Percenként mérő, folyamatos cukormonitorozó rendszert dob piacra a 77 Elektronika Kft.

A cukorbetegek és kezelőorvosaik is részletesebb képet kaphatnak a szervezet cukorháztartásáról annak a folyamatos cukormonitorozási rendszernek köszönhetően, melyet a száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. dob piacra márciusban. A mobil applikációval összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájában percenként új cukorértéket mérni a betegnek, aki azonnal megoszthatja eredményeit orvosával vagy családtagjával. A valós idejű, folyamatos glükózmonitorozásnak köszönhetően a pácines és orvosa is betekintést nyerhet abba, hogy például az étkezés, a sportolás, vagy egyes gyógyszerek hogyan befolyásolják a beteg cukoranyagcseréjét. A készülék képes időben figyelmeztetni a beteget a veszélyes értékekre, akár alvás közben is.

Magyarországon az ujjbegy-szúrásos vércukorszint-ellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára.  A Dcont® vércukormérő termékcsaládot fejlesztő és gyártó, száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika cégcsoport a mai napig vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon. Az általuk fejlesztett vércukormérő termékcsalád egyes típusai egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban is kommunikálni a betegekkel. A Dcont® család legújabb típusai elsőként a világon ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Az „okos” vércukormérő készülékeik pedig összekapcsolhatók a szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is.

Valós idejű, folyamatos visszajelzést ad

A magyar hi-tech vállalat 2022. márciustól tovább bővíti a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközportfolióját és az olasz A. Menarini Diagnostics-szel együttműködve itthon is piacra dobják a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert (continuous glucose monitor, CGM). 

A bárki számára hamarosan elérhető készülék abban különbözik az ujjbegyes vércukorméréstől, hogy a CGM valós idejű (percenként mér), dinamikus információt nyújt a glükózszint-változás sebességéről és irányáról, míg a hagyományos vércukormérő csak egy rövid „pillanatképet” ad a glükózszintről. A GlucoMen Day-t használó beteg így folyamatosan visszajelzést kap arról, hogy az étrend, a testmozgás és az alkalmazott diabétesz gyógyszerek, vagy az inzulin milyen hatással van a glükózanyagcseréjére. 

Mindennek köszönhetően a páciens és a kezelőorvosa is részletesebb képet kaphat a beteg szervezetének cukorháztartásáról, a bőrre helyezett szenzor segítségével kiderülhet, hogy mi okozza a vércukorszint nagymértékű változásait, és így kielemezhető, mit szükséges változtatni az alkalmazott terápiában. 

A szenzort fájdalommentesen, tű nélkül a bőr felszíne alá helyezik egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor a nap 24 órájában percenként méri annak értékét, és automatikusan továbbítja azt a ráépített adattovábbító segítségével egy okostelefonra vagy monitorra.

Kiknek javasolt a használata? 

A cukorbetegséggel élőket súlyos szövődmények fenyegetik, melyek elkerüléséhez kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel kísérése, és különösképp az ingadozások kiszűrése, elkerülése.

A GlucoMen Day használata az úgynevezett „labilis cukorbetegek” esetében is javasolt, mivel az eszköz képes észlelni és értesíteni, ha glükózszint eléri az optimális céltartomány felső vagy alsó határát (hiper- vagy hipoglikémiás fázisba ér), sőt, az adatok alapján képes előre megítélni a trend alapján a veszélyes értékeket és időben figyelmeztetni erre használóját. Az eredmények és trendek ismeretében a páciens orvosa segítségével megoldást találhat a túl alacsony vagy túl magas cukorértékek normalizálására.

Emellett akkor is javasolt a CGM használata, ha a kismamáknál gesztációs diabétesz alakul ki – kiváltképp abban az esetben, ha inzulinos terápiát alkalmaznak a várandósság alatt.

Előfordulhat továbbá az is, hogy a glükózszint ellenőrzését nemcsak napközben, de éjszaka is el kell végezni. Erre is kényelmes megoldást jelent a 24 órás készülék, hiszen óriási terhet vesz le a betegek válláról.

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …