„Úti cél: REMÉNY”- finisszázs

  • A nemzetközi gyermekvonat-akció a két világháború között

A Budapesti Történeti Múzeum szervezésében létrejött „Úti cél: REMÉNY” című kiállítás elérkezett a végső állomására. Az érdeklődő látogatók háromnapos finisszázs keretében vehetnek részt az esemény záró programjain 2022. március 25. péntek és március 27. vasárnap között. A programokon többek között lehetőség lesz tárlatvezetésen, zenés irodalmi esten, színházi produkción, filmvetítésen is részt venni.

A finisszázs első napján Perényi Roland és Réthelyi Orsolya kurátorok vezetésével nyílik alkalom tárlatvezetésre, majd ezt követően zenés irodalmi összeállítás fogja kitölteni a kora esti órákat, Fullajtár Andrea színházi előadásában. A hétvégi eseményeken a múzeumi előadások, tárlatvezetések, koncertek és diplomáciai fogadások lesznek fókuszban, méltatva a nemzetközileg létrejött nívós időszaki kiállítást, amely több nemzet összefogásaként hívta életre a múltat a szemünk előtt. Az eseménysorozat záró akkordját a múzeumi filmklub és az utána következő pódiumbeszélgetés fogja kiteljesíteni, amely programok ingyenesen elérhetők minden látogató számára. 


„A Budapesti Történeti Múzeum kiemelt küldetéstudata a városlakók minél szélesebb körben való megszólítása és bevonása az intézmény életébe történelmünk megismerése által, nem megfeledkezve arról, hogy a belföldi és külföldi turisták is itt ismerkedhetnek meg Budapest történelmével, így nem mindegy, hogy milyen emléket visznek haza a főváros múzeumáról”– mondta Népessy Noémi, az intézmény főigazgatója. Az emberség, összefogás, történelmünk kihívást jelentő időszakában való helytállás a mai napig pozitív példaértékű, amelynek páratlan bemutatása volt az „Úti cél: REMÉNY” című kiállítás.

Az első világháborús vereség, majd az azt követő forradalmak súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az állandósult élelmiszer- és nyersanyaghiány, az ellátási gondok, a társadalom elszegényedése 1919 végére vált a legsúlyosabbá. Ehhez járult még a megszállt, majd a trianoni békét követően a Magyarországtól elszakított területekről érkező menekültek tömege. 

A válságos időszak a gyermekek számára jelentette a legnagyobb megpróbáltatást. Ezt ismerték fel különböző magyar és külföldi szervezetek, magánszemélyek és egyházak. Az összefogás eredményeképp született meg az a több európai országot érintő segélyprogram, amely kiállításunk fő témáját adja. A segélyakció során sok, olykor generációkon is átívelő kapcsolat jött létre a magyar és a külföldi befogadó családok között.

A húszas években zajló segélyprogram során Hollandia, Belgium, Svájc, Svédország és Anglia fogadott be magyar gyermekeket. Az akció során több mint 60.000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire néhány hónapos, de olykor évekig elhúzódó külföldi tartózkodást követően „feltáplálva” térhessen haza. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.

A nemzetközi gyermeküdültetés jóval több volt puszta segélyakciónál.  A résztvevő magyar gyermekek közül sokuknak egész életükre meghatározó élményt jelentett a külföldön töltött idő. Számos olyan művészről (F. Györffy Anna, Petrich Kató, Heller Andor, Karády Katalin), a tudományos, egyházi és kulturális élet fontos szereplőiről (Bibó István, Regőczi István) tudunk, akiknek későbbi pályáját meghatározták a befogadó országban szerzett élmények.

Támogatók: KU Leuven, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Holland Külügyminisztérium, Flamand régió, Svájci Nagykövetség Magyarországon
Tudományos tanácsadók: Maarten J. Aalders, Ablonczy Balázs, Hajtó Vera, Roeland Hermans


Időszaki kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban
2021. december 10. – 2022. március 27.
Kurátorok: Dr. Perényi Roland történész, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum igazgatója; Dr. Réthelyi Orsolya történész, irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Néderlandisztika Tanszékének vezetője

Finisszázs program:

2022. március 25. péntek
15.00 Tárlatvezetés a kiállításban
Perényi Roland és Réthelyi Orsolya, kurátorok
17.00 Zenés irodalmi összeállítás
„Hollandia. Hol most magyar gyermekeknek, vendégotthont ad emberszeretet.”
18.00 Színház a múzeum
Fullajtár Andrea előadásában: EL! (Karádyáda)
Karády- monodráma
Írta: Bán Zsófia
Rendezte: Pelsőczy Réka
Az előadás után beszélgetés a szerzővel és a művészekkel

2022. március 26. szombat
11.00 Múzeum előadás
Holland-belga-magyar kapcsolatok a gyermekvonat-akció tükrében
Előadók: Ablonczy Balázs, Maarten J. Aalders, Hajtó Vera, Roeland Hermans, Perényi Roland és Réthelyi Orsolya
13.30 Tárlatvezetés a kiállításban
Perényi Roland és Réthelyi Orsolya, kurátorok
15.00 Összeforrt Sorsok
Kerekasztal-beszélgetés a leszármazottakkal
Moderátor: Réthelyi Orsolya
16.30 Diplomaták köszöntője
17.00 Frido Diepeveen és a Sastipen Cigányzenekar- Koncert és fogadás

2022. március 27. vasárnap

10.30 Múzeumi filmklub
Mayer Béla: A hollandi szív (2021)
Száraz Eszter: Tapintat (2021)
A vetítés után beszélgetés a rendezőkkel
13.30 Tárlatvezetés a kiállításon
Perényi Roland és Réthelyi Orsolya kurátorok
15.30 Múzeumi Filmklub
Hilde von Oostrum: Irány Hollandia! (1987)
Deésy Alfréd: A holland szív (1924)
A vetítés után beszélgetés

A finisszázs programjai ingyenesen elérhetőek a látogatók számára.

- bdpst24.hu

Check Also

Fashion Show és VIP varázs a Soundon

Lakatos Márk ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákkal …