Felczak Gála: Átadták a Wacław Felczak-díjat

Március 23-án a Lengyel-Magyar Barátság hivatalos ünnepnapján első ízben került megrendezésre a Felczak Gála a Magyar Tudományos Akadémia épületében. A Gálaesten a közel kétszáz meghívottat Biernacki Karol az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, valamint Rosonczy-Kovács Mihály, a lengyel-magyar barátság és együttműködés további elmélyítését célzó Alapítvány kuratóriumának tagja, lengyel–olasz politikai elemző köszöntötte.

A beszédek után került sor az Alapítvány eddigi munkásságát bemutató imázsfilm premierjére, majd első ízben átadták a Felczak-díjat, melyet az Alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozott létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő lengyel–magyar barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárultak. Idén – egyszeri alkalommal – három díjazott vehette át a kitüntetést. 

Kiss Gy. Csaba polonista, irodalomtörténész, kultúrtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és az ELTE címzetes egyetemi tanára.

Kovács István polonista, diplomata, történész, író, költő és lengyel irodalmi műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

Petneki Áron polonista, művelődéstörténész, a Varsói Egyetem nyugalmazott tanára, a krakkói  Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar-Lengyel Történész vegyesbizottságának elnöke.

A díjazottak az Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész által megálmodott különleges anamorfózist vehettek át. A díj szimbolikus jelentőségű, különlegessége, hogy az apró részletekből összeálló grafika egy fémhengerre vetül, és így elevenedik meg az Alapítvány névadójának arcképe. 

A rendezvény ifj. Balázs Elemér Junior Prima díjas zongoraművész és zeneszerző zongorajátékát követően álló fogadásos vacsorával folytatódott, ahol a lengyel és magyar konyha ízeit kóstolva találkozhattak a hazai lengyelség képviselői, illetve a lengyel és a magyar nemzet közötti barátság elmélyítésért dolgozó szakemberek, polonisták. 

A Gálán Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezetével, az évente több százezer embernek segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve az Alapítvány adománygyűjtést is szervezett az Ukrajnából menekült emberek megsegítésére. A Gála helyszínén a résztvevőknek lehetőségük volt pénzbeli adományaikat elhelyezni a szervezet gyűjtődobozába.

Az Alapítvány imázsfilmje március 24. 19 órakor jelenik meg a wfa.hu oldalon és az Alapítvány Facebook oldalán, ahol hamarosan a Felczak Gáláról készült fotóalbum és videós összefoglaló is megtalálható lesz. 

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …