Intelligens épület vagy okosotthon?

Az elmúlt évtizedben nagyon sokat okosodtunk. Egyre több dolog lett okos, és már nem szeretjük annyival beérni, hogy csak a mobilunk az. Az okostelefon és az okostévé után egyre inkább szeretnénk, ha az otthonunk is okossá alakulna, ráadásul egyre több olyan eszköz kerül forgalomba, amely már eleve rendelkezik ’smart’, azaz okos funkcióval is. Ingatlanhirdetésekben gyakori kifejezés lett az okosotthon, sőt az intelligens épület kifejezés is. De vajon tisztában vagyunk-e vele pontosan, hogy mit is jelentenek ezek a fogalmak? 

Intelligens épület, okosotthon vagy okos eszközökkel felszerelt otthon?

„Sokan teszik fel ezt a kérdést, mert valóban könnyű keverni a gyakran hallott, misztikusnak hangzó kifejezéseket” – kezdi Nagy Magdolna, épületautomatizálás-szakértő. – „Az intelligens épület emberi beavatkozás nélkül, vagy minimális beavatkozással optimálisan működteti a kívánt funkciókat egy rendszeren belül. A rendszer részét képezheti gyakorlatilag bármi, ami a villamoshálózat része. Egy intelligens épület kialakítása ideális esetben már a tervezőasztalon kezdődik, de lehetőség van akár meglévő épületeknél is.  

Okosotthon egy vagy több különböző gyártó termékével/rendszerével fedjük le a kívánt funkciókat. Ilyen esetben az okostelefonunkról tudjuk irányítani egy applikáció segítségével az adott funkciót vagy ellenőrizni tudjuk az adott eszköz, ebben az esetben nem beszélhetünk automatizálásról, hiszen emberi beavatkozással szükséges vezérléshez. Ilyen esetben már okos otthonról beszélünk, viszont számtalan lehetőségtől esünk el, amely adott lenne egy intelligens épület esetében. 

És meg kell említenünk az okos eszközökkel felszerelt otthonokat is, amikor használnak ugyan valamilyen okos megoldást tartalmazó berendezést, de ezek nem kapcsolódnak egymáshoz, de lehetnek külön gyártó termékeit és nem feltétlen fednek le egy teljes funkciót. Ilyen esetben nem beszélhetünk okos otthonokról.

HelloFuture csapata tervezőként és kivitelezőként is segít megtalálni az optimális eszközöket és megoldásokat egyebek között fűtésvezérlés, világításvezérlés, árnyékolástechnikai automatizálásara, valamint a beléptető rendszerekre és biztonságtechnikára. 

„Mindig a feladathoz és az igényeknek megfelelően javaslunk rendszert. Ma már nem számít luxusnak az épületautomatizálás, magánlakásoknál és ipari területeken egyaránt nagyon gyakori az „okosítás” – mondja Nagy Magdolna. – „Amikor megkeresnek minket, egyik legfontosabb kérdés, hogy új építésű vagy már meglévő az épület, van-e lehetőség hozzányúlni a villamos hálózathoz. De ha nincs, az sem gond, mert akkor aszerint választunk technológiát, itt dől el, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli rendszert ajánlunk.”

Mindkét esetben épülhet ki komplett rendszer, minden funkciója ugyanúgy alkalmazható. A beépítendő rendszer árát nem elsősorban ez befolyásolja, hanem az, hogy mennyi funkció kerül bele, mekkora épületről van szó, milyen bonyolultságú programozásra lesz szükség. A szakértő szerint egy komplett épületautomatizálás átlagosan egy új épület bekerülési értékének 5 %-as körül mozog, de természetesen az igények határozzák meg a végleges összeget. 

Néhány egyszerű példa még, hogy egy 21. századi intelligens épületek milyen további hétköznapi dolgokban is segítheti életünket: 

  • elmaradnak a felesleges mozdulatok, hiszen intelligens otthon esetén a távozásnál automatikusan alvó üzemmódba kerülhet az épület. (a gépészet készenlétbe kapcsol, a világítás lekapcsolódik, a riasztó bekapcsol, ajtó bezáródik)
  • bármilyen történésnél értesítést kapunk a telefonunkra és azonnal tudunk reagálni ( betörés, beázás, vagy akár csomagérkezés esetén)
  • használjuk akár a helyiségenkénti zenehallgatás előnyét, akár minden helyiségben különböző stílusú zenéket hallgathatunk. 

- bdpst24.hu

Check Also

Kádár-kocka-kiállítás a Skanzenben

A KOCKAHÁZ. LAKÓHÁZ, ÉLETFORMA ÉS ANNAK REPREZENTÁCIÓJA A KÁDÁR-KORBAN címmel nyílt kiállítás június 21-én a …