ügyvezető igazgató elmondta, hogy folyamatosan növekszik az idén 40 éves márka: 2004-ben vették meg a brandet és a recepteket, és került újra magyar tulajdonba a cég. Ekkor 200 millió forint volt a forgalom, 2021-re a Helia-D Kft. árbevétele már meghaladta a 2 milliárd forintot. 

A 2004-es indulás óta egy 8 milliárd forint forgalmú cégcsoport is kinőtt a vállalkozásból, ugyanis a növekedés másik fontos eszköze a cégvásárlás, illetve közös vállalkozások alapítása volt. A cégcsoport legnagyobb tagja a veszprémi PL Beauty Cosmetics Kft., ami egy saját fejlesztő és mikrobiológiai laborral felszerelt, évi több mint 15 millió termék gyártására alkalmas korszerű kozmetikai termékgyártó cég. A PL Beauty Cosmetics a cégcsoport termékei mellett sok ismert nemzetközi kozmetikai márka termékét fejleszti és gyártja, és a termelés több mint 90 százaléka exportra, Nyugat-Európába és azon belül elsősorban a brit piacra megy. A csoport leggyorsabban növekedő vállalkozása a Geek&Gorgeous Kft, amelyet hét éve Rácz Judittal, a Krémmánia alapítójával közösen indított a Helia-D. A fiatal, tudatos vásárlókat megcélzó termékeket Rácz Judit fejleszti és a cégcsoport gyártja, és bár a hazai értékesítés is dinamikusan nő, az export még annál is gyorsabban.

A járványhelyzet a Helia D-t kevéssé sújtotta, a drogériáknak nem kellett bezárniuk a korlátozások alatt, de az idegenforgalmi helyeken a termékeladások szüneteltek és a kozmetikák is sokáig zárva voltak. A pandémia a vásárlói szokásokat azonban átalakította: a nemzetközi trendekkel összhangban a dekorkozmetikumok iránti érdeklődés az állandó maszk használat miatt visszaesett, viszont a fertőtlenítő termékek iránt lényegesen megugrott. 

Budaházy Péter szerint a globális ellátási láncok problémái és az alapanyaghiányok a múlt év végén kezdtek begyűrűzni, bizonyos csomagolóanyagok, néhány alapanyagnál az árak vagy lényegesen emelkedtek – például a glicerin és sok növényi olaj esetében – és egyes alapanyagok átmenetileg vagy tartósan elérhetetlenné váltak. A speciális anyagok között van olyan, ami féléves csúszásban van, de a Távol-Keletről érkező csomagolóanyagok és pumpák is több hónapot késnek, ez pedig jelentősen megnehezítheti a gyártást. Azt egyelőre még nehéz pontosan megítélni, hogy az ukrajnai háború milyen hatással lesz az alap- és csomagolóanyagokra.

A folyamatos termékfejlesztés a legfontosabb

A magyar szépségápolási piacra is a nyugat-európaihoz hasonló trendek érvényesülnek. Nő a természetes növényi alapú vegán és natúr termékek iránti kereslet, és a hatóanyag tartalom alapján történő tudatos termékválasztás. Egyre több vásárló keresi a lemosókat és a szérumokat, és alakít ki többlépcsős bőrápolási rutint. 

A másik erős trend a piacon, hogy a független nemzetközi minősítések egyre jobban számítanak a vevőknek. A Helia-D mindig is a növényi hatóanyagokra koncentrált, de az utóbbi években egyre fontosabbá vált, hogy a termékek „Vegan” minősítést kapjanak, ezért a Helia-D az angol Vegan Society-vel minősítetti már az ilyen termékeit, a veszprémi PL Beauty üzeme pedig a natúr termékek gyártására jogosító Ecocert minősítést szerzett 2021-ben.

Indulnak az új márkák, épül az új fejlesztő labor és üzem

A 2022-es évnek a Helia-D több beruházással vág neki: januárban elindult a Supernova Depil Wax szőrtelenítő termékek gyártása. A második negyedévben indul a Nora Beauty dekorkozmetikai márka, amely Ördög Nóra televíziós műsorvezető és a Helia-D közös vállalkozása. Tavaly megújult a gyógynövény alapú hajhullás elleni Regenero termékcsalád, és a Helia-D megvette a gyógynövény alapanyagot gyártó céget is. Az idén a gyógynövény feldolgozáshoz, a szőrtelenítő és a dekor termékek gyártásához épül a cégcsoport új, korszerű gyártógépekkel felszerelt üzeme Veszprémben. A több száz millió forintos beruházás része egy újabb fejlesztő labor létrehozása is. 

- bdpst24.hu

Check Also

A Night Verses lesz PLINI előzenekara 

A Night Verses rajongókra jó idők járnak, az instrumentális trió ugyanis idén nyáron PLINI vendégeként …