Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Leküzdhető a fogorvosfóbia!

A fogorvostól való félelem ösztönös és természetes reakció, bizonyos mértékig. Azonban ha a félelem elhatalmasodva rettegéssé válik, és a fogorvosi látogatás végsőkig történő halogatásához vezet, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A fogorvosfóbia leküzdését segíti a MindentMent fogászati rendelő új, fogászati félelmet feloldó programja.

Egy nemzetközi kutatás szerint a lakosság 36%-a szorong a fogorvosnál, 12%-a pedig extrém mértékű fogorvosi félelemtől szenved. A két leggyakrabban szorongást kiváltó fogászati kezelés a fogfúrás, melytől a felnőttek 30%-a retteg, valamint a helyi érzéstelenítő injekció, melytől 28%-uk fél nagyon [1].

„Magyarországi adatok nem ismertek, de húszéves tapasztalatunk alapján valóban magas az extrém fogorvosi szorongástól szenvedők száma. A félelem ma a fogászati ellátás igénybevételének legnagyobb akadálya! Minél jobban retteg valaki a fogorvostól, annál jobban halogatja a beavatkozást, egészen odáig, amíg elviselhetetlenné fokozódik a fájdalom. Szeretnénk segíteni az embereknek felszabadulni a félelem nyomása alól” – mondta Aranyi Rita, a MindentMent fogászati rendelő hálózat igazgatója.

Ugyanis a tartósan fennálló fogászati szorongás hatására elmaradó fogászati beavatkozások miatt romlik a fogazat, ami előbb-utóbb íny- és szájüregi megbetegedésekhez, fogvesztéshez vezethet. Romlik a beteg egészsége, életminősége, ami társadalmi hátrányokkal járhat. Veszteségek érhetik kapcsolataiban, nem mer nyíltan kommunikálni, és előfordulhat, hogy a munkában nem jut el olyan pozícióba, amit megérdemelne.

A fogorvosfóbia a fogászati szorongás szélsőséges megnyilvánulása. Olyan, a helyzethez mérten aránytalan, kontrollálhatatlan félelem, ami a szükséges fogászati kezelés elkerülését eredményezi. A fogorvosfóbiában szenvedő páciens nem reagál az észérvekre, nem lehet a hagyományos módon meggyőzni.

A MindentMent fogászat két évtizedes tapasztalataira alapozva egészségügyi pszichológus bevonásával kidolgozott egy fogászati félelem feloldó pszichológiai programot, ami végre a segítség lehetőségét kínálja a páciensek számára. A módszer a 3F nevet kapta, a fogászati félelem feloldása rövidítéseként.

Mivel a szorongás oka egyénileg eltérő, a programba kizárólag egyénileg lehet jelentkezni. A kezelések oldott hangulatú, kellemes találkozások formájában történnek, ahol pszichológus speciálisan kidolgozott kognitív terápiás módszerekkel oldja a páciensek szorongását.

A kezelések a MindentMent fogászat budapesti rendelőjében rendelési időn kívül történnek, így a páciens nem találkozik fogorvossal, nincsenek zavaró hangok és stresszhelyzetek. Az ülések alkalmával a páciens kizárólag a pszichológussal találkozik, nem kerül sor sem fogászati vizsgálatra, sem fogászati kezelésre. Ezeknek akkor jön el az ideje, ha arra a páciens sikeresen felkészült. A tapasztalatok szerint a kóros félelem leküzdéséhez átlagosan 3–5 alkalomra van szükség. Egy találkozó 50 percet vesz igénybe.

„A program végeztével a résztvevő Bátorság oklevelet kap. A kezdeti tapasztalatok nagyon biztatók. A program résztvevői arról számoltak be, hogy a félelem okozta stresszszint kezelhető mértékűre csökkent. És többen már átestek az első önkéntes fogászati szűrővizsgálatukon, ami óriási siker számukra” – számolt be az eredményekről Aranyi Rita.

A programba bárki jelentkezhet a MindentMent fogászat honlapján: https://www.mindentment.hu/fogaszat/felelem-fogorvostol

[1] K. B. Hill, B. Chadwick, R. Freeman, I. O’Sullivan, J. J. Murray, „Adult Dental Health Survey 2009: relationships between dental attendance patterns, oral health behaviour and the current barriers to dental care, BRITISH DENTAL JOURNAL 2013, 214: 25–32. Letöltés: https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2012.1176.pdf

www.mindentment.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …