A két éves VerShaker rendhagyó trilógiával ünnepeli születésnapját

Három fesztiválon, három különböző korosztály színészeivel, három különböző stílusú műsor keretében készítettek költészet témájú videósorozatot a VerShaker YouTube-csatorna alkotói. Horváth Csenge, a veszprémi Petőfi Színház fiatal színésznője, Orosz Ákos és Tóth András, akiket leginkább a Vígszínházból ismerhet a szélesközönség és a nemsokára 80. születésnapját ünneplő Fodor Tamás mondanak, énekelnek verset és beszélgetnek róla a VerShaker házigazdájával, Zoltán Áronnal.

Április 11-én, a költészet napján lesz két éve, hogy elindult a VerShaker költészet témájú YouTube-csatorna Zoltán Áron (a Vígszínház Junior Príma díjas színészének) vezetésével. A versmondásvideókkal egybekötött, sokszor érzékeny, személyes témákat boncolgató stúdióbeszélgetések mellett az elmúlt évben számos fesztiválon, élőben is találkozhatott a közönség a VerShakerrel. Az évforduló alkalmával egy három videóból álló sorozatot mutat be a csatorna, melynek epizódjait három különböző fesztiválon rögzítették, a Művészetek Völgyében, a Ráday utca reSTART Feszten és a veszprémi Holtszezon Irodalmi Fesztiválon. 

A videók – amellett, hogy szórakoztató és elgondolkodtató, tartalmas kikapcsolódást nyújtanak mindenkinek, középiskolás kortól időskorig – a magyar lírai költészet örökérvényű remekműveit járják körbe, oly módon, hogy az előadóművészek személyes élménybeszámolóin, alkotói elemzésén keresztül a versek különleges, intim dimenziójába nyerhet betekintést a közönség.

A sorozat első epizódja március 26-án 18 órától látható, ezen a linken. A Holtszezon nyitóprogramjaként a Veszprémi Petőfi Színház vezető fiatal színésznőjével, Horváth Csengével beszélgetett Zoltán Áron. Tóth Árpád Lélektől lélekig című verse kapcsán többek között a versmondó előadóművész külső-belső útjáról, a személyes világképét meghatározó élményekről és a lírai költészet és a magány kapcsolatáról gondolkodtak közösen. Az epizód beharangozó videójában a főszervező, Varga Richárd, valamint Ugron Zsolna és Can Togay mutatják be az idén első alkalommal megrendezett irodalmi fesztivált. A videót itt lehet megtekinteni.  

A sorozat második, születésnapi részében a 2021-es nyár elevenedik meg újra, a Művészetek Völgye, ahol a POKET zsebkönyvek udvarában minden nap újabb programmal jelentkezett a VerShaker. Egyúttal a fesztiválműsorokból készült VerShaker Offline videók sorát zárja le a Versmegzenésítés challenge, amelyben Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron színművészek egy, a közönség által megszavazott verset adnak elő, saját megzenésítésükben. A három szélsőségesen különböző alkatú és személyiségű művész, egyszersmind jó barátok, egymástól függetlenül dolgozták fel Tóth Árpád Körúti hajnal című versét, melyet először csak az élő műsor keretében mutathattak be egymásnak is. A megzenésítések kapcsán az előadók rendhagyó módon, saját önismereti útjukon keresztül tárják fel a költemény titkos mélységeit, nem kímélve egymást ismeretségükből eredő személyes jellegű felismeréseiktől sem.

A trilógia harmadik részében pedig a Stúdió K Színházba látogathatunk el, a budapesti Ráday utcában megrendezett őszi reSTART Feszt keretében. Itt a színház alapítójával, Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész-rendezővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával készült beszélgetés. Petőfi Sándor, József Attila versei kapcsán többek között az előadóművész felelősségéről, a tájköltészetben rejlő előadóművészi lehetőségekről, és vers változékony piacáról mesél a Fodor Tamás, aki egyszersmind nagymúltú versmondó is egyben. A videó tervezett bemutatója április 30-a, szombat.

Az alkotók a sorozatot mindenkinek sok szeretettel ajánlják, azoknak is, akik szeretnek egy-egy költeménnyel hosszabban elidőzni, de azoknak is, akik még nem találtak rá a versolvasás bensőséges élményére, de nyitottak arra, hogy az iskolai élményeiket felülírva, új megvilágításban találkozzanak lírai művekkel.

- bdpst24.hu

Check Also

Örvényesvölgy Fesztivál: Matteo Bocelli luxus turnébusszal érkezik Magyarországra

Jövő héten startol az Örvényesvölgy Fesztivál nemzetközi sztárokkal és kulturális programokkal Matteo Bocelli az Örvényesvölgy …