Életünk alappillérei: Mire tanítja a gyerekeket a természettudományos oktatás?

Matematika, biológia, kémia, fizika – diák korunk reál tárgyai. Felnőttként már alig jut eszünkbe, hogy amit a világról tudunk, annak nagy részéről ezeken a tanórákon hallottunk először. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat létrehozó Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több, mint húsz éve dolgozik azért, hogy felhívja a figyelmet a természettudományos tárgyak oktatásának fontosságára és azon pedagógusok munkákájára, akiknek köszönhetően a diákok széles látókörű felnőtté válhatnak.

A természettudományos ismeretek elsajátítása nemcsak a jó felvételi pontszámok miatt fontos. Ezek a kifejezetten korán megszerzett ismeretek alapozzák meg hogyan bánunk a pénzzel, mit teszünk egészségünk megőrzésért, vagy éppen hogyan óvjuk környezetünket. Az oktatás minősége különösen fontos e tárgyak esetén, hiszen azok a gyerekek, akik megfelelő, bevonó oktatást kapnak, tanulás közben az ismeretanyagon kívül olyan gondolkodási és problémamegoldási képességet sajátíthatnak el, amelyek a mindennapi élet területeinek széles spektrumán szükségesek. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat létrehozó Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért hosszú idő óta dolgozik azon, hogy megtalálja és elismerje azoknak a tanároknak a munkáját, akik odaadással tanítják és képzik a jövő generációját.

“Részesei vagyunk mindannyian a természetnek. Jó dolog az, hogyha senki nem a képzelgések és hiedelmek alapján hozza létre a saját életszemléletét, hanem tudja, mi, és miért történik maga körül.– mondta el a 2021-ben Rátz Tanár Úr Díjjal elismert házaspár, Pápai Gyula és Pápai Gyuláné.

Milyen, mindenki életében fontos tudást alapoznak meg a természettudományt oktató tanárok? Az élet mely részeire készíti fel a diákokat a természettudományos oktatás?

Eligazodni a számok között 

A matematika nemcsak a kockás füzet fölötti görnyedéstől szól. Ha a matematikát jól oktatják, az praktikus intelligenciát fejleszt, és pénzügyi tudatosságra nevel. A gyermek azáltal, hogy az iskolában matematika órán megtanulja, hogy hogyan ossza be a zsebpénzét, alapot építhet akár a saját fizetésének beosztásának, a családi költségvetés elkészítésének, vagy akár az élete során elkerülhetetlen fontos pénzügyi döntéseknek.

Megismerni a testünket és a minket körülvevő világot

Azáltal, hogy biológiát tanulnak a diákok, megismerik a saját testüket, annak működését, a testtudatosság pedig segít az egészségtudatos élet vezetésében is. A tudás arról, hogy mi történik a testben a szív dobbanásakor a mellkasban, hogyan áramlik a levegő, vagy éppen hogyan épül fel az izomzat, segít megérteni az egészséges működést, így felismerni azt is, amikor valami nincs rendben. Ha valami éppen nem működik jól a szervezetben, a kémiai ismeretek alapul szolgálnak a gyógyszerek hatóanyagainak és működésének értelmezéséhez. A vegyszerek ismerete pedig egy egészséges és biztonságos háztartás vezetésében segít, amelynek szintén a kémia az alapja.

Létrehozni valamit a változó világban

A reáltárgyak a folyamatosan fejlődő modern világ megértéséhez is hozzájárulnak. Az új technológiák működésében való jártasság és a fizikára alapuló műszaki ismeretek ötvözete pedig olyan korábban elképzelhetetlen innovációkat hoz létre, mint egy okos otthon vagy éppen egy okos város. Azonban nemcsak a meglévő technológiák megértéséről van szó, de a fizika órán az iskolapadban elektromosságról tanuló gyerekek közül kerülhet ki az a diák, aki majd áttörő felfedezéseket tehet.

 Megóvni környezetünket

A természettudományos tantárgyakon keresztül a diákok nemcsak önmagukról kapnak képet, hanem az őket körülvevő világról is. A kémia tudományában való jártasság segít minket abban, hogy képesek legyünk egyes jelenségeket alapvetőbb jelenségekre visszavezetni. Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások felelős felhasználásának megértésében is segítségünkre lehet, aminek még sosem volt ekkora jelentősége, mint napjainkban. A már általános iskolában megszerzett tudás segíthet megérteni a bolygónkon történő változásokat és elsajátítani egy olyan életvitelt, amellyel egy zöldebb jövőt hozhatnak létre.

www.ratztanarurdij.hu 

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …