Fontos a helyi lakosság és a szolgáltatók bevonása

Március 1-jén és 2-dikán Vászolyon illetve Siófokon tartott workshopot a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) szakértő csapata. A kerékpáros-turisztikai szakemberek fő célja a gerinchálózatok bringabarát fejlesztése, különös tekintettel a marketingkommunikációs feladatok kidolgozására, kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozására és ennek folyamatos kommunikációjára.

A workshopon elhangzott, hogy a kerékpáros turizmus a fenntartható turizmus része és a turisztikai fenntarthatóság fontos alappillére a helyi lakosság bevonása – mely a kerékpáros turizmussal jól kivitelezhető: a kerékpáros fejlesztésekből a legtöbb esetben a helyi lakosok is részesülnek, amennyiben használnak kerékpárokat. De ide sorolható az is, hogy a kerékpáros turizmus esetében a kisebb, helyi értékek, attrakciók is szerepet kaphatnak – így a helyi lakosság identitástudata, „büszkesége” is javulhat. A kerékpáros turizmus fejlesztésekor megvalósulhat helyi mikro- és kisvállalkozások bekapcsolása, élénkítése, mivel ez a turisztikai termék a kis léptékű szolgáltatásoknak is kedvez. A kerékpáros turizmus másik előnyös oldala, hogy a desztinációk kerékpárra történő felfedezése egészen más élményt nyújt egyéb közlekedési eszközhöz képest – a napjainkra jellemző élmény-alapú fogyasztásban pedig ez kiemelkedően fontos. Ráadásul (ugyancsak a fenntarthatóság elveihez alkalmazkodóan) ez a turizmus-fajta úgy nyújt lehetőséget az utazó élményeinek növelésére, hogy csak minimális kiadásokat jelent az érintett közösségeknek – mondják a szakemberek.

Gangel Marcell a Maketusz szakértője a kerékpáros turizmus fejlődéséről tartott előadásán nemzetközi kitekintést is kaphattunk. Az Eurovelo hálózatának 17 útvonala 42 országot érint és több mint 90.000 km hosszú. A itt lebonyolított évi közel 60 millió túra évi 7 milliárd Euró közvetlen bevételt generál.

Itthon több mint 6000 km épített kerékpárút várja a kerekezőket. 2010 óta 1850 km kerékpárút épült és 3000 km kerékpározható útvonal került kitáblázásra.

Vitathatatlan, hogy a Balaton még mindig az első számú kerékpáros desztináció hazánkban. A Balaton mellett népszerűek a kerékpárúttal rendelkező, megkerülhető tavak (Fertő-tó, Velencei-tó, Tisza-tó) és a nagyobb népességet tömörítő, akár folyók mellett elhelyezkedő útvonalak (Budapest-Szentendre).


A workshopon Coates Ádám turisztikai szakértő a kerékpárutakhoz kapcsolódó országos lefedettségű bringabarát szolgáltatói hálózat létrehozásáról beszélt. Mint elmondta, a MAKETUSZ célja, hogy koordinálja e hálózat létrejöttét. A szakértő kiemelte: ez a rendszer összeköti a kerékpárosokat a bringabarát szállásokkal, vendéglátókkal, egyéb szolgáltatókkal valamint különböző attrakciókkal, mely egyrészt jó a kerékpáros turistáknak, másrészt a szolgáltatók egy fizetőképes kereslet felé tudnak nyitni. Kiemelete, hogy a szolgáltatások egy dinamikusan növekvő célcsoport számára lesznek könnyen megtalálható és vonzó célpontok. A szakember elmondta: “a felületeinken való megjelenéssel automatikus és ingyenes promócióhoz jutnak a tagok, akik különböző támogatási programokban vehetnek részt, amivel a vállalkozás tovább fejlődhet valamint olyan tudásanyagot kapnak, amit hírlevelek, videók, kiadványok formájában folyamatosan naprakészen tartunk” – tette hozzá a szakértő. A csatlakozás alapfeltételeiről Coates elmondta: “Alapvető a kerékpárosbarát szemlélet, ezen túl a biztonságos kerékpártárolás és az ingyenes ivóvíz biztosítása valamint a javítás, szerelés támogatása”.

A workshopok a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló az „AKTÍV TURISZTIKAI HÁLÓZATOK INFRASTRUKTÚRÁJÁNAK FEJLESZTÉSE – Balatoni Bringakör Balatonakarattya – Siófok közötti szakasz fejlesztése” című, GINOP-7.1.2-15-2017-00023  azonosító számú projekthez és a  Balatoni Bringakör Tihany – Alsóörs – Balatonkenese közötti szakasz GINOP-7.1.2-15-2017-00014 -azonosító számú projekthez kapcsolódóan jött létre.

- bdpst24.hu

Check Also

Kiderül kik leszek A Fort Boyard – Az erőd játékosai

2024-ben érkezik az RTL-re A Fort Boyard – Az erőd, és már az is kiderült, …