Freeszemle – A művészet szabad!

  • 2022. május 10-15

Második alkalommal szervezi meg FREESZEMLE elnevezésű fesztiválját a Freeszfe.  A MŰVÉSZET SZABAD! alcímet viselő eseménysorozat, melynek központi témája a szabadság, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg május 10-15. között. A hatnapos rendezvény során független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai tekinthetőek meg, de lesznek beszélgetések, egyetemi előadások, találkozók civil szervezetekkel és ismét megrendezésre kerül a korábban már nagy sikert aratott jótékonysági aukció is.

A filmes programban a független filmeké a főszerep, olyan alkotásokat vetítenek, amelyek mindenféle állami támogatás nélkül készültek. 

A nagyjátékfilmes mezőnyben látható lesz Szimler Bálint Balaton Method című munkája, amiben 17 hazai zenekar és több száz zenész működött közre. Az egészestés zenei tabló teljes egészében közösségi finanszírozásból valósult meg, operatőre az a Rév Marcell, akit a legtöbben talán az Eufória című film kapcsán ismernek. Ugyancsak ő az operatőre a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része című filmjének, melynek főhőse Gróf Batthyány Ervin, az anarchizmus tanainak hirdetője, aki 100 évvel halála után újra feltűnik, hogy még egyszer megkísérelje elméletei gyakorlati kivitelezését. Megnézhetik az érdeklődők Hajdu Szabolcs westernjét, a Délibábot is, a magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, akinek menekülnie kell a hatóságok elől egy eladott mérkőzés után. Műsorra kerül Pálfi György Mindörökké című, a jövőben, egy militarizált magyar faluban játszódó alkotása, aminek különös hangsúlyt ad, hogy épp az ukrán–orosz háború kezdetén jelent meg a hazai mozikban.

Egészen különlegesnek ígérkezik a dokumentumfilmes szekció, csak olyan, ritkán vetített munkákat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint Csillag Ádám Dunaszaurusz című 1988-as alkotása, ami a bős-nagymarosi vízlépcső körüli vitát, a hatalmas beruházással kapcsolatos tényeket, problémákat és ellentmondásokat mutatja be – a környezetvédelmi kérdést társadalmi és politikai közegbe ágyazva, vagy Forgács Péter két filmje: a 2001-es Bibó Breviárium a XX. század egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójának, Bibó Istvánnak máig érvényes gondolatait és nézeteit hozza közel a nézőhöz, a Kemény György 80. a grafikusművész nyolcvanadik születésnapjára készült 2016-ban. 

A fesztiválon bemutatkoznak a Freeszfe filmes hallgatói is. A Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező, filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmjét vetítik. (a filmek rendezői: Elek Judit, Farkas Áron, Farkas Marcell, Forrás Anna, Kajlik Eszter, Karácsony Péter, Ladányi Jakob, Márton Dorottya, Olasz Renátó, Rudolf Olivér, Székely Szabolcs, Török Marcell, Varga Gábor, Vermes Dorka

A FREESZEMLE színházi kínálatában a Freeszfe hallgatóinak rendezéseit mutatják be.  Sipos László Márk végzős színész hallgató több előadást is jegyez rendezőként (és íróként), mostani darabja az XX84., mely a disztópikus revü műfaji megjelölést kapta, Orwell 1984 című regényének személyes hangvételű színpadi adaptációja. Két előadással jelentkeznek a végzős bábrendező hallgatók: Fodor Orsolya Brecht Kaukázusi krétakörét dolgozta át, A krétakör című tantermi előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe olyan jólismert művészek közreműködésével, mint Mészáros Blanka, Bánfalvi Eszter, Ficza István és Feczesin Kristóf. Siflis Anna Igen, nem! című előadása retrospektív kiállítás a nemiség nehézségeiről.

A harmadéves dramaturg hallgatók, Kárpáti Péter és Fekete Ádám növendékei, rendezőként debütálnak. Szauer Lilla a Dybbuk című kabbalista játékot, Zrínyifalvi Eszter a Leláncolt Prométeusz című zenés lázadástörténetet viszi színre, rendhagyó előadás helyszíne lesz a Király Gyógyfürdő: Al Farman Petra a Soharóza kórussal mutatja be a Torkolat című alkotás, ami egy szülés-születéstörténetet dolgoz fel és a témát körüljáró kérdéseket fejteget. A darab a bemutatót követően egyetlen alkalommal, csak a fesztiválon lesz látható.

Fontos beszélgetések zajlanak majd a Freeszemlén.  Naponta két kerekasztal-beszélgetést szerveznek, melyekben olyan fontos és aktuális témákat boncolgatnak szakértők segítségével, mint a szakszervezetek és a polgári engedetlenség, a családon belüli erőszak, az örökbefogadás, vallási és hitkérdések, hogy kié egy nő méhe, hogyan éli meg a háborút egy átlagember, milyen sztereotípiáktól szenvedünk? A fesztivál vendége lesz minden nap egy-egy civil szervezet. Folytatódik a Free Egyetem sorozat is, ahol a Freeszfe oktatói (Gábor György, Majtényi László, Rihay-Kovács Zita, Pál Mónika, Báron György) tartanak nyílt egyetemi órákat. 

A fesztivál fő helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ. 

Egy napra azonban a CEU-Középeurópai Egyetem Nádor utcai épületének kapui is kinyílnak: május 14-én, szombaton az érdeklődők nyílt órákon vehetnek részt, ahol megismerhetik a jövő tanévben induló képzéseket, bepillanthatnak próbákba, egyetemi előadásokba. Este pedig személyesen vehetnek részt a második alkalommal megrendezésre kerülő Jótékonysági Aukción, és licitálhatnak olyan tárgyakra, mint a legendás Krétakör társulat Hamlet.ws előadásának szövegkönyve, a Magyar Filmszemle albuma vagy a Külön falka című film emblematikus kellékei.

Jegyvásárlás április 5-től.

Részletes információk a programokról: https://www.freeszfe.hu/freeszemle-2/

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …