Egy csónakban evezünk! – Az autizmus világnapjának margójára

Az autizmus spektrum zavar több mint 100 millió embert érint a Földön, mégis keveset beszélünk a jelentőségéről. Fordítsuk figyelmünket a megismerés, elfogadás és lehetőségteremtés irányába április 2-án, ami 2008 óta hivatalosan is az Autizmus világnapja! Hogy miképp tehetjük mindezt? Arról Wermeser Anita, a Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért szervezet elnöke mesél!

Sem nemzetközi szinten, sem Magyarországra vetítve nem állnak rendelkezésünkre pontos adatok arról, mennyi ember helyezkedik el a spektrumon. Az autizmussal kapcsolatos vizsgálatok folyamatosan újabb és újabb felismeréseket hoznak a szakemberek számára, amik közelebb visznek minket ehhez az egyedülálló, ezerszínben pompázó spektrumzavarhoz. Pont a sokszínűség az, ami mind a szakembereknek, mind a szülőknek nehézséget okoz az autizmussal élők nevelésében és ellátásban. 

Nyíregyházáról egyedülálló kezdeményezés indult azért, hogy az autizmussal élő gyermekek és családjaik újra stabil talajt érezve a lábuk alatt barátságokat kötve támogassák egymást egy fejlesztő folyamat során. Wermeser Anitát, a Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért szervezet Civil elnökét kérdeztük a Civil díjra jelölt Élj – Együtt lenni jó táborról.

Anita maga is autizmussal élő gyermeket nevel. Amikor megkapta a diagnózist kisebb lányáról, felkeresett számos csoportot, ami az érintetteket tömöríti. Meghökkentette az az elkeseredettség és beszűkült világ, amit tapasztalt. „Rá kellett jönnöm, hogy sokan nem tudják, mit tehetnek gyermekükért, ahogy azt sem, hogyan őrizhetnék meg kapcsolatukat a világgal, a neurotipikus gyermekeket nevelő barátaikkal, vagy egyszerűen, hogy sétáljanak úgy végig az utcán, hogy ne pásztázzák őket kérdő és ítélkező tekintetek.” – emlékszik vissza. – „Pont ez a felismerés hozta el a tábor ötletét. Úgy éreztem, kell egy hely, ahol a szülők kapcsolódhatnak egymáshoz, egy támogató és befogadó közegben úgy, hogy közben gyermekük napi fejlesztése és ellátása a legjobb minőségben valósul meg.”

Anita és az Egyesület immáron harmadik családi fejlesztő élménynyaralását szeretné megszervezni. 

„Amiben egyedüliek vagyunk az országban, az az, hogy nem tábort, hanem komplett családi nyaralást biztosítunk az autizmusban érintett családoknak. Szállással, napi háromszori étkezéssel, egész napos terápiás lehetőséggel az érintett gyerek, a testvéreik és a szüleik részére. Ha eljut a gyerek egy fejlesztésre, a testvérek és a szülők kezét elengedi a rendszer.
Nálunk a gyerekek az olyan autizmus-specifikus terápiákat próbálhatják ki, mint például a kutyás-lovas terápia, mozgásterápia, valamint a fejlesztőpedagógus, drámapedagógia, illetve kézműves terápia. A szülőknek, pedig családterápiával, diagnózis-feldolgozással, relaxáló masszázzsal, valamint párkapcsolati stand-uppal készülünk. Mindez a programkínálat, a nyaralás hét napjából, hét napon keresztül, folyamatosan rendelkezésükre áll.”

A családok többsége nem engedheti meg magának, hogy kifizessen egy ilyen komplex táborhoz kapcsolódó részvételi díjat, ezért az Egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy az autizmussal érintett fiatalok részére ingyenesen, a hozzátartozók számára pedig jelképes összegért, mindössze 15.000 forint részvételi díjért biztosítsa az élménynyaraláson való részvételt.

Ehhez idén tavasszal jótékonysági licitet indítottak, hogy a pályázati források mellett egy, a közösséget is jobban építő formában gyűjtsenek adományokat a tábor megvalósulásához. Továbbá Anita, több mint 20 éves túravezetői tapasztalatát latba vetve 2020-tól kezdve vízitúráinak teljes bevételét a tábor megvalósítására fordítja.

„Az egyik kisfiú, aki úgy gondolta, ő maga a Marsról származik, a tábor utolsó napján megosztotta velünk, hogy talán nem csak a Marson, itt a Földön is jó élete lehet, ha mindenki úgy fordul majd felé, mint mi.”

Egyesület Facebook oldala:https://www.facebook.com/vizityuk

Tábor Facebook oldala: https://www.facebook.com/eljegyuttlennijotabor

Egyesület honlapja: https://vizityuk.hu/

Videó a táborról: https://fb.watch/bX–C7iO_B/

Videó a jótékonysági vízitúráról: https://fb.watch/bY02i50VzG/

- bdpst24.hu

Check Also

Generali Gyerek Sziget: Áció, káció, Gyerek Sziget

A vakáció idén is a Generali Gyerek Szigeten kezdődik, ahol a három napon át énekesek, …